Son Dakika
İBB tarafından, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’nin ana gündem olası İstanbul depremi ile ilgili seferberlik başlatıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için deprem seferberliği başlattıklarını belirterek, “İBB olarak güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzeni değiştiriyoruz. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz. Yapılması gereken ne varsa yerine getirmek için ayağa kalkıyoruz” dedi.
İMAMOĞLU DEPREM İÇİN “SEFERBERLİĞE KATILMA VE İŞBİRLİĞİ” ÇAĞRISI YAPTI
“Depreme hazırlık konusunda iş birliğine yanaşmayan kim varsa koltuklarını bırakacak evine dönecek” diyen İmamoğlu, merkezi idareye, bakanlıklara, hükûmete, ilçe belediyelerine, sivil topluma, ilgili sektörlere “seferberliğe katılma ve işbirliği” çağrısı yaptı.
“İSTANBUL DEPREM SEFERBERLİK PLANI”NI AÇIKLANDI
11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi, Türkiye’nin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İBB ekibi; çözüm ve önlem önerileri ile iş birliği çağrılarını içeren “İstanbul Deprem Seferberlik Planı”nı açıkladı.
EKİPLERİMİZ VE BİLİM İNSANLARIMIZ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK
İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlediği “İstanbul Deprem Seferberlik Planı” programında konuşan İmamoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, depremin İstanbul için, “gerçek beka sorunu olduğunu” söylerken, “Ekiplerimiz ve bilim insanlarımız bundan sonra çalışmalarına aralıksız devam edecek” dedi.
“İSTANBUL DEPREM SEFERBERLİK PLANI” YOL HARİTASI
İBB’nin “İstanbul Deprem Seferberlik Planı” yol haritası konu başlıklarını; “Marmara deprem konseyinin kurulması, İBB deprem bütçesi revizyonuna destek, Mevzuat çalışmalarının yapılması, Merkezi yönetimle işbirliği ve finans desteği, Hızlı tarama yönteminin mevzuata konması, Boş konutların kullandırılması için yasal düzenlemeler, Toplanma ve geçici barınma alanlarıyla ilgili çalışmalar, Altyapı sistemlerinin depreme dirençli hale getirilmesi İstanbul özelinde yasa çalışması” olarak özetlendi.
İŞ BİRLİĞİNE YANAŞMAYAN KOLTUKLARINI BIRAKACAK, EVİNE DÖNECEK
“İstanbul Deprem Seferberlik Planı“nı 11 maddede özetleyen ve merkezi idareye işbirliği çağrısı yapan İmamoğlu, şu açıklamayı yaptı:
“Kahramanmaraş depremi, bu ülkenin bütün yöneticilerini bir yol ayrımına getirmelidir. Ya hep birlikte harekete geçeceğiz ya da depreme hazırlık konusunda iş birliğine yanaşmayan kim varsa koltuklarını bırakacak evine dönecek, başka yolu yok. Hep birlikte, hızlıca harekete geçmek zorundayız. Boş söze kimsenin tahammülü kalmadı.”
AVRUPA VE ANADOLU YAKALARINDA GEÇİCİ BARINMA ALANLARI
Avrupa ve Anadolu yakalarında 4,5 milyon vatandaş için geçici barınma alanlarını hızla hazırlayacaklarını belirten İmamoğlu, “Altyapı çalışmalarının geliştirilmesi ve hızlanması için merkezi yönetim desteği ve finansal desteğe yoğun ihtiyaç var.” dedi.
İmamoğlu, boş konutların kullandırılması programına ilişkin yasal, yönetsel düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusuna da değinerek, deprem sonrası toplanma ve geçici barınma alanlarının fiziki altyapılarının geliştirilmesi için merkezi idare ile eş güdüm halinde olunması gerektiğini aktardı.
İmamoğlu Tarafından 11 Maddede Özetlenen “İstanbul Deprem Seferberlik Planı”:
1. Gelin İstanbul ve Marmara bölgesini kapsayan Marmara-İstanbul Deprem Konseyini kuralım. Bütüncül ele almazsak çözümü oluşturamayız. Yıllardır yaptığım çağrıyı bir kez daha yapıyorum. Bakanlıklar, valilik, İBB, ilçe belediyesi, ilgili sektörler bir oluşum planlayalım. Ortak akılla hepimize bir yol haritası hazırlasınlar.
2. Bu hareket planına uygun olarak, bütçemizi revize etmeliyiz. Ne kadar artırabiliyorsak, deprem için bütçelerimizi ayırmalıyız. Sadece İBB için bahsetmiyorum, merkezi idareyi, hükümeti, bütün bakanlıkları büyük bir seferberliğe davet ediyorum.
Tahliye yollarındaki güçlendirme faaliyetlerimize afete müdahalenin etkin olmasını sağlayacağımız işlerimiz var. Birçok çalışmayı finansal kabiliyeti artırarak yönetebiliriz.
“İSTANBUL İMAR YÖNETMELİĞİ’NİN REVİZYON ÇALIŞMASINI MECLİS’E SUNACAĞIZ”
3. Birçok alanda, mevzuat çalışması öneriyoruz. Özellikle 1,5 yıldır İstanbul imar yönetmeliğinin yenilenmesi için yoğun çaba içindeyiz. Belirli büyüklükteki parsellerde deprem konteynerleri konulması, çıkmaların sınırlandırılması, deprem izolatör sistemlerinin yapılarda kullanılmasının teşviki, dönüşüm amaçlı çatıların bağımsız bölüm olarak iskanı, açık alanlarda afet öncelikli altyapı hazırlıklarının yapılması gibi hususlar, İstanbul’u afetlere hazırlama konusunda önemli rol oynayacaktır. İstanbul imar yönetmeliğinin revizyon çalışmasını Meclis’e sunacağız. İskan yapı kullanım izni verildikten sonra belli periyodlarla da denetlenmesi için bunun hayata geçmesi zaruridir. Ruhsatlı, iskanlı bir binaya müdahale edilmişse bu bir suçtur ve buna meydan vermemek zorundayız. Güçlendirme çalışmalarına da bu ay itibarıyla güçlü şekilde başlayacağız.
“DEPREM SONRASI 110 BİNDEN FAZLA BAŞVURU GELDİ”
4. İstanbul güçleniyor noktası kuruyoruz. Güçlendirme ve yerinde yenileme kabiliyetini artırarak hızlı bir şekilde harekete geçmezsek, bu işin altından kalkamayız. Bu ülkede 24 yıldır deprem, kentsel dönüşüm konuşuluyor. Böyle devam ederse bir yüz yıl daha lazım bize. Bu yönetmelik, kısmi ve kapsamlı güçlendirmeyi de içine alacak. Mart ortasından itibaren başvuru almaya başlayacağız.
5. Kahramanmaraş depremi sonrası bize 110 binden fazla başvuru geldi. Hızlı tarama konusunu yaygınlaştırmak için ilgili paydaşlarla ilerleyeceğiz, daha da yaygınlaşması için merkezi idare tarafından güçlü bir mevzuat çalışması yapılmasını öneriyoruz. Ruhsatsız, iskansız binalar konusunda bir arada çalışmalıyız.
6. Bütüncül konut politikaları yaklaşımı dahilinde mart ayında kendi mülkiyetimizde bulunan, proje ve ruhsatlandırma süreci bitmiş alanlarda ilk etapta 5 bin birimlik sosyal kiralık konut ve ödenebilir sosyal konut yapımının temelini hızlıca atacağız. Orta vadede 10 bin konutun daha inşa sürecini paylaşacağız. İstanbul’da konut politikası ile kapsamlı bir çalışmamız olduğunu, kiralık konutlar, boş konut envanteri üzerinden yeni yaklaşımları da detayları ile beraber genişletmeyi düşünüyoruz.
7. Toplanma ve geçici barınma alanlarında; su deposu, foseptik çukuru, güneş paneli, alet ve gereç dolabı, çöp toplama alanı, çadır yerleşim alanı gibi tüm detayları güçlü şekilde planlıyoruz.
“AMASIZ, FAKASIZ, PARTİSİ YOK BU İŞİN”
8. Altyapı çalışmalarının geliştirilmesi ve hızlanması için merkezi yönetim desteğine ve finansal desteğe ihtiyacımız var. Amasız, fakatsız, partisi purtisi yok bu işin. Bunu ısrarla talep ediyoruz. Elektrikle ilgili, iletişimle ilgili problemler var. İletişimin kesilmemesi, elektrik sorunu yaşanmaması için kamu binalarında, gemilerle mobil baz istasyonlarının kurulması, toplanma alanlarında şarj ünitelerinin bulunması, projelerimizin en ön saflarındadır. Çok kısa zamanda hayata geçireceğiz.
“FİBEROPTİK TABANLI ERKEN UYARI SİSTEMİMİZİ GELİŞTİRİYORUZ”
9. Erken uyarı konusunda, 50 km uzunluğunda fiberoptik tabanlı erken uyarı sistemimizi geliştiriyoruz. Bu hat üzerinde 5 bin sensör ve geliştirilecek yapay zeka sayesinde depreme yönelik hazırlığımızı ve müdahalemizi en üst düzeye çıkaracağız.
10. İstanbul’un her mahallesinde etkili arama-kurtarma ekiplerini oluşturmak üzere yoğun projeyi harekete geçiriyoruz. Eğitimleri hızlandıracağız, gerekli ekipman sağlayacağız. Meslek örgütleri ile yapacağımız protokol ile o grup üzerinden 5 bin kişiyi yetiştirip tüm mahallelerde hazır edeceğiz.
İstanbul’un depreme hazırlığı noktasında geriye bu aşamayı daha da bırakmamız adına, çürük binalar üreten bu düzeni değiştirmek zorundayız. TBMM’nin, merkezi idarenin, hükümetin atması gereken adımlar var.
Yoğun bir şekilde son dönemde bedelli askerlik hakkının açıklandığı ortamda, bir aylık askerlik yapan insanlara sadece afet gönüllüsü eğitimi verilse bile önemli bir adımdır. Sürekli askerlik görevini yapan Mehmetçiklerimiz değil, bir aylık dönemde de afet eğitimi alan yüz binlerce insanın yüzde 30’unu bile bu sürece katabilsek ne büyük kazanım…
11. İstanbul’a özel bir kanun çıkarılması zorunluluktur. Tüm ülke için de imar aflarını geri dönmemek üzere hayatımızdan çıkarmalıyız. Net olarak yapmak zorundayız. Partiler üstü bir durumdur bu. Her imar affı teklifini geleceğe ihanet olarak görmeliyiz. Anayasal düzenleme yapmalıyız. Yapı denetimi ve müteahhitlik sisteminin yenilenmesi şarttır. Denetim işi, pazarlık meselesi olmaktan çıkarılmalıdır. Yapı üzerinde ve dijital ortamda açık veri olarak toplumun her ferdinin görebilmesine izin verebilecek bir düzenleme yapmalıyız.
Ruhsatsız binalardan başlayarak, bunların 6 ay içinde güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması için ruhsat alması zorunlu olmalıdır. 1 yıl içinde de güçlendirme ya da yeniden yapılmasına yönelik inşaatı mutlaka başlamalıdır, takip edilmelidir.
İmar planlarında; toplanma ve kent içi park alanı, eğitim, sağlık, itfaiye alanı olarak belirtilmesine rağmen üzerinde bina olan yerler için acil kamulaştırma planı hayata geçirilmelidir.
Kıyıları, kalan yerleri lüks konuta boğmak değil, İstanbul’un deprem sorununu çözecek bir imar yapılanması üzerinden harekete geçilmelidir.
İmar düzenlemeleriyle ilgili cari 25 yasa yürürlükte. Bu uygulamada 19 farklı kurum yetkili. Bu karışıklığı önlemek bile süreci hızlandırabilir, suistimalleri ortadan kaldırır.
Etiketler: Deprem Seferberliğine Katılma Çağrısı » Ekrem İmamoğlu » İBB » İBB Başkanı » İstanbul Büyükşehir Belediyesi » İstanbul Deprem Seferberlik Planı » İstanbul depremi » İstanbul Depremi Seferberliği » Kahramanmaraş Merkezli Deprem » Marmara Deprem Konseyi » TürkiyeBENZER HABERLER