Son Dakika
‘Tohum Bankacılığı’ öncülerinde Nardane Kuşçu, 10. kez gerçekleştirilen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda “NARKÖY ÇİFTLİĞİ” projesiyle birinci oldu.
Recep Kenan/itvhaber.com
Nardane Kuşçu, Garanti Bankası’nın, Ekonomist Dergisi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) işbirliğiyle bu yıl 10. kez gerçekleştirdiği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda “Narköy Çiftliği” projesini birinci oldu.
4 dalda yarışmanın gerçekleştiği ve kategorilerde birincilerin belirlendiği 10.’su gerçekleştirilen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nda “Narköy” projesini hayata geçiren Nardane Kuşçu “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünü aldı.
“Narköy” projesini hayata geçiren Nardane Kuşçu’nun birincilik aldığı, 4 kategoride yapılan yarışmanın birincileri açıklandı. Ayten Çöl, “Kılçak Çöl Çiftliği” ve Zeynep Arca Şallıel “Arcadia Bağları” girişimiyle “Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” unvanı paylaştı. “SBS Bilimsel Bio Çözümleri”nin kurucusu Aslı Elif Tanuğur “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” seçilirken, “Narköy” projesini hayata geçiren Nardane Kuşçu’ya “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülü verildi. 10. yıl nedeniyle ilk kez verilen “Jüri Özel Ödülü”ne ise “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu” projesiyle Ümmiye Koçak layık görüldü.
Nardane Kuşçu / “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi”
“Narköy”
Adana Ceyhan’da bir çiftlikte doğan Nardane Kuşçu, ilkokul öğretmeni olarak 42 yıl çalışıp emekli olduktan sonra bir organik tarım çiftliği kurma düşüyle yola çıktı. 2002 yılında Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’ni, 2007’de ise organik tarım çiftliği ve yaşam merkezi Narköy’ü kurdu. Kocaeli Kandıra’da 100 dönüm arazi üzerinde bulunan çiftliğin ihtiyaçları için önce tohumları ekti, ardından projenin temellerini belirledi. Ekolojik olarak sürdürülebilir, minimum karbon ayak izine sahip bir oteli bulunan ve misafirlere sunulan ürünlerin %80’inin Narköy’de yetiştiği bir çiftlik kurdu.
Büyük kısmı tamamen doğal ısıtma ve soğutmaya sahip, temeli beton olmayan, ortadan kaldırıldığında 6 ay sonra doğanın yeniden eski halini almasını sağlayacak binalar inşa etti. Atıkların büyük çoğunluğunu “permakültür” ilkeleriyle çiftlik sınırları içinde yeniden değerlendirecek sistemler kurdu ve geliştirdi. Bugün Narköy’de 1.200’ün üzerinde atalık tohum, atlar, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, arılar ve sayısız bitki çeşidi bulunuyor. Atalık tohumlardan organik tarım yapılan köyde, konaklamanın yanı sıra atölye çalışmalarına katılmak da mümkün. Sosyal sorumluluk projeleri yaparak tüm dünyadan gelen gönüllüleri ağırlayan Nardane Kuşçu, yılda yaklaşık 680.000 sertifikalı organik fide yetiştiriyor, organik çiftlik kurmak isteyen kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti veriyor.
Kaynak: dunya.com
Etiketler: Ekonomist Dergisi » Garanti Bankası » Kadın Girişimci Yarışması » Kagider » Nardane Kuşçu » Narköy Çiftliği » Narköy Projesi » Tohum Bankacılığı » Türkiye » Türkiye Kadın Girişimciler DerneğiBENZER HABERLER