Son Dakika
ÇYDD çevre birimi olarak ülkemizde ve dünyada paydaşlarıyla dayanışma içinde ve örgütlü olarak hedefe ulaşana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.
Çağdaş Yaşamı destekleme Derneği Çevre Birimi aracılığı ile “İklim Değişikliği ve Küresel Isınmaya Karşı Siyasal İktidar ve Yerel Yönetimlerden Beklentilerimiz” başlıklı bir bildiri yayınladı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMAYA KARŞI YÖNETENLERDEN BEKLENTİLER
Tarım arazilerinin ve su kaynaklarının azaldığı, kâr amaçlı tekelleşmesi ve artan nüfusla insanlığın temel ihtiyaçlara ulaşmakta zorluk çekmekte olduğuna dikkat çekilen bildiride, emel alışkanlıkların, ihtiyaçları ve yaşam biçiminin gözden geçirilip, doğayı daha fazla tüketmeyen bir yaşam tarzına yönelmesi gerektiğinin altı çizildi.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şeyin kendisi için değil kendinden sonra gelecekler için çalışması gerektiğinin altının çizildiği bildiride şu ifadelere yer verildi:
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KÜRESEL ISINMAYA KARŞI SİYASAL İKTİDAR VE YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİMİZ
Doğa bir nesne değildir. Kendi kadim kuralları doğrultusunda değerli ve eşitlikçi bir işleyişe sahiptir. Doğa ticari bir mal haline getirilemez. Su, orman, toprak yalnızca doğaya aittir ve onun ayrılmaz bir parçasıdır. Atamızın dediği gibi “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil kendinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.” M. Kemal ATATÜRK
Kendi varoluşumuza, yaşadığımız gezegene ve gelecek nesillere karşı duyduğumuz vicdani sorumluluğun sonucu olarak hassas olduğumuz konular şunlardır:
a .Sınırlı olan tatlı su kaynaklarımız giderek azalmakta ve kirlenmektedir.
b. Tarım arazileri giderek küçülmekte ve verimliliği azalmaktadır.
c. Giderek tüketimi artan hayvansal besinlerin üretimi karbon emisyonunun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.
Sanayi Devrimi’yle başlayan ve son yıllarda zirveye ulaşan endüstriyel atıkların toprak, hava ve suya karışması nedeniyle geri dönüşümü olmayan bir felaketin eşiğindeyiz. Temel alışkanlıklarımızı, ihtiyaçlarımızı ve yaşam biçimimizi gözden geçirip, yaşadığımız doğayı daha fazla tüketmeyen bir yaşam tarzına yönelmeliyiz.
BENZER HABERLER