Son Dakika
Caferiler Ataşehir’de, Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişinin 1374. Yıldönümünde Aşura matemi ile şehitlerine yas tutup, ağıtlar ve gözyaşları ile andı.
Recep Kenan/itvhaber.com
İmam Hüseyin’in, Kerbela’da şehit edilmesinin 1374. yıldönümünde Ataşehir’de Kayışdağı İmam Hüseyin Camii önünde Caferi mezhebine mensup vatandaşların katıldığı matem töreni düzenledi.
Aşura Matemi’nde Kayışdağı İmam Hüseyin Camii önünde toplanan siyahlar giymiş gençlerden ve vatandaşlardan oluşan Caferiler, mersiyeler eşliğinde ”Lebbeyk ya Hüseyin” diye seslenerek gözyaşlarıyla sinelerini döverek yas tuttular.
Caferiler, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşura Günü’nde, Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişinin 1374. Yıldönümünde Aşura matemi ile şehitlerine yas tutup ağıtlar ve gözyaşları ile andı.
Hz. Muhammed’in torunları İmam Hüseyin ve Hasan ile beraberindeki 71 müslümanın, Kerbela’da şehit edilişlerinin 1374′üncü yıl dönümünde Ataşehir Kayışdağı İmam Hüseyin Camii önünde düzenlenen “Aşura Matem Merasimi”ne Ataşehir CHP İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ak Parti Ataşehir Belediye Başkan Aday Adayı Muharrem Ödemiş, CHP Ataşehir Belediye Başkan Aday Adayı Beytullah Doğanay, Belediye birim müdürleri ve CHP Ataşehir ilçe yöneticileri ile Caferi mezhebine mensup vatandaşlar katıldı.
Aşura’nın 1374. Yıl dönümü töreninde konuşan Kayışdağı İmam Hüseyin Camii İmamı Mehdi Aksu; “Aşura, Hz. Muhammed (s.a.a) in yas günüdür. Peygamber çiçeklerinin solduğu gündür. “ diye başladı ve; “Aşura bir yiğitlik, erdem, duruş, aşk ve fedakarlık destanıdır. Aşura bir izzet dersidir. Aşura enbiyanın, evliyanın ağladığı gündür. Bu gün için yer ağlar, gök ağlar, melaiketullah ağlar, Hz. Peygamber (s.a.a) in sadık ümmeti ağlar. Biz bu ülkede Sünnisi, Alevisi, Şiası, Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Azerisi ile aynı geminin yolcularıyız. Çanakkale de yatanlara bakalım ibretler alalım.
Zira Çanakkale sadece bir savaş değildir. Çanakkale birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, kardeşliğin, fedakârlığın, yanındakinin derdini dert edinmenin ruhudur. Bu millet bu gün Çanakkale destanı ile övünmekle kalmayıp bu destandan ve yazanlarından dersler ve ibretler almalıdırlar”dedi.
“Aşura” Matem, Yas “Aşure” Bayram!
Kayışdağı İmam Hüseyin Camii İmamı Mehdi Aksu yaptığı özel açıklamada “Aşura” ile “Aşure”nin farkını şöyle açıkladı;
“Aşura, 1374 yıldan bu tarafa Müslüman ümmeti arasında bir gurup Müslüman kardeşimiz bu güne bayram derken bu güne matem diyor. Bu yaman bir çelişki. Bu işin kaynağına indiğimiz zaman, Peygamberimizin böyle bir günde ağladığını görüyoruz. Güldüğünü bayram yaptığını görmüyoruz. Peygamberimizin yolunu gerçek anlamda sürdürenlerin bu gün bayram yaptıklarını görmüyoruz. Ağladıklarını görüyoruz. Bu güne “Aşura” dediklerini görüyoruz. “Aşure” yaptıklarını görmüyoruz. Aşura, Hz. İmam Hüseyin efendimizin kendisini, kardeşlerini dine feda ederek; kendi kanı ile İslam dinini suladığı, Emevilerin bitirmeye çalıştığı İslam dinini yeniden yeşerttiği, yeniden hayat verdiği günün adıdır. Bu sebepten dolayı bizler Hz. Hüseyin’in mirasını kıyamete kadar yaşatmaya ahdetmişiz. Ve bu gün bu topluluk o ahdini yenilemek için buraya toplandılar.”
Caferiler farklı bir uygulamaya giderek Aşure Yası töreninde zincir kullanmadı. Tören yerine kurulan Kızılay çadırında kan bağışında bulundu.
BENZER HABERLER