logo

İzmir ve Bir Çok Yerde Ormanlar Yanıyor, Bakan Yumaklı: 72 Yangın Çıktı

İzmir ve Bir Çok Yerde Ormanlar Yanıyor, Bakan Yumaklı: 72 Yangın Çıktı

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına havadan müdahale yeniden başlarken Bakan Yumaklı 72 orman yangını çıktığını söyledi.

Recep Kenan / itvhaber.com

İzmir‘in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor. Sabah saatlerinde yeniden başlayan hava araçları ile müdahale ile söndürme çalışmalarına rağmen yangın hala devam ediyor.

İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki yangında 16 ev kül oldu, 87 ev boşaltıldı, 45 iş yeri de tahliye edildi. rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangının boyutu havadan görüntülendi.

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI AÇIKLAMA YAPTI

Yangına havadan ve karadan müdahale ile söndürme çalışmalarına devam edildiğini kaydeden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının 3 kişinin yaktığı piknik ateşinden kaynaklandığını açıkladı. İzmir’in yanı sıra Bolu, Manisa, Aydın, Karabük, Muğla, Çanakkale’de de orman yangınlarının görüldüğünü vurgulayanBakan İbrahim Yumaklı, Muğla’nın Milas ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını söyledi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı.

Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına, günün ağarmasıyla ekipler havadan müdahale etmeye başladı.

Ekipler, yangını kontrol altına alma çalışmalarını şiddetli rüzgara rağmen sürdürüyor. Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi Karatepe mevkisinde önceki gün başlayan yangın yerleşim yerlerine kadar ulaşmıştı.

İZMİR KARŞIYAKA’DA 3 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Yangında 16 ev yanmış, 87 ev ve 45 iş yeri boşaltılmıştı. 3 mahallenin de tahliye edildiği yangın dolayısıyla hayvan barınağı da boşaltılmıştı.

Karşıyaka’da başlayan ve Bayraklı ile Çiğli ilçesindeki ormanlık alanlara da yayılan yangında, kentin birçok noktası duman altında kalmıştı.

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek vermişti.

BAKAN YUMAKLI, SON 24 SAATTE 72 YANGIN ÇIKTI

Ülke genelindeki yangınlarla ilgili bilgi veren Bakan İbrahim Yumaklı, son 24 saatte 72 yangın çıktığına işaret ettiği açıklamasında,
   “Bugün itibariyle şu ana kadar ülkemizde 72 yangın çıktı. Bunların 45’i kontrol altında, 27’sine müdahale sürüyor. Sabah itibariyle sadece Bolu ve Manisa’daki yangınlar, onların da enerjileri düşürülmüştü. Ancak çok yoğun bir şekilde şiddetli rüzgarın olması buraları tekrar alevlendirdi.
    Farklı yerlerde de yangınlar çıkmaya başladı. Bolu’da 12.41’de anızdan kaynaklı bir yangın çıktı. Yaklaşık 80 kilometreye varan hızla bir rüzgar sebebiyle çok hızlı yayıldı. Bu yangını başlatanlar gözaltında.
     Yangına 13 helikopter 160 kara aracı, 822 personel sevk ettik. Ayvatlar, Yeniköy, Seferler ve Umurlar Mahallesi tahliye edilmişti. Naldoğan- Göynük yolu trafiğe kapatılmıştı. Enerjisi düşürülmüş vaziyette.” İfadelerine yer verdi.

BAKAN YUMAKLI’DAN SON AÇIKLAMA: 5 AKTİF YANGINIMIZ VAR

Bakan İbrahim Yumaklı tarafından yapılan son açıklamada şu ayrıntılar yer aldı; “5 aktif yangınımız var. Bir vadinin içine sıkıştı yangın. Orada ulaşım biraz sıkıntılı. Uçak ve helikopterlerle baskıyı azaltıp, arkadaşlarımızın söndürmesini bekliyoruz. Şu anda İzmir’de Bozdağ’da 8 uçak, 14 helikopter var. Kuzey hattı yangının çıkış noktası olan bir nokta. Burada da kırsal alanda başlayıp ormana sirayet eden bir yangın var. Kesin olmamakla beraber yine dikkatsizlik sebebiyle şu anki duruma geldiğimizi düşünüyoruz. Rüzgar dünkü gibi değil. Kuzey ve güney hattına arkadaşlarımız yoğun şekilde müdahale ediyorlar. Güney hattı bizim daha önemli. Çünkü orayı aştığında ormanlar var. Rüzgar artarsa arkadaşlarımız için de hayati tehlike olabiliyor zaman zaman. Hışımlarda 3 ev, Örnekpınar’da da 2 ev hasar görmüş durumda.”

2 BİN 134 SORTİ YAPILDI, 7 BİN 662 TON SU ATILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Bolu, Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla’da çıkan orman yangınlarında 2 gün içinde hava araçlarıyla 583 saatlik uçuşta 2 bin 134 sorti yapıldığını ve 7 bin 662 ton su atıldığını belirtildi.

Öte yandan Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Boyalı Mahallesinde 14 Ağustos’ta, Kayacık Mahallesinde 15 Ağustos’ta çıkan orman yangını ilerleyişini sürdürüyor. Salihli’nin Kale Mahallesi ve Hacıhıdır Mahallesi arasında devam eden yangına ekiplerin müdahalesi devam ediyor.

BOLU’DA BU GÜNE KADAR ÇIKAN EN BÜYÜK ORMAN YANGINI

Bu güne kadar çıkan en büyük orman yangını olduğu kaydedilen Bolu’da 4 yerleşim yerinde daha çok çocuklar yaşlılar ve engelli bireylerin olduğu 490 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Yangının etkisinin geçtiğimiz 2 güne göre daha azaldığı belirtiliyor. Yangın bugüne kadar Bolu’da çıkmış en büyük yangın.” dedi.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ’NDEN DESTEK ÇAĞRISI

Yangın şiddetini arttırarak devam ederken, Karşıyaka Belediyesi’nden destek çağrısı geldi.

Belediyenin X hesabından yapılan paylaşımda, “Karşıyaka’da devam eden yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ÇİĞLİ BELEDİYESİ: İLÇEMİZDEKİ YANGINI KONTROL ALTINA ALDIK

Buna mukabil, Karşıyaka’nın komşu ilçesi Çiğli sınırları içindeki yangının kontrol altına alındığı bildirildi.

Çiğli Belediyesi’nden ilçe sakinlerine Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız imzasıyla gönderilen mesajda, “Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz ile birlikte gün boyu süren söndürme çalışmaları sonrasında ilçemizdeki yangını kontrol altına aldık” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ