logo

1 Litre Atık Yağ 1 Milyon Litre Suyu Kirletiyor

1 Litre Atık Yağ 1 Milyon Litre Suyu Kirletiyor

Ataşehir Belediyesi çevreye ve insan sağlığına büyük riskler oluşturan bitkisel atık yağların kullanımı ve toplanması ve çevreci yakıt biodizele dönüşmesi çalışmalarını artırdı.

Ataşehir’de 2017 yılında 332 ton bitkisel atık yağ toplanırken, tehlikeli olan bu bitkisel atık yağlar, çevreci bir yakıt olan biodizele dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Gıdaların hızlı pişmesini sağlayan bir yöntem olan kızartma işlemi esnasında, hem pişirilen gıdada hem de bitkisel yağlarda önemli fiziksel ve kimyasal değişimler meydana geliyor. Kızartma yağlarının insan sağlığı üzerinde kansere sebep olabilecek olumsuz etki yaratmaması için bu yağların kullanım sürelerinin kontrol edilerek, gerekli zamanlarda değiştirilmesi gerekiyor.

İnsan sağlığına olduğu kadar doğaya da büyük zarar veren atık yağların 1 litresi 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Atık yağlar lavaboya döküldüğünde denizlerin kirlenmesine sebep olurken, kanalizasyon sistemi ve atık su arıtma tesislerine de büyük zarar veriyor.

Halk ve çevre sağlığına büyük önem veren Ataşehir Belediyesi ilçedeki; lokanta, restoran, kafe, yemek fabrikası, otel ve yemekhanelerde denetimler gerçekleştiriyor. Denetimlerde kızartma yağlarının zamanında değiştirilip, değiştirilmediği ve kullanılan yağların biriktirilip biriktirilmediği kontrol ediliyor.

Evlerden ve yemek üreten işletmelerden toplanan kullanılmış kızartmalık yağlar ile kullanım süresi geçmiş yağların kanalizasyona dökülerek çevreyi kirletmesi önlenirken aynı zamanda geri dönüşüm yapılarak ülke ekonomisine de katkı sağlanıyor.

Kanserojen etkiye dikkat

Konu üzerine bir açıklamada bulunan Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, “Kızartma yağlarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmaması için kullanım süresinin ve toplam polar madde içeriklerinin çok dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekiyor. Kızartma yağlarının sık tüketildiği işletmeler ekiplerimiz tarafından denetlenerek toplam polar madde ölçümü yapılıyor. Yağdaki polar madde miktarı yüzde 25’i geçtiğinde kanserojen etkisi de yükseliyor. Bu sebeple polar madde miktarı limit değerlerin üstünde olan işletmelerde, bitkisel atık yağların kullanımdan çekilmesi sağlanıyor” dedi.

Ataşehir’de çevre ve insan sağlığına büyük önem veriliyor

Ataşehir Belediyesi, Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği doğrultusunda, ilçe genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslı Deha Bitkisel Atık Yağ Toplama ve Geri Kazanım firmasıyla birlikte, atık yağların kaynağında ayrı toplanması çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından 2017 yılı boyunca yapılan denetimlerde işletmelerin bitkisel atık yağ sözleşmeleri ve Ulusal Atık Taşıma Formları incelenerek; sözleşmesi olmayan 126 işletmenin lisanslı firmalarla sözleşme yapmaları sağlandı.

Ayrıca konutlarda dahil olmak üzere otel, yemekhane, restoranlardan oluşan 167 noktaya gidilerek bilgilendirme yapıldı. Konu ile ilgili tebligat yapılarak gerekli yerlere bitkisel atık yağların toplanması amacıyla bidonlar da bırakıldı.

Bir yılda 332 ton bitkisel atık yağ toplandı

Ataşehir’de 2017 yılında 332 ton bitkisel atık yağ toplanarak geri dönüşümü sağlandı. İlçe sınırları içerisindeki işletme ve hanelerden toplanan 332 ton atık yağın işlenmesi sonucu 283 ton biodizel işlemeye uygun hammadde elde edildi. Böylece elde edilen hammaddenin kullanılmasıyla 321.476 litre biodizel üretildi. 1 litre atık yağın 1.000.000 litre içme suyunu içilemez duruma getirdiği düşünülerek, 332.825.000 ton suyun korunduğunu söylenebilir.

Ayrıca büyükşehirlerin en büyük sorunlarından biri olan ve 1 kilometrelik altyapı maliyeti 100.000 TL olan arıtma tesisi alt yapılarında atık yağlardan kaynaklanan zararın yüzde 25 olduğu düşünülürse her 1 kilometre altyapı için yıllık 2.000 TL zararın önlendiği ifade edilebilir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren akaryakıt dağıtıcılarının motorine yüzde 0.5 biodizel katmasını zorunlu hale getirdi. Üretilen biodizelin ülke ekonomisine kazandırılmasıyla ve 1 litre eurodizelin de fiyatının 5,20 TL olduğu düşünüldüğünde 1.671.675 TL katkı sağlandığı düşünülebilir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ