logo

Bağdat Caddesi Sorunlarının Konuşulduğu ‘Bağdat Caddesi Çalıştayı’ Yapıldı

Bağdat Caddesi Sorunlarının Konuşulduğu ‘Bağdat Caddesi Çalıştayı’ Yapıldı

Bağdat Caddesi Derneği tarafından organize edilen Bağdat Caddesi’nin geleceğinde önemli etkileri olması beklenen “1. Bağdat Caddesi Çalıştayı” yapıldı.

Bağdat Caddesi’nin sorunları, çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı “1. Bağdat Caddesi Çalıştayı”, çoğunluğu Bağdat Caddesi sakinlerinden oluşan 100’ün üzerinde bir katılımla gerçekleştirildi.

“1. Bağdat Caddesi Çalıştayı” yapıldı

Bağdat Caddesi’nin geleceğinde önemli etkileri olması beklenen “1. Bağdat Caddesi Çalıştayı” yapıldı. Bağdat Caddesi Derneği tarafından organize edilen ve hazırlıkları günlerdir süren çalıştay, 19 Ekim Cumartesi günü Caddebostan Broyt Hotel’de gerçekleşti. Çalıştaya, çoğunluğu Bağdat Caddesi sakinlerinden oluşan 100’ün üzerinde bir katılım oldu.

Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Başar Necipoğlu, CHP Kadıköy Kadın Kolları Geçmiş Dönem Başkanı Yasemin Özsaraç, Kadıköy Belediye Meclis Üyesi Tolga Şahlıoğlu, İnsan Hakları Savunucusu ve Validebağ Savunması Aktivisti Av. Onur Cingil, Anadolu Yakası İnşaatçılar Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, çalıştayın konukları arasındaydı.

BAŞARILI SONUÇLARA ULAŞTIRACAK BİR BAŞLANGIÇ…

Bağdat Caddesi Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, açılış konuşmasında çalıştayı Bağdat Caddesi’nin sorunlarını belirlemek, çözüm önerilerini konuşmak üzere düzenlediklerine dikkat çekerek, başarılı sonuçlara ulaştıracak bir başlangıç olması dileklerini iletti.

GENEL VE SEKTÖREL SORUNLAR BELİRLENDİ…

Av. Ali Güvenç Kiraz, şunları ifade etti: “Bu kapsamda, dernek bünyesinde oluşturulan 4 komite yaklaşık 2,5 ay boyunca çalıştı. Yapılan birleştirme toplantısı sonucunda da çalışmaların hem genel sorunlar hem de sektörel sorunlar olmak üzere ayrıştırılarak, iki kısım halinde incelenmesi kararı alındı.”

KOMİTELER SUNUM YAPTI…

Üç bölüm halinde gerçekleşen çalıştayın ikinci bölümünde, oluşturulan 4 komitenin sunumları yer aldı. Yasemin Özsaraç başkanlığındaki Komite 1, Hale Öner başkanlığındaki Komite 2, Ceyhun Diribaş başkanlığındaki Komite 3 ve Sercan Göller başkanlığındaki Komite 4, yaptıkları konuşmalarda belirledikleri sorunları katılımcılara aktardılar.

“HEP BİRLİKTE CADDEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Çalıştayın üçüncü bölümünde ise katılımcıların önerileri ve sonuç bildirgesi açıklandı. Katılımcılar arasında bulunan Nil Ünsal, Mehmet Çetinel, Volkan Köksal, Esma Cin, Nedim Sisa, Ferah Diba Yeğin, Deniz Çay ve Baran Koruklu’nun dile getirdikleri önemli sorunlar ve öneriler, dernek yönetimi tarafından dikkatle not edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalıştay, Bağdat Caddesi Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz tarafından yapılan “1. Bağdat Caddesi Çalıştayı Sonuç Bildirgesi” açıklamasıyla sona erdi. Çalıştayda konuşulan konular, tespit edilen sorunlar, çözüm önerileri ve sonuç bildirgesinin tüm ayrıntıları, derneğin resmi yayın organı olan Bağdat Caddesi Dergisi sayfalarında yer alacak.

1.BAĞDAT CADDESİ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

Türkiye’nin en uzun ve en değerli 1.caddesi ve yine dünyanın 4.en değerli alışveriş caddesi olan Bağdat Caddesi sakinleri, çalışanları, marka, işletme ve mülk sahipleriyiz.

Bu kapsamda 2019 yılında kurmuş olduğumuz Bağdat Caddesi Derneği olarak Bağdat Caddesi’nin sorunlarını ve çözümlerini konuşmak üzere 1.Bağdat Caddesi Derneği Çalıştay’ını düzenledik.

Bu kapsamda dernek bünyesinde oluşturulan 4 komite yaklaşık 2,5 ay kadar çalıştı ve birleştirme toplantısı sonucunda da çalışmalarını hem genel sorunlar hem de sektörel sorunlar olarak ayrıştırdı.

Bağdat Caddesi İstanbul’un göz bebeği olmasına rağmen maalesef temel sorunlarını hala çözememiş bir cadde durumundadır. Ekonomik gücü yüksek insanların yaşadığı yine ekonomik gücü yüksek misafirlerini ağırlaması sebebiyle tüm sorunlarını çözmüş bir cadde algısı yerleşmiş, maalesef idarelerin bu konuda temel sorunlar ile özel sorunlar nezdinde bu algı nedeniyle de ihmal ettiği bir cadde olmuştur.
Bu noktada Bağdat Caddesi Derneği 1.Çalıştayı bileşenleri olarak kamuoyuna duyurmak istiyoruz ki;

  1. Bağdat Caddesi bir alışveriş caddesi olması nedeniyle gece aydınlatması çok yetersiz bir caddedir yine temel ulaşım alanlarına gece karanlık sokaklardan gitmek zorunda kalan çalışanlarımız ve özellikle kadın misafirlerimizin can ve mal güvenliği riskleri vardır. Bağdat Caddesi dünyanın büyük alışveriş caddeleri gibi aydınlatılmalıdır. Ulaşım hatlarına yakın tüm ara sokakları da yine aydınlatılmalıdır.
  2. Bağdat Caddesi neredeyse 6,5 km uzunluğunun 1/3 kaldırımları kırılmış, bozulmuş, deforme olmuş, farklı uygulamalar nedeniyle estetikten yoksun bir durumdadır. Yine kaldırım ve yol önlerine konulan kaldırım ve yol bariyerleri misafir, çocuk ve yaşlı güvenliğini tehdit etmektedir. Bir örnek uluslararası standartlara uygun kaldırımlar yapılmalı, firmalar tarafından kırılıp yükleme-boşaltma yapılamayacak şekilde yol ve kaldırım bariyerleri yine insanların ortopedik sağlıklarına zarar vermeyecek nitelikte yeniden düzenlenmelidir.
  3. Kaldırımlar yayalarındır. Tüm kaldırımlarımız motor, moto-kurye ve scooter işgali altındadır. Bu konuda hiçbir şekilde bu hat üzerlerinde sürüş imkanı verilmemeli ancak motorlar için uygun parklanma alanları oluşturulmalıdır.
  4. Bağdat Caddesi bir alışveriş ve eğlence caddesidir ve cadde üzerinde ulaşım sınırlı hale gelmiş paralel hatlar dışında dikine ulaşım hatları oluşamamıştır. Bu noktada özellikle gece geç saatlerde mekan çalışanları evlerine ve temel ulaşım araçlarına ulaşamamaktadır. Bu nedenlerle gece ring seferler düzenlenerek bu personelin de güvenli şekilde ulaşımı sağlanmalıdır.
  5. Bağdat Caddesi kentsel dönüşüm uygulamalarının en sert şekilde sonuçlarını gördüğü cadde olmuştur. Sürekli inşaat yıkımları, hafriyat kamyonları, inşaat araçları ve oluşan toz, kapatılan sokaklar nedeniyle düzensiz bir şantiye alanı haline gelmiştir. Bağdat Caddesi ve paraleli tüm cadde ve sokaklar için bir örnek inşaat uygulaması ve güvenlik önlemleri alınmalı bunlar net ve sert bir şekilde uygulanmalıdır.
  6. Bağdat Caddesi üzerinde tabela kirliliği önlenmeli ve yine estetik bir cephe tasarımı yapılarak Cadde üzerinde güzel ve bir örnek görüntü oluşması sağlanmalıdır.
  7. Bağdat Caddesi üzerinde mutlaka turizm kaynaklı gelişmelere uygun bir takım düzenlemelere izin verilmeli yine kaliteli ve nitelikli turistlerin Bağdat Caddesine gelmeleri sağlanmalıdır. Bağdat Caddesi üzerinde otel imkanı mutlaka sağlanmalı yine 20 milyon üzeri turistin geldiği İstanbul turizm pastasından belli bir payı alması sağlanmalıdır.
  8. Bağdat Caddesi üzerinde ciddi bir güvenlik sorunu oluşturan dilencilerin mutlaka bu alandan uzaklaştırılması şarttır. Hırsızlık, kap-kaç ve misafirlerin/sakinlerin ciddi şekilde rahatsız edildiği bir ortam varlığı nedeniyle bu durumun çözülmesi esastır. İBB ve Kadıköy Emniyet Müdürlüğü ve Kaymakamlığı arasında süren yetki tartışması ve kimin ne şekilde bu sorunu çözeceği Bağdat Caddesi sakinleri ve misafirlerinin sorunu değildir. Çözüm ortaya konulmalı ve uygulanmalıdır.
  9. Bağdat Caddesi üzerinde belli aralıklarla amfi sistemi getirilerek müzik yapıldığı görülmektedir. İnsanları ve o bölgede bulunan esnafı ciddi şekilde rahatsız eden bu durum aynen dilenci sorununda olduğu gibi çözülmelidir. İzin alınarak yapılacak olan müzik dinletileri akustik olarak yapılmalıdır.
  10. Bağdat Caddesi üzerinde ciddi bir çevre politikası yoktur. Bir atık ayrıştırma sistemi ne işletmeler ne de sakinler tarafından yapılmamaktadır. Hem gelen misafirlerin, hem işletmelerin hem de sakinlerin net bir şekilde uyacakları atık ayrıştırma sistemleri mutlaka konulmalı bunlar denetlenmeli bir takım atıklar için hem toplama araçları oluşmalı hem de toplama merkezleri oluşturulmalıdır.
  11. Bağdat Caddesi işletmeleri açısından varolan uzaktan gelmeye çalışan ve bu nedenle de kısa bir süre sonra işinden ayrılmak zorunda kalan personel sorunu kapsamında mutlaka bir eğitim ve istihdam politikası oluşturulmalı burada yaşayan insanların ve çocuklarının katılacakları eğitim süreçleri nezdinde yine burada istihdam edilecekleri bir sistem mutlaka kurulmalıdır.
  12. Bağdat Caddesi kaybettiğimiz birçok değerli evladımız nedeniyle de gece trafik terörünün oluştuğu yine gece geç saatlerde yüksek müzikle özellikle kadınlarımızı rahatsız eden insanların geldiği bir cadde niteliğindedir. Bu duruma derhal son verilmelidir.
  13. Bağdat Caddesi belli saatlerde ciddi bir trafik yoğunluğu olan bir cadde niteliğindedir. Bunun bir sebebi de gündüz saatlerinde özellikle işletmelerin sağ ve sol yol üzerinde parklanma yaparak yükleme ve boşaltmaları yapmalarıdır. Bazı araçların kaldırımlara çıkarak da bunu yaptığı gözlenmektedir. Bu kapsamda bu duruma ve yol üzerine yapılan çifte parklanmalara derhal son verilmeli ve hem sağ hem sol lojistik-tedarik cepler yapılarak ve yine sadece belli saatlerle sınırlandırılan yükleme ve boşaltma imkanı işletmelere verilmelidir. Belli saatler sonrasında bu ceplerin yine yayalar tarafından kullanılması sağlanmalıdır.
  14. Bağdat Caddesi günlük ve hafta sonu misafirleri açısından İstanbul’un en kalabalık alışveriş caddelerinden birisidir. Bu nedenlerle neredeyse çok az olan özel ve genel otoparkları ne sakinlerine ne de misafirlerine yetmemektedir. Bu noktada ciddi düşünülerek ya yol altı asansörlü otoparklar yapılmalı ya da cadde temel 5 noktası düşünülerek bu 5 noktaya katlı otopark sistemleri kurulmalıdır.
  15. Ülkemizin ciddi bir afet ülkesi olması kapsamında her an oluşabilecek bir deprem veya büyük bir sel baskını kapsamında cadde üzeri insanların kaçabilecekleri tek noktadır. Bu noktada acilen tüm cadde üzeri bina deprem tarama testleri yapılmalı yine afet koordinasyon birimi cadde için kurulmalı ve afet malzemeleri mutlaka belli noktalara konulmalıdır.
  16. Bağdat Caddesi üzerinde hiçbir noktada tuvalet, çocuk bakım odası veya engelli bakım odaları veya tuvaletleri yoktur. Caddeye gelen misafirlerimiz mağaza ve restoranlardan ricası olmak zorunda bırakılmaktadır. Bu kapsamda 5 ana aksın bulunduğu noktalara kadın-erkek tuvaletleri, çocuk bakım odaları ve engelli tuvalet ve bakım odaları kurulmalıdır.
  17. Bağdat Caddesi tanıtımı neredeyse hiç yapılamamaktadır. Bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İBB birlikte bir çalışma üreterek Bağdat Caddesi’nin gelen turistlere İGA, Sabiha Gökçen gibi havalimanları da kullanılarak tanıtımı yapılmalı ve yine Cadde üzerinde turizm zabıtası mutlaka konuşlanmalıdır.

Bizler bu nedenlerle 1.Bağdat Caddesi Çalıştayı bileşenleri olarak Bağdat Caddemize sahip çıkacağımızı ilan etmek bu konuda çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtiyor hepinize bu sonuç bildirgesini saygılarımızla iletiyoruz.

“Deniz yükselirse bütün kayıklar yüzer”

 Bağdat Caddesi Derneği Çalıştayı Sekreteryası

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ