Son Dakika
Geliştirilen yazılımla yapılan araştırmada, Doğu Anadolu’da 1, Marmara Bölgesi’nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebileceğine dikkat çekildi.
Yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemleyen Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ile ekibi, Doğu Anadolu‘da 1, Marmara Bölgesi‘nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek gerginlikte olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Kutoğlu, Doğu Anadolu’da 1, Marmara Bölgesi’nde 3 fayın 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebileceğine dikkat çekti.
PROF. DR. ŞENOL HAKAN KUTOĞLU VE EKİBİNİN ÇALIŞMASI
ZBEÜ Rektör Yardımcısı ve Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurucusu Geomatik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ekip arkadaşları Doç. Dr. Çağlar Bayık ve Doç. Dr. Gökhan Gürbüz ile araştırmacı Fatemeh Ghsampour ile coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımı geliştirdi.
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ekip arkadaşlarının geliştirdiği yazılımla, bölgelerdeki tarihsel depremler ile yıllık yeryüzü hareket verileri, coğrafi bilgi sistemi destekli programa aktarılarak, fay hatlarının ‘mavi’, ‘yeşil’ ve ‘kırmızı’ tonlarına göre değerlendirilen ‘fay gerginlikleri’ belirlendi.
‘MARMARA BÖLGESİ’NDEKİ FAYLAR ÇOK DAHA GERGİN’
Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın analizini tamamladıklarını, diğer fay hatları için de çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kutoğlu, 1’i Doğu Anadolu’da, 3’ü Marmara’da olan 4 faya dikkat çekti.
TARİHTE ‘7’NİN ÜZERİNDE BÜYÜK DEPREM ÜRETMİŞLER’
Fay uzunluğu 30 kilometre üzerine çıktığında, deprem büyüklüğünün de 7 ve üzeri deprem üretme potansiyelinin arttığını anlatan Prof. Dr. Kutoğlu, “Bölgede de bu potansiyel var. Geçmişteki depremlere baktığımız zaman da bu faylar zaten tarihin değişik zamanlarında 7’nin üzerinde büyük depremler üretmişler. Mesela Mudanya önündeki Gemlik’teki fayın tarihsel dönemine baktığımız zaman 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiş. Bandırma tarafında 7.2 gibi bu civarda depremler var. En gergin Bandırma ve Erdek tarafı, 2’nci sırada Sakarya, 3’üncü sırada Gemlik tarafı, 4’üncü sırada Marmara Denizi bölgesini koyabiliriz” diye konuştu.
EN DOĞUDA EN GERGİN FAY YEDİSU
En doğuda en gergin fay olarak Erzincan’ın 40-50 kilometre doğusunda kalan Yedisu Fayı zaten bilindiğini hatırlatan, Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, batıya doğru Marmara Denizi’ne kadar, Yedisu Fayı’ndan daha gergin bir fay görmediklerin altını çizdi.
SAKARYA’DA PAMUKOVA- GEYVE HATTI
Marmara Bölgesi’nde çok daha gergin faylar olduğunu, bölgede 24 senelik yer hareketi sebebiyle enerji biriktiriğine dikkat çeken Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Gerginliğin artması için çok daha uzun yıllara ihtiyaç var.” Dedi. Kutoğlu, Sakarya’dan Pamukova- Geyve’ye doğru dönen hatta en son depremin 1000’li yıllardan önce olduğuna işaret ederek, yıllık yer hareketlerini uyguladığında fayın oldukça gergin durumda olduğu kaydetti.
MARMARA’NIN DOĞUSUNDA ÇINARCIK, BATISINDA MARMARAEREĞLİSİ VE SİLİVRİ
Stres yükünün Doğu Marmara’dan başlayarak artığının gözlendiği açıklamasında, Çınarcık segmentinde gerginliğin arttığını, batısında ise Marmaraereğlisi, Silivri önlerindeki hattın daha da gergin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Bu orta kol üzerinde, Çınarcık’tan Tekirdağ’a olan kısımda Marmaraereğlisi ve Silivri önlerindeki kısmın daha gergin olduğu, yer hareketlerine göre ortaya çıkıyor.” Dedi.
İSTANBUL İÇİN KRİTİK 2 HAT
Prof. Dr. Kutoğlu İstanbul’n güneydeki hatlara da dikkati çekerek, “İstanbul anlamında sadece kuzey koldan değil; Sakarya’dan güneye dalan Geyve-Pamukova hattında devam eden yine Gemlik’ten Mudanya önlerinden devam eden Bandırma- Erdek hattına da son derece dikkat edilmesi gerekiyor. Tarihsel depremlerden yola çıkarak ve yıllık hareket hızlarına bakarak elde ettiğimiz gerginlik değerlerine göre, bu hatlar diğerlerinden çok daha gergin durumda gözüküyor.” Açıklamasına yer verdi.
Etiketler: 7 Ve Üstü Deprem Riski » deprem » deprem riski » Doğu Anadolu » Marmara » Marmara Bölgesi » Marmara Fayı » Yapay ZekaBENZER HABERLER