Son Dakika
TEKFEN ve TEMA vakfı kurucularından, Ataşehir’deki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi “NGBB” kurucusu Ali Nihat Gökyiğit 97 yaşında hayatını kaybetti.
Recep Kenan/itvhaber.com
Türkiye’nin köklü şirketlerinden Tekfen‘in kurucularından, 1992 yılında Hayrettin Karaca ile TEMA‘yı kuran Ali Nihat Gökyiğit 97 yaşında yaşamını yitirdi.
Hayrettin Karaca ile 11 Eylül 1992 tarihinde TEMA Vakfı’nı kuran, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı tarafından Ataşehir’de “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB)” kurucusu, doğa aşığı, iş insanı Ali Nihat Gökyiğit yaşama veda etti.
Tekfen ve TEMA vakfı kurucularından, “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB)” kurucusu Ali Nihat Gökyiğit’in cenazesi 26 Ocak Perşembe ikindi namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak.
“NEZAHAT GÖKYİĞİT BOTANİK BAHÇESİ” YÖNETİMİ AÇIKLAMA YAPTI
Ali Nihat Gökyiğit Vakfı tarafından Ataşehir’de kurulan “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi” yönetimi tarafından yapılan açıklama:
“Taşlık Alanları Vahaya, Nice Fikirleri Hayata Geçirerek Bu Dünyada Has İzler Bırakan, Değerli Hamimiz, Bahçemizin Kurucusu, Saygıdeğer Büyüğümüz Sayın Ali Nihat Gökyiğit Hakk’ın Rahmetine Kavuşmuştur.
Cenazesi 26 Ocak Perşembe günü İkindi Namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak olup Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığına Defnedilecektir.”
TEMA VAKFI’DA DUYURDU
TEMA Vakfı tarafından yapılan açıklamada ise;
“Kamuoyuna Duyuru:
Kurucu Onursal Başkanımız ve Yaprak Dedemiz Sayın Ali Nihat Gökyiğit’i kaybetmiş
olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Tüm ülkemizin başı sağ olsun.” İfadeleri yer
aldı.
ALİ NİHAT GÖKYİĞİT’İ KİMDİR?
Nihat Gökyiğit, 23 Şubat 1925’te Artvin’de dünyaya geldi. Aslen Gürcü kökenli Gogitidze ailesine mensuptur.Babası Ahmet Hamdi Bey, kardeşiyle birlikte babasından devraldığı manifatura dükkânını işleten küçük bir tüccardı. Nihat Gökyiğit, 15 yaşına kadar Artvin’de yaşadı. İlkokulu ve ortaokulu bitiren Nihat Gökyiğit’in, artık çocukluğunun kenti Artvin’den ayrılması gerekiyordu. Çünkü o dönem Artvin’de iki ilkokul ve bir ortaokul dışında başka bir okul bulunmuyordu. Babası, yabancı dil öğrenebilmesi için onu, yakın şehirlerdeki liseler yerine, İstanbul’a Robert Kolej’e göndermeye karar verdi.
Nihat Gökyiğit de Robert Kolej’den mezun olduktan sonra, Feyyaz Berker gibi yükseköğrenimini Amerika’da Michigan Üniversitesi’nde yapmaya karar verdi. Uzun bir gemi yolculuğundan sonra vardığı New York’ta Nihat Gökyiğit’i ilk etkileyen şeyler, gecenin içinde gözlerini kamaştıran aydınlık ve mühendislik harikası dev binalardı. Nihat Gökyiğit buradaki eğitimi burslu almıyordu. Bu yüzden öğrencilik hayatı boyunca pek çok işte çalıştı.
Bir yılın ardından Türkiye’ye döner dönmez beklemeden askerliğe başvurdu. Burada tercümanlık ve askerlik hizmetinin bitmesine yakın bir süre istihkâm okulunda inşaat malzemeleri konusunda eğitmen olarak görev yaptı.
Askerliğini bitiren Nihat Gökyiğit, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde askeri havaalanları inşa eden Metcalfe-Hamilton and Grove adlı Amerikan konsorsiyumunda göreve başladı. Gökyiğit, buradaki başarılı çalışmaları nedeniyle bir süre sonra Hava Meydanlığı İnşaat Reisliği’nin başındaki Esat Turgut’un dikkatini çekti. Onun önerisiyle Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçen Gökyiğit, burada Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile bir araya geldi. Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken, yapımına yeni başlanacak olan Konya Hava Meydanı’nın kontrol amirliğini üstlendi.
1956 yılında devletteki görevinden ayrılan Nihat Gökyiğit, o günleri anımsadığında “Hava meydanları inşasında çalışırken öyle bir noktaya gelmiştik ki, ya politikaya atılacaktık ya da şirket kuracaktık; biz ikincisini tercih ettik” diyen Feyyaz Berker’le bundan böyle kendi çizdikleri yolda yürümeye karar verdi. Feyyaz Berker ile Tekfen Holding’i kurdu. Arkadaşı Hayrettin Karaca ile 11 Eylül 1992 tarihinde TEMA’yı kurdu. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kuruldu.
Gürcistan’da Fahri Vatandaşlık, Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet Ödülü, Çukurova, Boğaziçi ve Gazi Osman Paşa Üniversiteleri tarafından “Fahri Doktora” unvanları verilen Gökyiğit, 1997 yılında Devlet Üstün Hizmet Madalyası aldı.
Ali Nihat Gökyiğit
Toplumsal Sorumluluk Faaliyetleri – Vakıf & Dernek / Mesleki Kuruluş Üyelikleri
BENZER HABERLER