Son Dakika
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 sonu itibarıyla Türkiye’de 11 milyon 956 bin olan 15-24 yaşlarındaki nüfusta 4 milyon genç çalışmıyor!
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de genç işsizliği azalırken, gençlerin mutluluğu aynı ivmeyle artmıyor. Eğitimciler, şirketlerin aradığı becerilerin gençlerin güçlü yönleri, değerleri ve ilgi alanlarıyla eşleştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, eğitici-eğlence psikolojisinden yararlanan kariyer programlarının bu zorluğun açılmasını sağlayacağını belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 sonu itibarıyla Türkiye’de 15-24 yaşlarındaki nüfus 11 milyon 956 bin kişi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı 2019-2021 döneminde sırasıyla %25,4 %25,3 ve %22,6 oldu. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise 2 milyon 959 bin olarak kaydedildi. Bu gençlerin nüfusa oranı ise son 3 yılda düşen bir seyir izleyerek %26, %28,4 ve %24,7 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından yapılan Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarına göre de 18-24 yaş grubundaki genç nüfus içinde kendini mutlu olarak beyan edenlerin oranı 2019-2021 arasında %56,7, %47,2 ve %44,5 olarak düşüş sergiledi.
İşsizlik oranı azaldığı halde gençlerin mutsuzluğunun artmasını yorumlayan LEGOnimbus Akademi Direktörü Işıl Tapkan, “Bu durumu, hem iş dünyası hem de gençler açısından değerlendirmemiz gerekir. Pandeminin ardından yetenek kıtlığıyla karşı karşıya kalan küresel iş dünyası, 21. yüzyılın yetkinliklerini taşıyan gençleri işgücüne katmak için adeta kollarını açmış bekliyor. Ancak gençler beklenti ve hedeflerini doğru tespit edemiyor, kendi yetkinliklerine uygun, kendilerini mutlu hissedecekleri bir iş ve işyeri bulma konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Oysa bu durumu ortadan kaldıracak becerileri gençlere kazandırmak, üstelik yalınız Türkiye’de değil, yurt dışında da iş bulmalarını kolaylaştırmak hiç de zor değil” açıklamasında bulundu.
Blokzincirle Kredilendirilmiş Uluslararası Geçerliliğe Sahip Sertifika
Yeterli becerilere sahip olmayan gençlerin, iş dünyasının onlara sunduğu fırsatları kaçırdığına değinen Işıl Tapkan, 21. yüzyıl iş yaşamı becerileri üzerinde hazırlanan YouthCast Kariyere Hazırlık Programı’nın uluslararası geçerliliği olan ve blokzincir teknolojisiyle kredilendirilmiş sertifikalı bir eğitim programı sunduğunu açıkladı. Genç oyuncuları iş dünyasına ısındırmayı hedefleyen programın Türkiye temsilciliğini dijital öğrenme pazaryeri LEGOnimbus ve onun çevrimiçi öğrenme merkezi LEGOnimbus Akademi’nin üstlendiğini söyleyen Işıl Tapkan, “YouthCast, 15-24 yaş grubundakilerin iş dünyasında başarılı olmalarına ve doğru becerileri edinmelerine uygun bir öğrenme platformu sunuyor. Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik asenkron ve senkron derslerden oluşan 8 haftalık programda eğitimin dili İngilizce. Karmaşık kavramları anlaşılması kolay bilgi setleri halinde paketleyen dijital kurslar, en iyi uygulamaları eylem adımlarına dönüştürüyor. Gençlerin öğrenme yöntemlerini takip eden 5 modüllü programı başarıyla tamamlayanlar, uluslararası geçerliliğe sahip ve blokzincir teknolojisiyle kredilendirilmiş yeterlilik sertifikalarını tüm iş başvurularında kullanabilir” dedi.
Lise Ve Üniversite Öğrencilerinin Katılımıyla Hazırlık Eğitimi
YouthCast programı kapsamında 1 Nisan’da başlayan ve 8 haftada tamamlanacak kariyere hazırlık eğitim sınıfına Ankara’dan Denge Anadolu, Darüşşifa ve Eryaman MBA, Aydın’dan Söke Amerikan Kültür Koleji, Diyarbakır’dan Sınav Koleji, İstanbul’dan MBA Okulları, Mektebim Koleji ve Marmara Koleji, İzmir’den Bahçeşehir Özel ve Cengiz Aytmatov Anadolu, Urfa’dan Yeni İzler Koleji Liselerinden öğrenciler katılıyor. Toplam 30 katılımcıyla gerçekleştirilen hazırlık eğitiminde, İstanbul, MEF ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinden öğrenciler de bulunuyor. İş dünyasından girişimci temsilcilerinin de eğitim verdiği YouthCast’in hazırlık eğitimini değerlendiren LEGOnimbus Akademi Direktörü Işıl Tapkan, “Katılımcılar, haftalık ders programını 7/24 her yerden ve her cihazdan erişerek bireysel çalışmalarını yapabiliyor. Her hafta 1 saat canlı derslere katılıyor. Keyifli oryantasyon sürecinin ardından öğrencilerin kısa sürede özerk (otonom) öğrenmeye uyum sağladıklarını gördük. Hayat boyu gelişimin güzel bir örneği olan derslerin devamını heyecanla bekliyoruz” dedi.
“Bilginin Kalıcılığını Artırmak İçin Eğitici-Eğlence Psikolojisinden Yararlanıyoruz”
YouthCast eğitmenlerinden Batıkan Rumelili ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin dört bir yanından davet edilen lise ve üniversite öğrencileri ve programı kendileri de kullanmak isteyen eğitim görevlileriyle birlikte ilk dersleri gerçekleştirdik. Programa bireysel olarak LEGOnimbus Akademi üzerinden başvurulabiliyor. Lise ve üniversiteler de bu programı ders olarak açabiliyor. Bilginin kalıcılığını artırmak için eğitici-eğlence (edutainment) psikolojisinden yararlanan YouthCast sayesinde herkes kariyerlerinde yükselmek ve anlamlı yaşamlar sürdürebilmek için eşit şartlara sahip bir oyun alanına erişebiliyor. Bugüne kadar 10 ülkeden 1 milyona yakın gence dokunan program, uluslararası bir düşünce liderleri ve müfredat danışmanları kurulu tarafından tavsiye ediliyor.”
Etiketler: 4 Milyon Genç Çalışmıyor » Blokzincir Teknolojisi » Legonimbus Akademi » TÜİK » TÜİK verileri » Türkiye İstatistik Kurumu » Youthcast Kariyere Hazırlık ProgramıBENZER HABERLER