Son Dakika
KAGİDER ABD’nin New York kentindeki BM binasında gerçekleştirilen programın onur konuğu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş oldu.
KAGİDER ve Hepsiburada, Deprem Bölgesindeki Kadınlara Yönelik Destekleri Birleşmiş Milletler’de Anlattı
Girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye’nin en büyük yerli e-ticaret platformu Hepsiburada, Birleşmiş Milletler (BM) 68. Kadının Statüsü Komisyonu (CSW68) kapsamında “Krizler Döneminde Kadınların Ekonomik İyileşmesini Hızlandırmak” başlığıyla New York’ta bir paralel etkinlik düzenledi. Etkinlikte Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından bölgedeki kadınların ekonomik olarak güçlenmesi için gerçekleştirilen çalışmalaranlatıldı.
Hepsiburada’nın ana sponsorluğunda, KAGİDER tarafından 12 Mart 2024 tarihinde ABD’nin New York kentindeki BM binasında gerçekleştirilen programın onur konuğu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş oldu.
Etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, özellikle kadınlar bağlamında, kriz ve afet sonrası toparlanmada girişimciliğin katkılarından etkin bir şekilde yararlandıklarını belirterek şunları söyledi:
“Kadın Girişimciler Derneği ve UN Women tarafından afet sonrası, deprem bölgelerinde faaliyet gösteren kadın girişimcilerin ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla yapılan çalışmada, kadın girişimcilerin ticari ve üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için öncelikli ihtiyaçlarının hibe, personel ve ekipman desteği olduğu kaydedilmiştir. Bakanlığımız, deprem bölgesindeki kadınların hayatlarını yeniden inşa etmeleri, yıkımın olumsuz etkilerinden kurtulmaları, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmeleri için yeni hizmet birimleri kurarken, kadın girişimcileri de desteklemektedir.”
Güçlü bir ekonomi olmanın ancak kadınları desteklemek ve kadın girişimcileri güçlendirmekle mümkün olduğuna vurgu yapan Göktaş, “Türkiye’nin ikinci yüzyılının kadın girişimcilerin üretimde, inovasyonda, kalkınmada ve sürdürülebilirlikte atılım yapacağı bir dönem olacağına inancımız tamdır. Kadınların çalışma hayatında hak ettikleri yeri almaları, iş gücüne aktif olarak katılmaları ve üretimin içinde yer almaları için elimizden geleni yapıyoruz. KAGİDER ve Hepsiburada’nın kadınları güçlendirerek geleceğimize katkı sağladığını açıkça görebiliyorum.” dedi.
KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, 2011 yılından itibaren Birleşmiş Milletler ECOSOC özel danışmanlık statüsü bulunan KAGİDER’in 2012 yılından itibaren ise New York’ta düzenlenen BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarına katıldığını hatırlatarak burada her yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri örnek bir projeyi anlattıklarını söyledi. 6 Şubat depremlerinden etkilenen kadınların ekonomik açıdan toparlanması için geliştirilen “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Ekonomik İyileşme: Kadın İşletmeleriyle Ekonomiyi Büyütüyoruz Programı”nı örnek olarak BM’ye taşıdıklarından söz eden Bezircioğlu, proje için iş birliği yaptıkları Hepsiburada’ya ve katkılarından dolayı BM Kadın Birimi’ne teşekkür etti.
KAGİDER olarak; kadınların karşılaştığı eğitim veya rol model eksikliği, finansa erişim, yeni pazar arayışları vb. engellerin kaldırılmasına yönelik çözümler bulmak için çalışmaya devam ettiklerinden söz eden Esra Bezircioğlu, şöyle konuştu: “Son bir yılda depremden etkilenen bölgelerde kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimcilerin, kadın kooperatiflerinin ekonomik açıdan iyileşmesi için iş birliklerine odaklandık. Böylece Hepsiburada iş birliğiyle ve BM Kadın Birimi katkılarıyla bu programı başlattık. Amacımız; toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir ekonomi için başlatılan iş birliklerini teşvik etmek ve kadın girişimciler ile kooperatifleri desteklemekti. Program aynı zamanda finansa erişimi kolaylaştırırken kadınlara ait işletmelerin geniş ve deneyimli bir iş ekosisteminden faydalanmasını sağladı. KAGİDER olarak önceliğimiz, istihdama veya girişimciliğe adım atmak isteyen kadınların teşvik ve desteklere kolay erişimini sağlayarak bir fırsat penceresi yaratmak. Bu doğrultuda yerel kalkınmanın sürdürülebilir kaynaklarla desteklenmesini sağlayıp deprem sonrasında göç edenlerin evlerine dönüşlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bu proje ile kadınların ekonomik güçlerine yeniden kavuşarak hem bölgesel kalkınmanın hem de ekonominin yeniden inşasına destek olduğumuz için gururluyuz.”
BM Kadın Birimi Program, Politika ve Hükümetler arası İlişkiler Direktörü Sarah Hendriks’in de ana konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte ayrıca Women20W20/G20’nin Kurucusu ve AW20’nin Kurucu Ortağı ElviraMarasco’nun moderatörlüğünde“Krizler Döneminde Kadınların Ekonomik İyileşmesini Pazarlara ve Finansa Erişim Aracılığıyla Hızlandırmak; Kadın İşletmeleriyle Ekonomiyi Büyütmek” başlıklı bir panel oturumu düzenlendi.
Panelde Hepsi burada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır, BM Kadın Türkiye Direktörü Asya Varbanova veTürkiye Hayırseverlik Fonu (TPF) İcra Direktörü Şenay Ataselim Yılmaz söz aldı.
Panelde Kahramanmaraş merkezli depremin ardından deprem bölgesindeki kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerinin ekonomik iyileşmelerine katkıda bulunan projeler ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar hakkında görüşler paylaşıldı.
Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır konuşmasında Hepsiburada’nın deprem bölgesindeki ekonomik toparlanmaya katkıları hakkında bilgi verirken, “Hepsiburada olarak, bölgede sürdürülebilir bir iyileşme sağlamak amacıyla ‘Deprem Bölgesine Teknoloji ve Ticaret Gücü’ adlı iki yıllık bir program başlattık. Bölgedeki kadın girişimcilerin karşılaştığı zorlukları aşmak üzere finansal destek, eğitim, network sağlama, mentorluk programları ve teknolojiye uyum gibi çalışmalarla destek oluyoruz. Depremden etkilenen kadın girişimcilere sunduğumuz desteklerle aynı zamanda onların seslerinin ve hikâyelerinin duyurulmasında önemli bir rol oynuyoruz. Hepsiburada olarak kadın girişimciliğini desteklemeye devam ediyor, 2030 yılına dek desteklediğimiz kadın girişimci sayısını 120 bine ulaştırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Panelde söz alan BM Kadın Türkiye Direktörü Asya Varbanova ise“Kadınların ekonomik olarak güçlenmesini desteklemek sadece ahlaki bir yükümlülük değil, aynı zamanda stratejik bir ekonomik zorunluluktur. BM Kadın Birimi Türkiye olarak, 6 Şubat 2023’te meydana gelen yıkıcı depremlerden etkilenen kadın girişimcilere ürünlerini pazarlayabilecekleri ve satışlarını artırabilecekleri yeni alanlar açarak destek olmak için ortaklarımız KAGİDER ve Hepsiburada ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Amacımız sadece mevcut kadın girişimcilerin yeniden ayağa kalkması değil, daha fazla kadının kendi işini kurmasıdır. Çünkü biliyoruz ki kadının emeği geleceğin temeli!” şeklinde konuştu.
Türk Filantropi Fonları (TPF) İcra Direktörü Şenay Ataselim Yılmaz da panelde;“Geçen yıl Türkiye’yi vuran ikiz depremlerin ardından, Türk Filantropi Fonları’nın hibe programının merkezinde “iş birliğinin gücü” yer alıyor. O zamandan bu yana birçok ortağımızla güçlerimizi birleştirerek sadece kaybedilenleri yeniden inşa etmeyi değil, deprem bölgesi için daha güçlü ve daha dayanıklı bir gelecek oluşturmayı hedefledik. Bu nedenle yarattığımız katkının TPF’in bölgeye yapmış olduğu $14.4 milyon hibe desteğinin çok ötesinde olduğunu düşünüyoruz. TPF, KAGİDER gibi ortakları ile birlikte, kadın girişimcilere ve kooperatiflere sadece işlerini ayağa kaldırabilmeleri için değil, aynı zamanda uzun vadede daha da gelişmeleri için gereken araçları ve desteği de sağlıyor. TPF olarak inanıyoruz ki anlamlı bir değişimin ve ekonomik güçlenmenin temelinde partnerlerimizle yaptığımız iş birlikleri yer alıyor. Deprem bölgesindekiler için sürdürülebilir bir büyüme yaratabilmek, ortak hedeflerimiz doğrultusunda kaynaklarımızı birleştirmemizi gerektirmekte.”dedi.
Etiketler: Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı » Birleşmiş Milletler » BM » Deprem Bölgesi » Kadınlara Yönelik Destek » Kagider » Mahinur Özdemir GöktaşBENZER HABERLER