Son Dakika
Geleceğin bütünsel tıp yaklaşımı olarak tanımlanan kronik hastalıklar ile mücadelenin etkili yaklaşımı fonksiyonel tıp eğitimlerine Türkiye’de de doktorlar büyük ilgi gösteriyor.
Kronik hastalıklar ile mücadelede en etkili yaklaşım olan Fonksiyonel tıp eğitimleri başladı.
Geleceğin bütünsel tıp yaklaşımı olarak tanımlanan fonksiyonel tıp eğitimlerine Türkiye’de de doktorlar büyük ilgi gösteriyor. Koruyucu Hekimlik ve Fonksiyonel Tıp konulu ilk eğitime katılan yüzlerce hekime seslenen Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy, kronik inflamatuar hastalıklarının önemine dikkat çekerek “Fonksiyonel tıbbın en önemli özelliği kişiye özel tedaviler ile hastalıkların belirti ve bulgularının yanında altta yatan sebepleri de tedavi etmeyi hedeflemesidir.” dedi.
Kronik hastalıklar hem insanların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor, hem de çok ciddi bir ekonomik zarara neden oluyor. Dünya Ekonomik Forumu 2030 yılına kadar kronik inflamatuar hastalıkların dünyaya maliyetinin 47 trilyon dolar olacağını açıkladı. Bu ekonomik ve sosyolojik yükü kaldırabilecek hiçbir ülke yok. Sürdürülebilir bir sağlık politikası için fonksiyonel tıp bakış açısının yaygınlaşması önem taşıyor. Son yıllarda hızla gelişen ve geleceğin tıp yaklaşımı olarak görülen fonksiyonel tıp günden güne artan kronik hastalıklar ile mücadelede tek çare gibi duruyor.
Türkiye’de de 19-20 Ocak tarihlerinde Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu’nun düzenlediği büyük bir organizasyon gerçekleştirildi. KOHEF (Koruyucu Hekimlik ve Fonksiyonel Tıp) Derneğinin desteği ile yapılan Fonksiyonel Tıbba Giriş ve Temel Prensipler eğitimine 100’ü aşkın hekim ve çok sayıda medikal firma katıldı. Hekimlere özel olan bu eğitimin hemen ardından fonksiyonel tıp uygulayıcısı hekimlerin kullandığı özel beslenme planlarının ve diyetlerinin öğretileceği; sadece diyetisyenlere yönelik olarak ikinci eğitim 23-24 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek. Platformun bilim kurulunda yer alan Diyetisyen Yeşim Temel Özcan ve bilim kurulundaki hekimlerin vereceği bu eğitimlere ilgi çok büyük.
Fonksiyonel tıp hakkında açıklamalarda bulunan Doç.Dr. Mehmet Mahir Atasoy, “Fonksiyonel tıbbın en önemli özelliği kişiye özel tedaviler ile hastalıkların belirti ve bulgularının yanında altta yatan sebepleri de tedavi etmeyi hedeflemesidir. Bu hedefine ulaşmak için gerekli hallerde ileri genetik ve biyokimya analizlerinden faydalanır. Herkesin metabolizmasında hastalığı ile ilişkili zayıf halkasını bulup o konuda destek vermesidir” dedi.Atasoy’a göre Fonksiyonel tıp, alternatif ya da geleneksel bir tıp uygulaması değil, tam olarak modern tıbbın en doğru, en hassas şekilde kişiye özel olarak olması gerektiği şekilde uygulanmasıdır. Özellikle kronik hastalıklara yaklaşımda modern tıbbın semptomlara yönelik tedavilerini yeterli görmeyerek kronik hastalıklar dediğimiz otoimmunhastlalıklar, romatizmal hastalıklar, metabolik sendrom, diyabet, Alzheimer, kalp ve damar hastalıkları, tiroid hastalıkları, ağrılar, polikistikover sendromu, endometirozis ve hormonal dengesizlikler gibi hastalıkların altında yatan fonksiyonel bozuklukları araştırıp onları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu fonksiyonel bozuklukları kişiye özel bir tıp yaklaşımıyla tespit eder. Hastanın doğum öncesinden başlayarakyaklaşık 1-1,5 saat süren çok yönlü ilk değerlendirme ve muayene fonksiyonel tıbbın en önemli farklarından biridir.
Fonksiyonel tıp bir yönüyle de koruyucu hekimlik tıbbıdır. Hastalığın ortaya çıkmasını beklemeden, hastalığa neden olabilecek fonksiyonel bozuklukları ileri laboratuvar testleri ile ölçümleyerek kişiye özel programlar ile önlem alır ve fonksiyonel bozuklukları ciddi bir hastalığa dönüşmeden düzeltir. Bu bağlamda kendi sağlığının ne durumda olduğunu metabolik ve genetik olarak zayıf halkalarının ne olduğunu bilmek isteyenler de fonksiyonel tıbba başvurmaktadırlar.
Fonksiyonel Tıp sağlıklı beslenme ve hayat tarzının yanında, sağlıklı bir psikoloji ve stres yönetimine de mutlaka reçetesinde yer verir. Fonksiyonel Tıp arkasında bilimsel bilgi olan fitoterapi gibi geleneksel yöntemleri de kullanabilir. Fonksiyonel tıp uygulayıcıları bu konularda da eğitim alırlar. Fonksiyonel Tıp ilaç firmalarının ön plana çıkardığı patent tıbbına da biraz mesafelidir. Gerçek bilimsel bilgilere düzgün bir metodoloji ile yapılmış bilimsel çalışmalara önem verir. Fonksiyonel tıp uygulayıcıları, temel bilimlerde onlarca yıldır keşfedilen birçok bilginin ilaç firmalarının işine yaramadığı sürece poliklinik odalarına giremediğinin farkındadır. Bu konularda çapraz okumalar yapar ve dünya çapında kongreler düzenler ve bilimsel bilgiler rehberliğinde öneriler geliştirir.
Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu tarafından hekimlere özel olarak düzenlenen Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Eğitimleri başladı. Genel olarak Fonksiyonel tıp prensiplerinin verildiği ilk eğitim 19-20 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi. Elite World Asia Oteli’ndeki eğitimin içeriği başta InstituteForFunctionalMedicine (IFM) olmak üzere Amerika ve Almanya’nın saygın programlarının içeriklerinden yaralanarak tamamen özgün bir biçimde oluşturuldu.
Türkiye’de IFM sertifikasyon programını tamamlamış 2 doktordan birisi olan Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy, eğitim programı kapsamındaki pratik yaklaşımların Türkiye gerçeklerine uygun şekilde dizaynedildiğini ve böylelikle Türk hekimlerinin yurt dışında çok uzun zaman alan yüksek maliyetli bir eğitime Türkiye’de uygun koşullarda ulaşmasının hedeflendiğini söyledi. Fonksiyonel tıp uygulamalarının Türkiye için çok yeni olduğun belirten Atasoy, günden güne artan kronik hastalıklar ile mücadelede artık tek tek sivrisinekler ile mücadele etmenin yeterli olmadığının artık görülmesi gerektiğini belirterek asıl çözüm olan bataklığın kurutulması için tüm hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının el birliği içinde çalışması gerektiğini ifade etti. Kronik hastalıklar ile mücadele ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti için fonksiyonel tıbbın tek çare olduğunu söyleyen Doç.Dr. Mehmet Mahir Atasoy’un öncülüğünde, eğitimler vererek hekimlerimizi geleceğin tıbbına hazırlamak üzere Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu kuruldu.
Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu, alanında söz sahibi akademisyenlerinde içinde bulunduğu bütünsel bakış açısına sahip eğitici kadrosuyla birlikte hekimlere, diyetisyenlere, eczacılara ayrı ayrı programlar düzenleyerek tüm sağlıkçılara ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca sağlık koçluğu eğitim programı ile de bu konuda bilgisini artırmak isteyen herkese uygun seminer programları da planlandı.
Fonksiyonel Tıp Uygulayıcılığı Programının tamamlanması için Fonksiyonel Tıbba Giriş ve Temel Prensipler eğitimiyle birlikte 6 ileri eğitim modülünün tamamlanması gerekiyor. Temel eğitim ve ileri modüller tamamlandıktan sonra vaka sunumu yapılıyor ve son olarak da gerçekleştirilecek sınav ile Fonksiyonel Tıp Eğitimi tamamlanmış oluyor. Temel eğitim almadan diğer ileri eğitimlerin alınması önerilmiyor. Bu nedenle ileri modüllere katılmak isteyenlerin mutlaka temel eğitimi alması öngörülüyor. Takvim açısından sıkıntı yaşanmaması amacıyla temel eğitim dijital olarak da sunuluyor. 19-20 Ocak’taki eğitimi kaçıranlar için dijital olarak eğitimleri alarak diğer ileri modüllere devam etmek mümkün. Dijital eğitim sadece temel eğitim modülü için geçerli, ileri modüllerde dijital eğitim şansı bulunmuyor.
Planlanan ileri eğitim tarihleri:
2019 Mart-Mayıs-Eylül-Kasım- 2020 Ocak-Mart. Tüm Modüller Mart 2020 de bitiyor. Nisan ayında Case report ve Sınav yapılıp başarılı olanlara eğitimleri tamamladıklarına dair sertifikaları veriliyor.
Fonksiyonel Tıp Diyetisyenliği Eğitim programında ise Fonksiyonel Tıbba Giriş ve Temel Prensipler eğitimine (23-24 Şubat 2019) ilave olarak tamamlanması gereken iki adet ileri eğitim modülü var. Ekim 2019 ve Aralık 2019 tarihlerinde yapılacak olan ileri eğitimlerle birlikte tüm modüller Aralık 2019 da bitiyor. 2020 Ocak ayında sınav yapılıp başarılı olanlara eğitimi tamamladıklarına dair sertifikaları veriliyor. Sadece diyetisyenlere özel olan programa Diyetisyenlik son sınıf öğrencileri de katılabiliyor.
Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçluğu eğitim programı da giriş eğitimiyle birlikte 4 ileri modül eğitimi toplam 8 ay sürüyor. 27-28 Nisan 2019 tarihlerinde herkesin katılabileceği Fonksiyonel Tıp bakış açısından sağlığın formülleri eğitimi yapılacak.
“Fonksiyonel Tıp bakış açısından sağlığın formülleri”eğitimine sağlıklı yaşama ilgisi olan herkes katılabiliyor; bu giriş eğitimi bilinçlenmek isteyen herkesin katılabileceği bir seminer, ancak devamındaki 4 ileri eğitim modülü ve online koçluk pratiklerini tamamlayıp sertifika alarak Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçluğunu meslek olarak yapmak isteyenler için planlandı. Fonksiyonel Tıp Eğitimi İleri düzey eğitim programına sadece Eczacı, Fizyoterapist, Psikolog, hemşire, ebe gibi Sağlık Bilimleri Fakültesinden mezun olanlar, Spor akademisi mezunu spor eğitmenleri ve sağlık koçluğu sertifikası olanlar, sporcu eğitmenleri ve biyologlar direkt olarak katılabiliyorlar. Diğer bölümlerden mezun olanlar ise mülakat ile değerlendirilerek kabul edilebilecekler. Eylül-Ekim-Kasım-Aralık 2019 tarihlerinde ileri modüller tamamlanıyor. Sertifikasyon sürecinin tamamlanması için 5 modüle de katılım gerekiyor. Ocak 2020’de sınav ve koçluk pratikleri mülakatları yapılıp başarılı olanlara sertifikaları verilecektir.
Fonksiyonel Tıp Eğitimi Platformu Hakkında:
Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu, Fonksiyonel tıp yaklaşımını, başta hekimler olmak üzere farklı alanlardaki sağlık profesyonellerine günlük hekimlik pratiğine kolayca uyarlanabilecek bir formda aktarabilmek için kuruldu. FTEP eğitimlerini farklı branşlardaki akademisyenlerden oluşan geniş bir eğitici kadroyla birlikte vererek multidisipliner tartışma panelleriyle en doğru bilgiye kolektif olarak ulaşabilmek amaçlanıyor. Fonksiyonel tıp eğitimi almış ve almakta olan herkesin birbirlerine yardımcı olabileceği, kendini güvende hissedeceği ve sürekli destek alabileceği bilimsel bir platform olan FTEP, sadece hekim gücünün ve zamanının yetemeyeceği durumlar için fonksiyonel tıp uygulayıcısı hekimlerle birlikte çalışabilecek fonksiyonel tıp diyetisyenleri ve fonksiyonel tıp sağlık koçları yetiştirerek daha fazla insanın bu yeni tıp yaklaşımından istifade edebilmesini sağlıyor. FTEP, üniversite iş birlikleri ile araştırma ve eğitim amacıyla Enstitüler kurmayı ve fonksiyonel tıp uygulamalarının ülkemizde ve tüm dünyada standart tıp ekolü haline geldiği, insanların çok daha sağlıklı ve mutlu olduğu günleri hedefliyor. Bütün bu çalışmalar bir bilim kurulu tarafından yönetiliyor.
Fonksiyonel Tıp Eğitimi Bilim Kurulu şu isimlerden oluşuyor:
Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Başkanı
Doç. Dr. Mehmet Mahir ATASOY Girişimsel Radyoloji, Meme Radyolojisi,
Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Üyeleri
Prof. Dr. Zeynep Tartan, Kardiyoloji UzmanıFonksiyonel Tıp
Prof. Dr. Nesrin Sarıman, Göğüs Hastalıkları
Uzm. Dr. Sema EREN, Kadın Doğum, Endokrinoloji, Önleyici Tıp
Dr. Yaman SAĞLAM, Genetik
Dr. Ercüment İlgüz, Biyokimya, Bütünsel Tıp
Dr. Deniz Şimşek, Psikiyatri, Bütünsel Tıp
Dyt. Yeşim Temel Özcan,Diyetisyen, GapsPractitioner, Klinik Psikonöroimmunolog
Sema Sumeli, Fonksiyonel Tıp Sağlık Koçu
https://fonksiyoneltipegitimi.com
Etiketler: Fonksiyonel Tıp » Fonksiyonel Tıp Eğitimi » Fonksiyonel Tıp Eğitimleri Başladı » Geleceğin Bütünsel Tıp Yaklaşımı » itvhaber » Kronik Hastalıklar » Mehmet Mahir Atasoy » TürkiyeBENZER HABERLER