logo

KOAH Hastaları Çankırı Yer Altı Tuz Şehrinde Nefes Bulacak

KOAH Hastaları Çankırı Yer Altı Tuz Şehrinde Nefes Bulacak

Çankırı, Yer Altı Tuz Şehri’nde hayata geçirilecek, sağlık turizmine ev sahipliği yapacağı ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ protokol imza töreni ve basın toplantısı yapıldı.

KOAH hastaları Çankırı‘nın önemli merkezlerinden olan Yer Altı Tuz Şehrinde nefes bulacak. 5 bin yıllık geçmişiyle dikkat çeken Yer Altı Tuz Şehri, ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ kapsamında sağlık turizmine de ev sahipliği yapacak.

Çankırı Yer Altı Tuz Şehrinde hayata geçirilecek olan ‘Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ protokol imza töreni ve basın toplantısı yapıldı.

İmza törenine Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yavuz Demirel, İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ak, Yeşilay Çankırı Şube Başkanı İsmail Özcan, Karatekin Hastanesi Genel Müdürü Taha Kurtça ve Tuz-Der Başkanı Önder İzmirlioğlu ile basın mensupları katıldı.

 Proje kapsamında Hititler döneminden kalan ve yerin 150 metre altında bulunan Yer Altı Tuz Şehrinde, KOAH hastalarına yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştirilerek mağara içerisinde nefes darlığı çeken hastaların nefes açıcı özelliği olan tuz şehrinde verimli zaman geçirmeleri sağlanacak.

İlk programı, 24 Eylül- 8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan projede, seramik atölyesi, ebru sanatları atölyesi, müzikal etkinlikler, drama etkinlikleri, sinema ve şiir dinletileri, sağlıklı spor etkinlikleri, fiziksel egzersiz etkinlikleri ve uzman görüşleri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Projeyle ilgili konuşan Çankırı Valisi Fırat Taşolar, Çankırı için çok önemli bir hayali gerçekleştirecek olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Ciddi anlamda rağbet gören Yer Altı Tuz Şehrinde turizmin çeşitli alanlarında Çankırı’ya katma değer sağlaması adına çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Taşolar, “Bu turizm alanlarından biri de sağlık turizmi. Bugün Yer Altı Tuz Şehrimizde sağlık turizmi alanında hayata geçirilecek projemiz için paydaşlarımız ile birlikte karşınızdayız. Belediyemiz, Üniversitemiz, İl Sağlık ve Gençlik Spor Müdürlüklerimiz, Karatekin Hastanemiz, Yeşilay ve Tuz-Der ile birlikte ilimizin diğer dinamikleriyle de bir araya gelerek böyle bir projeyi geliştirdik. Bu projenin yer Altı Tuz Şehrini sağlık turizmi alanında aranan yerlerden biri yapacak” dedi.

Konuyla ilgili söz alan Yeşilay Çankırı Şubesi Başkanı İsmail Özcan ise projenin detaylarını paylaştı. “Daha Güçlü Bir Nefes” Projesiyle KOAH hastalarına yönelik Çankırı Yer Altı Tuz Şehrindeki (Tuz Mağarası) programın Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı İl Sağlık Müdürlüğü, Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, Tuz Rehabilitasyon ve Sağlık Turizmi Derneği ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şubesinin işbirliği ile gerçekleştirileceğini hatırlatan Özcan proje detaylarını aktardı.

Projeyle KOAH hastalarının Çankırı Yer Altı Tuz Şehri’nde uzun süreli etkin zaman geçirmeleri sağlanarak solunum fonksiyonlarındaki olumlu değişikliklerin tespit edilmesi, kan ve solunum testleri ile bu durumun desteklenmesi, aynı zamanda Çankırı’nın sağlık turizminin tanıtımı potansiyelinin artırılması amaçlandığını ifade eden Yeşilay Çankırı Şube Başkanı Özcan, şunları söyledi:
“Bu proje kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinden Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şube Başkanlıkları aracılığıyla KOAH hastaları Çankırı Yer Altı Tuz Şehrine davet edilecektir. ‘Daha Güçlü Bir Nefes’ Projesindeki paydaşlarımızın destekleri ve katkılarıyla Çankırı Yer Altı Tuz Şehrinde (Tuz Mağarası) 15 gün süresince 09.30–15.30 saatleri arasında ilgili uzmanlar ve gönüller aracılığıyla KOAH hastalarımıza yönelik farklı sosyal, kültürel ve sağlık etkinlikleri gerçekleştirilerek mağara içerisinde KOAH hastalarının tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanacaktır.  ‘Daha Güçlü Bir Nefes’ Projesi katılımcılar tarafından tamamen ücretsiz olup, bu program 2 farklı grupla uygulanacaktır. İlk grup programı 24 Eylül- 8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. İkinci grubun programı ise Ekim ve Kasım aylarında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.”

“Çankırı Tuz Mağarasında gerçekleştirilecek olan Sosyal, Kültürel ve Sağlık etkinliklerimizden bazıları şunlar:
Tuz atölyeleri, Seramik atölyesi, Ebru Sanatları Atölyesi, Müzikal etkinlikler, Drama etkinlikleri, Sinema ve Şiir dinletileri, Sağlıklı Spor Etkinlikleri, Fiziksel egzersiz etkinlikleri, Uzman Görüşmeleri (Psikolog, Diyetisyen, Uzman Doktor)”

“DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES projesinde emeği geçen başta Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Sayın Rektörümüze, Sayın İl Sağlık Müdürümüze, Sayın Gençlik ve Spor İl Müdürümüze, Özel Karatekin Hastanesine, Tuz-Der Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şube Başkanlığına teşekkür ederiz. Projenin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.”

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ