Son Dakika
Ataşehir Belediyesi’nin öncülüğündeki “Horeca Cam Dostu İşletme Projesi”nde hak kazanan işletmelere lansman toplantısında, “Işıklı Cam Dostu İşletme” tabelaları verilecek.
Ataşehir Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen “Horeca Cam Dostu İşletme Projesi”nin lansman toplantısında; hak kazanan işletmelere, otellere ve avm’lere “Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelaları” verilecek.
Günümüzde çevre kirliği her geçen gün artarken, çevreci kuruluşlar da çevre kirliğine karşı farkındalık yaratacak projeler üretiyor.
Ataşehir Belediyesi ile Çevko, Şişecam ve Özen Cam işbirliğiyle; yüzde 100 geri dönüşebilen tek malzeme olan cam atıklarının diğer ambalaj atıklarını kirletmeden ve zarar görmeden ayrı ve etkin toplanmasını sağlamak amacıyla Horeca (Hotel, Restaurant, Cafe) Cam Dostu İşletme Projesi” başlatıldı.
Cafe, restoran, lokanta, bar, otel, alışveriş merkezi gibi işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği bölgelerde, yüksek miktarda cam atığı ortaya çıkıyor. Geri dönüşebilir bu atıkların çöpe karışmasını engellemek isteyen Ataşehir Belediyesi’nin hazırladığı projeye iki yıl içerisinde 11 otel, 83 kafe-restoran, 7 alışveriş merkezi ve 21 site dahil oldu.
Proje başlangıcında Ataşehir’de sahada toplam 156 adet cam kumbarası bulunurken proje süresince bu sayı 281’e çıkartıldı. Proje kapsamında Ataşehir’de 14 bin haneye atık cam konusunda bilgilendirme yapılarak toplam 38 bin kişiye ulaşıldı. Proje kapsamında 11 bin öğrenciye de “cam dostu” eğitimi verildi.
Şişecam “Cam Dostu İşletme” konsepti kapsamında Ataşehir’deki 10 otelin (Radison Blue, Marriot, Nice Royal, Silence, Green Park, Dedeman, Plus Otel, Ataşehir Palace, Sheraton ve Asia City Otel) personeline yönelik atık camların yönetimi ile ilgili eğitimler düzenlendi. Bu kapsamda geri dönüşümün önemi, atık camların kirlenmeden evsel atıklardan ve diğer ambalaj atıklarından ayrı olarak toplanması, otellerde daha verimli ve sürdürülebilir toplama sisteminin kurulması konularında bilgiler verildi. Horeca Cam Dostu İşletme Projesi kapsamında otellere atık camlarını kaynağında ayrı toplamaları için tebligat yapılarak gerekli ekipman bırakıldı.
Projenin sürdürülebilir olması amacıyla, atık camların verimli toplanması için avm, otel ve kafe-restoranlara düzenlenen denetimler sonucunda, toplama sistemindeki aksaklıklar tespit edilerek, gerekli raporlama ve çalışmalar yapılıyor. Böylece atık üreticileri ve lisanslı toplayıcı firma uyarılarak sistematik çalışılması sağlanıyor.
Horeca projesi ile Ataşehir’de toplanan atık cam miktarında yüzde 62,4 artış yaşandı. 2016 yılında toplanan 2006 ton cam atık ile; 702.100 kwh elektrik ve 200 bin 600 litre petrol tasarrufu sağlandı, 1 milyon 344 bin 20 kilogram da karbondioksit gazı salımı engellendi.
Ataşehir Belediyesi projeye katılarak destek olan işletmelere, otellere, avm’lere teşekkür ve takdir amacıyla “Cam Dostu” unvanı verecek. 15 Şubat 2017 tarihinde saat 10.00’da Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde başlayacak lansman toplantısında hak eden işletme, otel ve avm’lere “Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelası” verilecek.
Projenin sürdürülebilir olması için dereceye giren işletmeler düzenli takip edilecek, atık cam miktarlarında düşüş olduğu tespit edildiğinde Cam Dostu İşletme unvanı yeniden değerlendirilecek.
Ataşehirli çocuklar geleceklerine sahip çıkan Ataşehir Belediyesi’nin bu projesine destek olmak için medya kuruluşlarını ziyaret ederek yazar ve program sunucularını projenin lansman toplantısına davet ettiler. Ataşehirli çocuklar ziyaretleri sırasında yazar ve program sunucularına, kendi elleriyle boyadıkları rengârenk cam şişeleri hediye ettiler.
Etiketler: Ataşehir Belediyesi » Cam Dostu » Cam Dostu İşletme » Cam Dostu İşletme Projesi » Horeca » Işıklı Tabela » işletme » Lansman ToplantısıBENZER HABERLER