Son Dakika
Hindistan Başkonsolosluğu ve Ataşehir Belediyesi ortaklığı ile Hindistan’ın en önemli tiyatrolarından olan Ishara Kukla Tiyatrosu, Gandhi’nin hayat hikâyesiyle MSKM’de sahne aldı.
Ishara Kukla Tiyatrosu, 1993 yılından beri dünyanın pek çok ülkesinde sahnelediği özgün adı “Satya ke Pratiroop” olan ve Mahatma Gandhi’nin hayat hikâyesini anlatan Images Of Truth – Gerçekliğin Yansımaları adlı oyun ile Ataşehirlilerin karşısına çıktı.
İnsanlığın en önemli figürlerinden olan Mahatma Gandhi’nin yaşamöyküsünü anlatan sözsüz, müzikal bir uyarlama olan oyunu yetişkinlerin yanı sıra çocuklar da ilgiyle seyretti.
Oyunu seyredenler arasında Hindistan Başkonsolos Vekili Purnojyoti Mukherjee, konsolosluk çalışanları ile Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü T. Volkan Aslan ve Ataşehir Belediyesi Genele Sanat Yönetmeni Oben Özkal da yer aldı.
Volkan Aslan, oyun sonrası Hindistan Başkonsolos Vekili Purnojyoti Mukherjee ile Ishara kukla Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Dadi Pudumjee’ye Ataşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Çanakkale Zaferini anlatan özel bir kitap takdim edildi…
Aslan, yaptığı kısa konuşmada Ishara Kukla Tiyatrosu’nun Ataşehir’de ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Mahatma Gandhi gibi bir büyük önderin yaşamını anlatan oyun ile Hindistan halkının, çocuklarının nasıl bir tiyatro kültürünü yaşadıklarını da görmüş olduk. Bizim de büyük liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir şenlikle kutlayacağız” dedi.
Oyun sonrası Ishara kukla Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Dadi Pudumjee ile oyun üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Pudumjee, Indira Gandhi Ulusal Sanat Merkezi tarafından gerçekleştirilen bir proje kapsamında sahnelenmeye başlanan oyunun 1993 yılından itibaren Hindistan’ın bütün şehirlerinde ve pek çok ülkede binlerce kere sahnelendiğini söyledi.
Gandhi’nin sembolize ettiği düşüncenin uluslararası bir tema olduğu için oyunun hep yeni kaldığına dikkat çeken Pudumjee, “Her ülke Gandhi’nin düşüncelerinden payına düşen aldığı için de oyun hep ilgi gördü, görüyor. Oyunda herkes kendisinden bir parça buluyor. Oyunun sözsüz olması da etkili. Asıl hedefimiz yetişkinler ve 10 yaş civarı… Daha küçükler de izleyebiliyorlar,” diye konuştu.
Indira Gandhi Ulusal Sanat Merkezi tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Gandhi’yi anlatan oyunlara destek verildiğini vurgulayan Pudumjee kendi oyunlarının farklılıklarını ise şöyle anlatıyor: “Genelde oyunlarda Gandhi’nin klasik yaşam öyküsü anlatılıyor. Biz Gandhi’yi kendi tanıdığımız perspektiften ele aldık. Oyunumuzda da dünya müziklerini kullandık. O nedenle oyunumuzun adı Gerçeğin Görüntüleri… Hindistan’da büyümüş bir çocuk olarak Gandhi’yi çok iyi tanıyordum. Bu nedenle herkesin bildiği klişelerden kaçınarak, uluslararası yönünü öne çıkarmaya çalıştım.
Oyunun en önemli sahnelerinden olan tren sahnesi Güney Afrika’da geçiyor. Gandhi de Güney Afrika’da trenden atılıyor. Gandhi’nin Güney Afrika’da yaşadığı bu olayı herkes bilmiyor. İlginç bir anekdot aktarayım; oyunumuzu bu olayın geçtiği yerde de sahneledik.”
Gandhi’nin yaşadığı dönemde anlatmaya çalıştığı düşünceye bugün de ihtiyaç duyulduğunu dikkat çeken Pudumjee oyunun bu nedenden dolayı 26 yıldır dünya sahnelerinde oynandığını ifade ediyor.
İlk kez 8 yıl önce ülkemize gelen Pudumjee, salonun dolu olmasından, çocukların anne ve babalarıyla birlikte oyunn dikkatle seyretmelerinden çok etkilendiğini de vurgulayarak, “Pek çok yerde bu duygular yoğun yaşanmıyor. Türkiye’den mutlu ayrılıyoruz,” şeklinde konuştu.
HABER VE FOTOĞRAFLAR: KADİR İNCESU
Etiketler: Ataşehir Belediyesi » Gandhi MSKMde » Gandhi'nin hayat hikâyesi » Gerçekliğin Yansımaları » Hindistan » Hindistan Başkonsolosluğu » Images Of Truth » Ishara Kukla Tiyatrosu » itvhaber » Mahatma Gandhi » TiyatroBENZER HABERLER