Son Dakika
Her yıl binlerce yetişkin insanı etkileyen, tıpkı diğer kanser türleri gibi ölümcül mesane kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.
Mesane kanseri de tıpkı diğer kanser türleri gibi ölümcül ve maalesef sigara da tıpkı diğerlerinde olduğu gibi en büyük etken.
Avrasya Hastanesi Onkoloji Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Tamer Gül, mesane kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Mesanenin İşlevi ve Mesane Kanseri Nedir?
Böbrekten idrar yolları ile gelen idrarı depolayan organa mesane denir. Mesanede oluşan kötü huylu tümörler ise mesane kanseri olarak adlandırılır. Her yıl binlerce yetişkin insanı etkileyen mesane kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir.
İdrardan kan geliyor ve ilaveten şu belirtileri görüyorsanız derhal bir doktora görünün.
Dolaylı Olarak Gözlemlenen Diğer Belirtiler İse;
Mesan Kanserini Tetikleyen Etkenler
Mesane kanseri, mesanede bulunan hücrelerin anormal şekilde büyümesiyle oluşur. Oluşan hücreler, normal oranda büyüyüp bölünmek yerine kontrolsüzce büyüyüp ölmelerine yol açan bir mutasyona uğrar. Bu mutasyon sonucunda ise kanserli hücreler meydana gelir. Bu tabloyu oluşturan ana etmenler ise;
Kaç Tip Mesane Kanseri Var
Genel Olarak 3 Tip Mesane Kanseri Türü Vardır. Bunlar;
Değişici epitel hücreli karsinom: En sık görülen tiplerin başında gelir.Bu türde kanser, mesanenin iç yüzeyini döşeyen ve epitel hücrelerden kaynaklanmaktadır. Mesane kanserlerinin %90’a yakını değişici epitel hücreli karsinom sebebiyle meydana gelmektedir.
Yassı epitel hücreli karsinom: Mesane kanseri türleri içinde az rastlanan türlerin başında gelmektedir. Oluşan uzun süreli iritasyon ve enfeksiyon sonucu mesanede gelişen yassı epitel hücreler sebebiyle medyana gelir.
Adenokarsinom: Mesane kanseri türleri içinde % 3’lük bir dilimi kapsamaktadır. Bu tür, mesanede salgı yapan glandüler hücrelerden kaynaklanmaktadır. Glandüler hücreler ise mukus yapımında görev yapar.
Mesane Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Mesaneden alınan idrarın mikroskop altında incelenmesi en önemli tanı yöntemidir. Mesane kanseri teşhisinde radyolojik tanı araçlarından ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MRI duyarlı yöntemler kullanılmaktadır. Kesin tanı için mesane endoskopisi gereklidir.
Teşhis Edildiğindeki Evre Tedavi Sürecini Belirler
Öncelikle patolojik testlere göre uygulanacak tedavinin seyri ve yöntemi belirlenir. En çok kullanılan yöntemler; cerrahi işlemler, kemoterapi ve radyasyon tedavisidir. Cerrahi yöntem, hastalığın evresine bağlı olarak tek başına uygulanabileceği gibi diğer tedavi yöntemleriyle birlikte de tercih edilebilir. Kemoterapi genel olarak cerrahi işlemden sonra uygulanır. Kemoterapideki amaç kanser hücrelerinin verilen ilaç ile yok edilmesidir. Radyasyon terapide ise X ışınları veya yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanserli hücreleri yok etmek amaçlanır. Tedavinin sürekliliği iyileşme açısından oldukça önemlidir. Hastaların korona virüsünden korunmak için hastaneye gitmeyerek tedavisine ara vermesinin hastalığın seyrini kötüleştireceğini kavraması gerekmektedir. Bu noktada hastaneler tüm önlemlerini almaktadır ve hastaların tedavilerine devam etmektedir.
Etiketler: İdrardan Kan Geliyor » Kanser Türleri » Mesane Kanseri » Mesane Kanseri Etkenleri » Mesane Kanseri Nedir » Mesanenin İşlevi » Ölümcül Mesane Kanseri » Sigara Mesane Kanseri EtkeniBENZER HABERLER