logo

Lale, Büyükşehir İle Anavatınına Döndü

Lale, Büyükşehir İle Anavatınına Döndü

lale_ibbKadir Topbaş’ın 2005 yılında başlattığı ‘Lale Evine Dönüyor’ kampanyası ile Çumra , Silivri, Çatalca, Şile, Pamukova ve Geyve’de yetiştirilen lale anavatanına döndü.

Başkan Kadir Topbaş’ın 2005 yılında başlattığı ‘Lale Evine Dönüyor’ kampanyası bugün meyvelerini veriyor. İBB’nin destekleriyle Konya’nın Çumra ilçesi başta olmak üzere Silivri, Çatalca, Şile, Pamukova ve Geyve’de yetiştirilen lale soğanları, İstanbul’a muhteşem bir güzellik katarken Hollanda dahil birçok ülkeye de ihraç ediliyor.

İstanbul’da lale şöleni tüm güzelliğiyle devam ederken bir yandan da gelecek yıl için hazırlıklar şimdiden başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın üzerinde önemle durduğu ve Büyükşehir’in sosyal sorumluluk projelerinden olan Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği ile üreticiye destek olunurken lale yetiştiriciliğinde de Türkiye’yi önemli bir noktaya taşıyor.

211 farklı türde 20 milyon lale soğanı dikildi

“Lale anavatanına dönecek demiştik, şimdi ‘Türkiye süs bitkiciliği alanında dünya lideri olacak’diyoruz” diyen Başkan Topbaş’ın talimatlarıyla Park, Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ile İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş., Türkiye’nin çeşitli noktalarında lale yetiştiriciliğini teşvik etti ve Türkiye süs bitkisi yetiştiriciliğinde önemli bir aşama kaydetti. 2005 yılında Başkan Topbaş’ın talimatıyla 600 bin adet lale dikimi ile başlayan İstanbul’un lale serüveni 2013 yılında 20 milyon lale soğanı dikimi ile önemli bir noktaya ulaştı

İstanbul ve istanbullu lalesiyle buluştu

İstanbul’da her yıl düzenlenen ve şehri muhteşem bir görüntüye kavuşturan Uluslararası Lale Festivali kapsamında 2013 yılında Silivri’den Tuzla’ya kadar 211 farklı türde 20 milyon lale soğanı dikildi. 1 Nisan 2014’te Başkan Kadir Topbaş’ın katılımıyla Emirgan Korusu’nda açılışı yapılan 9. Uluslararası Lale Festivali ile ise İstanbul ve İstanbullular renk renk açan lalesiyle yeniden buluştu. İstanbul bu eşsiz güzelliği yaşarken gelecek yıl için de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin lale soğanlarını temin ettiği Konya’nın Çumra ilçesi başta olmak üzere Silivri, Çatalca, Şile, Pamukova ve Geyve köylerinde lale taç yaprağı kırım mevsimi başladı.

Kırılan yapraklardan gıda boyası üretiliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin lale soğanı ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Türkiye’nin en büyük lale ve soğanlı süs bitkisi üreticisi Asya Lale firması Konya Çumra’daki 400 dönümlük arazide lale soğanı üretimine devam ediyor. 12 ayrı aşamadan geçerek yetiştirilen lale soğanının taç yaprağı kırma işlemi kapsamında 70 milyon lalenin yaprakları kırılmaya başlandı. Taç yaprağı kırımından elde edilen lale yaprakları doğal gıda boyası üretimi için ayrılırken, toprakta kalan soğanlar ise haziran ayında sökülerek İstanbul’u yeniden rengarenk süslemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek.

Büyükşehir Türkiye’ye lale kültürü kazandırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin alım garantisi ile üretim kapasitesini artıran Asya Lale firması lale soğanı ihracatı da yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Komşu ülkeler başta olmak üzere dünyanın önemli lale üreticilerinden Hollanda’ya da lale soğanı ihraç ediliyor. Çumra’da lale soğanı üretim aşamasında 8 bin kişinin istihdamı sağlanıyor. Asya Lale Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yetgin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sayesinde Türkiye’de yeni bir sektör doğduğunu belirterek, “Yeni bir istihdam alanı doğdu, bir kültür oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sayesinde sadece İstanbul’a değil Türkiye’ye lale kültürü kazandırıldı” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ