Son Dakika
11 Nisan 1980’yılında katledilen TRT yapımcısı, ödüllü yazar, derlemeci ve gazeteci Ümit Kaftancıoğlu Ataşehir Belediyesi’nin desteği ve KARDER’in düzenlediği programda anıldı.
Recep Kenan/itvhaber.com
KAR-DER Başkanı Orhan Çerkez’e teşekkür eden Ümüt Kaftancıoğlu’nun gelini, CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu, Ümüt Kaftancıoğlunu anmanın, birliğe, kardeşliğe bir adım daha yaklaşmak olduğunu kaydederek, Kaftacıoğlunun, “Ölümümde eşim, çocuklarım, en yakınlarım bile bir tek damla gözyaşı dökmesin istiyorum” sözlerine dikkat çekti.
Kars ve Yöresi Sosyal Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KAR-DER), 11 Nisan 1980 gününün işe gitmek üzere evinden çıkışta silahlı uğradığı saldırıda sırtına ve göğsüne isabet eden 5 kurşun nedeniyle ağır yaralanan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Ümit Kaftancıoğlu’nu öldürülüşünün 36. Yılında Ataşehir’de düzenlenen bir etkinlikle andı.
Katledilişinin 36’ncı yılında Ataşehir’de düzenlenen anma etkinliğine CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ve konuşmacı da olan Ümüt Kaftancıoğlu’nun gelini CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve İlçe yöneticileri ile Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, bölge STK ve dernek başkan ve yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.
Öztürk Tatar’ın hazırladığı, Ümit Kaftancıoğlu’nun yaşamını anlatan “Bir Garip…” adlı belgeselden de bir bölüm izlenerek başlandığı KAR-DER tarafından 8 Nisan Cuma günü Saat 19:00’da NOVAD AVM Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen etkinlikte; Alper Akçam, Neşe Doster ve Canan Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980’de silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Ümit Kaftancıoğlu’nun eğitimde ısrarını, Eğitim Enstitüsü’nün izlerinin gözlendiği yaşamını, eserlerini ve anılarını katılımcılarla paylaştılar.
11 Nisan 1980’deki silahlı saldırıda katledilişinin 36’ncı yılında hala unutulmayan Ümit Kaftancıoğlunun, fikir ve yaşam felsefesine sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Kars ve Yöresi Sosyal Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KAR-DER) Başkanı Orhan Çerkez, anma programına katkı sunan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye teşekkür ederek; “36 yıl geçmiş olduğu halde TRT’de yaptığı programı hatırlamak, Ümit Kaftancıoğlu’nun hatıraları ve sevgisiyle yaşadığını gösteriyor. Onun fikirleri önemli. Bugün herkesin görevinin onun hayat felsefesini anlamak ve sahip çıkmak olduğunu düşünüyorum” dedi.
Bölge sanatçısı Burhan Yıldırım Ümüt Kaftancıoğlu’nun derlemeleri olan “Yüksek yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar” ve “Evreşe Yolları Dar” türkülerini seslendirdi.
NE MUTLU BİZLERE ÖLÜMÜNÜN 36. YILINDA ÜMİT KAFTANCIOĞLUNUN İZİNDEN GİDİYORUZ
Konuşmasına, Kars ve Yöresi Sosyal Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KAR-DER) Başkanı Orhan Çerkez’e teşekkür edrerek başlayan Ümüt Kaftancıoğlu’nun gelini, CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu, Ümüt Kaftancıoğlunu anmanın, birliğe, kardeşliğe bir adım daha yaklaşmak olduğunu kaydederek, Kaftacıoğlunun, “Ölümümde eşim, çocuklarım, en yakınlarım bile bir tek damla gözyaşı dökmesin istiyorum. Benim sokağa çıksınlar. Caddelerde dolaşsınlar. Bir gazete alsınlar, bir kitap karıştırsınlar. Kalabalık bir sinemaya gitsinler. Konferansa katılıp, konser dinlesinler. Ölüm hiç önemli değil. Yaşam var dağ gibi. Yaşam var gökyüzü, deniz gibi…” sözlerini hatırlatarak; “Ne mutlu bizlere, ne mutlu sizlere ki ölümünden 36 yıl sonra da Ümit Kaftancıoğlunun izinden gidiyoruz” dedi.
Konuşmalarda, 17 milyon nüfusun yüzde 75’inin köylerde olduğu ve sadece yüzde 5’inin okur-yazar olduğu günlerde Ümüt Kaftancıoğlu’nun eğitime verdiği öneme dikkat çekildi.
Korku ve kasvetin hüküm sürdüğü günlerde gülmenin önemine dikkat çekilerek Kaftancıoğlu’nun sevecen kişiliğinin anlatıldığı örnekler verildi.
ÖLÜMÜMDE EN YAKINLARIM BİLE BİR TEK DAMLA GÖZYAŞI DÖKMESİN
Mültecilere Konteyner kent yapılmak istenen Kahramanmaraş Sivricehöyüklülerle birlikte olduğu için anma programına katılamadığını belirten CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş’un hep yüzü güneşe dönük yaşadığını, insana insan olduğu için değer veren, Türkiye’nin karanlık döneminde katledilen aydınlar arasında yer aldığını ifade ettiği destek telgrafında da dile getirdiği; ”Ölümümde eşim, çocuklarım, en yakınlarım bile bir tek damla gözyaşı dökmesin istiyorum. Benim sokağa çıksınlar. Caddelerde dolaşsınlar. Bir gazete alsınlar, bir kitap karıştırsınlar. Kalabalık bir sinemaya gitsinler. Konferansa katılıp, konser dinlesinler…” sözleri ile terörün yıldırma, sindirme amacına hizmet edilmemesine dikkat çeken Ümit Katancıoğlu Ataşehir’de anıldı.
ÜMİT KAFTANCIOĞLU KİMDİR?
Ümit Kaftancıoğlu, 1935 yılında Ardahan’ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi. Çocukluğu Dede Korkut boylarının zengin anlatım geleneği içerisinde, halk âşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek, okuyarak geçti. Köyündeki ilkokula gittiğinde diploma alacak durumdaydı. İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsü’ne girmek için yıllarca uğraştı, yollara düştü, Cılavuz Köy Enstitüsü’ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT’nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu’nda “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile” ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı. “Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” der. Bu gözlemlerini doğrularcasına, Anadolu’yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. Günümüzde bile sevilerek dinlenen “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu’nun derlemeleri arasındadır.
Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, “Dönemeç”le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve “Hakullah”la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.
YAPITLARI
* Dönemeç (Öykü) 1972 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)
* Hakullah (Röportaj) 1972
* Yelatan (Roman) 1972
* Tek Atlı Tekin Olmaz (Halk Masalları) 1973
* Tüfekliler (Roman) 1974 (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)
* Köroğlu Kolları (Halk Destanları) 1974
* Çarpana (Öykü) 1975
* İstanbul Allak Bullak (Öykü) 1983
ÇOCUK KİTAPLARI
* Kekeme Tavşan (1974) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)
* Çizmelerim Keçeden (1979)
* Altın Ekin (1979)
* Dört Boynuzlu Koç (1979)
* Kan Kardeşim Doru Tay (1979)
* Hızır Paşa (1980)
* Çoban Geçmez (1980) (Yeni Basım Yalın Ses Yayınları-2006)
* Şülgür Deresi (1981)
* Salih Bey (1981)
Etiketler: Ataşehir Belediyesi » Canan Kaftancıoğlu » Derlemeci » gazeteci » Gözyaşı Dökmesin » Karder » KARDER Başkanı » Ödüllü Yazar » Orhan Çerkez » TRT Yapımcısı » Ümit KaftancıoğluBENZER HABERLER