logo

FİKİRTEPE FİRMALARI BİRLEŞTİ, TARİH VERDİ: 2018

FİKİRTEPE FİRMALARI BİRLEŞTİ, TARİH VERDİ: 2018

Fikirtepe-Platformu-Baskani-Ali-NuhogluFikirtepe Kentsel Dönüşüm alanında proje üreten 17 firma ‘Fikirtepe Platformu’ adıyla birleşerek dönüşüm sorunlarına çözüm üretip tanıtım konusunda birlikte hareket edecek.

Fikirtepe’de proje üreten 17 firma ‘Fikirtepe Platformu’ altında birlikte hareket edecek. Sorunları çözüp Fikirtepe’yi tanıtmayı amaçlayan platform, projelerin 2018’de tamamlanması için çalışacak.

17 Firma’dan oluşan Fikirtepe Platformu, bölgede düzenli yapılaşma, hızlı dönüşüm ve Fikirtepe’nin hem ulusal, hem de uluslararası tanıtımını yapmayı hedefliyor.

Kentsel dönüşümün simge alanlarından olan ve geçtiğimiz yıllar içinde adeta ‘kördüğüm’ haline gelen Kadıköy fikirtepe’de sorunlar artık çözümlenmeye başladı. Hatta 57 yapı adasının 20’sinde inşaat çalışmaları da hız kazandı. Fikirtepe’de projesi olan 17 inşaat şirketi de güçlerini birleştirerek Fikirtepe Platformu’nu kurdu. Platform, bölgede düzenli yapılaşma, hızlı dönüşüm ve Fikirtepe’nin hem ulusal, hem de uluslararası tanıtımını yapmayı hedefliyor.

Platform, Baysaş, CC Group, dumankaya, Ekşioğlu, Emay, Erkan Grup, Güral İnşaat, Haldız İnşaat, Nuhoğlu, Pana Yapı, Sefa İnşaat, Selka NSK, Sinanlı Yapı & Yiğit Group, SVR Group, Şua İnşaat, Teknik Yapı ve Vartaş olmak üzere 17 şirketten oluşuyor.

35 BİN KONUT OLACAK

Fikirtepe Platformu’nun başkanlık görevini yürütmeye başlayan Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’deki projelerde 2016 yıl sonuna kadar yaşamın başlamasını hedeflediklerini belirtirken, 2018 sonunda ise yeni bir Fikirtepe’nin tamamen hayata geçeceğini dile getirdi. 1 milyon 350 bin metrekarelik alanda hayata geçen kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında bölgede 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yer alacak.

57 yapı adasının ise 20’sinde inşaat çalışmaları başladı. Platforma üye olacak firmalarda ise yapı adalarında 3’te 2 çoğunluğa ulaşmış olma şartı arandı. Platformun 30 üyeye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Nuhoğlu, “Rekabet inşaat firmaları için çok önemlidir ama tüm bunları aştık ve ticari kaygıyla hareket etmedik” diye konuştu.

Bölgedeki kentsel dönüşüm tamamlandığında projenin toplam değeri 18 milyar doları aşacak. Ali Nuhoğlu, platform olarak ‘yolda çok hızlı mesafe almak’ amacıyla biraraya geldiklerini anlatırken, sorunlu adalarda da çözüm için çalışacaklarını söyledi. Nuhoğlu, “Anlaşma sağlanamayan adalarda, ya anlaşılamayan vatandaş ya da bir adada birkaç firma olması dolayısıyla sorunlar yaşanıyor. Onları biraraya getirerek uzlaştırmak istiyoruz. Vatandaşları da dinleyerek ikna etme sürecinin de içinde olacağız. Artık insanlar buraya ve değişime inanıyor. Çünkü yapıların hayata geçmeye başladığını görüyorlar. Anlaşmak istiyorlar” dedi.

2 BİN $’DAN BAŞLIYOR

Nuhoğlu, devam eden projelerde metrekare birim fiyatlarının 2 bin – 2 bin 500 dolar arasında değiştiğini söyledi. Türk lirası olarak 6-7 bin lira olan fiyatların 10 bin liraya kadar çıkacağı tahmin ediliyor. 12-13 bin konutun inşaat aşamasında olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, şunları söyledi:

“2016 yılı Fikirtepe yılı olacak. Fuarlarda 15-20 binlik konutlarla devasa stantlarda biraraya geleceğiz. Fikirtepe büyük bir değere doğru gidiyor. Bölge halkı için de çok önemli bir fırsat.  Örneğin MIPIM fuarında şehirler çadır olarak yer alıyor, ‘İstanbul çadırı’ gibi. Fikirtepe olarak böyle büyük bir çabayı biz de bu şekilde tanıtmak isteriz.”

‘KİRA SORUNU YOK’

Bazı kentsel dönüşüm alanlarında kirası ödenmeyen hak sahiplerinin mağdur olması haberleri hatırlatılan Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata ise yaptığı açıklamada, “Fikirtepe’de kimse kira alamıyorum diyemez. Buraya tüm firmalar hazırlıklı, bunu bilerek geldi. Özel dönüşüm alanı, devlet değil, biz ödüyoruz” dedi.

BÖLGENİN ‘MASTER’ PLANI DA AÇIKLANACAK

Ali Nuhoğlu, firmalarla aynı anda kamu kuruluşlarına terk edilen sosyal donatı alanlarının yapımına da sorumlu kurumlar tarafından başlanacağını anlatırken, “2017-2018 yılı itibariyle tüm donatıların biteceği, tüm inşaatın tamamlandığı bir aşamaya gelmiş olacak” dedi. Her firmanın ada başına 5 milyon lira harç ödediğini anlatan Nuhoğlu, 57 firmanın toplamda 300 milyon liraya yakın harç bedeli ödeyeceğini ve bölge altyapısının bununla tamamlanabileceğini söyledi. Nuhoğlu, ikinci aşamanın ise Bakanlık ile Büyükşehir ve İlçe belediyesinin olduğu bir toplantıda master planı anlatmak olduğunu ifade etti.

Kaynak: Milliyet/ Duygu Erdoğan

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ