logo

ANNELERİN HAYATINI ‘ACİL MÜDAHALE EKİBİ’ KURTARIYOR

ANNELERİN HAYATINI ‘ACİL MÜDAHALE EKİBİ’ KURTARIYOR

anneler_yasasin_zeynep_kamilZeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları EAH’nde doğumda anne ölümlerini azaltmak, kalıcı ciddi sakatlıkları önlemek için “Maternal Anne Ölümlerini Önleme Projesi” uygulanıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İstanbul Anadolu Şubesi tarafından düzenlenen  “Anne Ölümlerini” önlemede Jineko – Patoloji konusundaki deneyimlerin ele alacağı “Anneler Yaşasın – Yaşasın Anneler ” temalı 34. Zeynep Kamil Jineko – Patoloji Kongresi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Konferans Salonu‘nda 14-Ekim 2016   günü gerçekleştiriliyor.

Prof. Dr. Ateş KARATEKE Koordinatörlüğünde, Acil Obstetrik Kanama Müdahale Ekibi tarafından  Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Doğumda anne ölümlerini azaltmak ve kalıcı ciddi sakatlıkları önlemek için “Maternal Anne Ölümlerini Önleme Projesi” uygulamaya girdi.

İstanbul Anadolu yakasında kamu ve özel hastaneler ayırt etmeksizin, Anadolu Kuzey ve Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine Bağlı, uzman hekimlerden oluşan Acil Obstetrik Kanama Müdahale Ekibi doğum sonrası kanaması olan annelerin kalıcı organ kaybı olmaması ve anne ölümlerini önlemeyi hedefleyen proje hayata geçti.

“ACİL OBSTETRİK KANAMA MÜDAHALE EKİBİ” OLUŞTURULDU

İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Zeynep Kamil Hastanesi bünyesinde yürütülen “Maternal Anne Ölümlerini Önleme Projesi”  ile kanamaya bağlı anne ölümlerini önlemek ve kalıcı ciddi sakatlıkları önlemek amacıyla obstetrik kanama konusunda deneyimli, gönüllü uzman hekimlerinden oluşan “Acil Obstetrik Kanama Müdahale Ekibi” oluşturulmuştur.  Bu ekip İstanbul Anadolu yakasında kamu ve özel hastaneleri ayırt etmeksizin, doğum sonrası kanaması olan 176 anneye müdahale ederek,  etkin ve özverili çalışmaları ile anneleri hayata döndürmüştür. Böylece birçok annenin hayatının devam etmesi, anne ve bebek sağlığının korunması sağlanarak aile bütünlüğü korunmuştur.

OBSTETRİK KANAMA RİSKİ OLAN GEBE , ZEYNEP KAMİL’E YÖNLENDİRİLİYOR

Sağlık kuruluşunda obstetrik kanama riski olan gebeyi, takip eden hekimin gerekli görmesi halinde, Acil Obstetrik Kanama Müdahale Çağrı Merkezini arayarak gebenin genel durumu hakkında bilgi verip, Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesine 7/24 yönlendirilebiliyorlar.

Çağrı Merkezinde görüşmeyi yapan ilgili hekim, Acil Obstetrik Kanama Müdahale Ekibini bilgilendirerek, gebenin bulunduğu hastaneye acil olarak hareket edilmesini sağlıyor.

Ayrıca yine doğum esnasında önceden belirlenemeyen şekilde ani gelişen kanamalarda operasyon yapan hekimden talep gelmesi durumunda, hastanemiz yönetiminin bilgisi dahilinde Zeynep Kamil Hastanesi çağrı merkezi telefonunu arayarak yardım talep edebiliyor.

ANNE ÖLÜMLERİNDE YÜKSEK ORANLARDA AZALMALAR SAĞLANDI

Ülkemizde 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda annelere özel önem verilmesi öncelikli konular arasında yer almıştır. Bu çerçevede yapılan çalışmalar sonucunda anne ölümlerinde önceki yıllara göre çok daha yüksek oranlarda azalmalar sağlanmıştır. 2002 yılında anne ölüm oranı yüz bin canlı doğumda 64 iken, 2005 yılında yapılan Ulusal Anne Ölümleri Çalışmasında 28,5’a, 2012 yılında 15,4’ dür. 2014 verilerine göre maternal mortalite oranı % 15. 2 iken sonraki 10 yıl için % 10 ve daha altı hedeflenmektedir. Maternal ölümlerin % 75’ini direkt nedenler oluşturmaktadır. Bu nedenler arasında % 27.1 oranı ile en önde obstetrik kanamalar gelmektedir.

Çağrıyı alan Acil Obstetri Kanama Müdahale Ekibi gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra, acil ambulans sisteminin desteği ile yardım isteği yapan hastaneye ulaşarak gerekli müdahaleyi yapıyorlar.

Kanaması olan gebenin nakli ve acil müdahale ekibinin nakli 112 Ambulans tarafından gerçekleştirilecek olup, Acil kan nakli gerektiğinde ise Kan Merkezi; Masif kan transfüzyonunu hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Sağlık kuruluşu gerek görmesi halinde; Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Birimi Bünyesinde 7/24 Saat Hizmet Vermek Üzere; 0216 391 06 80 (20 Hat) ve 0542 402 14 83 Numaralı Telefonlardan Ulaşabiliyorlar.

Tarih: 14-Ekim 2016   Saat: 09.00-16.45

Yer: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Konferans Salonu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ