logo

Özgür Özel, ‘İşçiler Hakkını Alana Kadar Mücadelenin Yanında Olacağız’

Özgür Özel, ‘İşçiler Hakkını Alana Kadar Mücadelenin Yanında Olacağız’

CHP Lideri Özgür Özel, Çayırhan Termik Santrali’nin “varlık satışı” yoluyla özelleştirilmesine karşı madene kapanan emekçilere destek ziyaretinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahasındaki işçileri ziyaret etti.

CHP Lideri Özgür Özel Çayırhan’da: “İşçiler Hakkını Alana Kadar Mücadelenin Yanında Olacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Çayırhan Termik Santrali’nin “varlık satışı” yoluyla özelleştirilmesine karşı kendilerini madene kapatan madenci emekçilere destek ziyaretinde bulundu. Burada konuşan Genel Başkan Özel, “Bugün, iki aydır özelleştirmeye karşı seslerini duyurmaya çalışan, dünden itibaren de madenden çıkmayarak özelleştirmeye karşı büyük direniş başlatan madenci arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmak üzere buraya geldik” dedi.

17 ŞİRKETİN İŞTAHINI KABARTAN BİR YER

Madencilerin hak taleplerine ilişkin konuşan Özel, “17 şirketin iştahını kabartan bir yer burası. Kuvvetle muhtemel kimin alacağını da birileri biliyor. Alan kişi burayı Türk Lirası üzerinden yılda bir ödemeyle altı taksitte ödeyecek. Birileri köprü yaptığında Türkiye Cumhuriyeti Devleti; dolarla, euro ile ödüyor. Yetmiyor ABD’deki enflasyonu da üstüne katıp ödüyor. Biz bir şey satınca peşin fiyatına, 6 taksit, Türk parası üzerinden. Çıkacak kömür, üretilecek elektriğin devlet tarafından alınacağı da garanti. Bir de hediye paketi yapsaydınız. Madenciler diyor ki, ‘Özelleştirmeden sonra işten çıkarmalar, üretim baskısı geliyor.’ Bu işçiler tarihin akışını geriye çevirmeye karar verdiyse, emekten yana olan herkesin bu mücadeleye destek olması sorumluluğu vardır. Buradaki işçilerin her birisi hakkını alana kadar, özelleştirme iptal edilene kadar haklı mücadelelerinin yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

“BU KADAR KÂRLIYKEN SEN BUNU NİYE SATIYORSUN?”

CHP Genel Başkanı konuşmasında, “Bugün karşı karşıya olduğumuz durum aslında burada, Nallıhan’da yıllar önce deneyimlenen ve çok kişinin ağzının yandığı bir meselenin tekrarına engel olmak için. Bu maden 1987 yılında açıldı, 2000 yılına kadar devlet tarafından işletildi. O süreçte biraz önce eşler de söyledi, o günleri bilenler de söylediler, herkes çok mutluydu. 2000 yılında maden özelleştirildi. Özelleştirilince buradaki o sosyal tesislerin, mutlu ailelerin, mutlu maden işçilerin yerini üretim baskısı altında sürekli çalışan, sürekli çalıştırılan mutsuz madencilere bıraktı. 2020 yılına kadar bu madenden çok paralar kazanıldı ancak bu maden 20 yılın sonunda sözleşme süresi bittiği için devlete geri döndü. O günden itibaren de Türkiye Kömür İşletmeleri’nin bir iştiraki olan KİAŞ tarafından işletiliyor. Şimdi yeniden özelleştirilmek isteniyor, 4 Aralık günü yeniden satılmak isteniyor. 4 Aralık günü bu madeni almak için 17 şirket dosya aldı. Yani 17 şirketin iştahını kabartan bir yer burası. Bu 17 şirket burayı alacak, yani içlerinden biri alacak. Kuvvetle muhtemeldir ki kimin alacağını da birileri biliyor. O alan kişi burayı Türk Lirası üzerinden yılda bir ödemeyle altı taksitte ödeyecek. Birileri köprü yaptığında onlara hem geçiş garantisi veriyor Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dolarla, euro ile ödüyor. Yetmiyor, doların, euronun ABD’deki, İngiltere’deki enflasyonunu da üstüne katıp ödüyor. Biz bir şey satınca peşin fiyatına, 6 taksit, Türk parası üzerinden. Çıkacak kömür garanti. Kömür ile elektrik üretilecek. Elektriğin devlet tarafından alınacağı da garanti. Bir hediye paketi eksik. Bir de hediye paketi yapsaydınız. Bu şartlarda bu madeni satarsan tabii 17 kişi koşar ve birbiri ile yarışır almak için. Burası bu kadar kârlıyken sen bunu niye satıyorsun?” ifadelerine yer verdi.

“KAYA GİBİ ARKALARINDAYIZ”

Madencilerin mücadelesine destek ziyaretinde bulunan CHP Lideri Özel, “Bakın madencilerin her biri diyor ki, ‘Özelleştirmeden sonra işten çıkarmalar geliyor. Özelleştirmeden sonra üretim baskısı geliyor. İş güvenliği ile ilgili kaygılar oluyor’. Ben Soma’dan geliyorum, maden ocağından geliyorum. Ben Soma’da 301 işçi ölmeden önce o ocaktaydım. O Meclis’in kürsüsünde dedim ki, ‘Burada kötü bir şey olacak, el koyalım’. Çünkü üretim baskısı vardı. Madenler devletin Anayasaya göre. ‘Efendim, satamazsın’. ‘Satmıyorum, işletme hakkını veriyorum’. Kömürü alınca maden mi kalıyor geriye, nasıl işletme hakkı bu? Geriye bir boşluk bırakıp gidiyorsun. O yüzden Anayasa’ya aykırı olan bu özelleştirmeye de, bundan sonra işsizlik yaratacak bu duruma da, mağduriyet yaratacak bu duruma da itiraz ediyoruz. Bugün burada madende çalışanların sendikası, Türk-İş Başkanımız burada, sendikanın Başkanı Nurettin Akçul burada; Türkiye Maden-İş Sendikası. Diğer yandan bu madende çıkarılan kömürün yakılacağı santral, orası özelleştiriliyor. Orada örgütlü olan sendikanın başkanı burada. Ve biz oradaki 750 işçiyle de buradaki bin 400’ün üzerindeki işçiyle de sonuna kadar dayanışma içinde olacağız. Bu işçiler tarihin akışını geriye çevirmeye karar verdiyse, emekten yana olan herkesin bu mücadeleye destek olması sorumluluğu vardır.” Dedi.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ