Son Dakika
ABD’de yaşayan Türk Dr. Hande Özdinler, International Innovation Dergisi’nin seçtiği 2015 yılında Dünyanın En İyi Buluş Yapan 10 Bilim Akademisyenleri arasına girdi.
ABD’de Les Turner Amiyotropik Lateral Skleroz (ALS) Araştırma Laboratuvarı’nın kurucu başkanı Dr. Hande Özdinler, ALS hastalığıyla ilgili buluşların ışık hızıyla geliştiğini söylüyor.
Şikago’daki Türk Bilim Kadınımız Dr. Hande Özdinler’in Büyük Başarısı
Uluslarası bilim alanından en çok takip edilen “International Innovation” Dergisi, 2015 yılında Dünyanın En İyi Buluş Yapan 10 Bilim Akademisyeninden biri olarak Dr Hande Özdinler’in seçildiğini duyurarak, kendisiyle 3 sayfalık röportaj yaptı.
ÖZDİNLER ÖDÜLÜNÜ MART’TA ALACAK
Dr Özdinler, yaptığı çalışma ve buluşlarda ALS hastalığının nedeni olan motor sinir hücrelerine yeniden hayatiyet kazandırmak olmak üzere bu daldaki çalışmalara dünyada öncülük edenler arasında. Yakından tanıdığımız Dr Özdinler’e başarılarının devamını dilerken, 17 Mart’ta TOA En Etkili 30 Türk-Amerikalı Kadını Ödül Galasında da New York’ta olacak.
TÜRKİYE’DE AOAMADI ABD’DE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
ABD ’nin en saygın eğitim kurumlarından Chicago’daki Northwestern Üniversitesi’nde Les Turner ALS Araştırma Laboratuvarı’nın kurucu başkanı bir Türk olan Dr. Hande Özdinler, 1998 yılından beri Amerika’da yaşıyor. Özdinler, Türkiye ’de öğretim görevlisi olmak için başvurmuş ancak bu talep reddedilmiş. Bunun üzerine Harvard’a gitmiş ve nöroloji bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamış.
Dr. Hande Özdinler direktörlüğündeki Dr. Javier Jara ve Dr. Barış Genç tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Parkinson hastalığı ile bağlantılı olan genin yokluğunun; beyindeki motor-nöronları artan baskıya maruz bırakıp nörodejenerasyona yol açtığı bulundu.
Araştırmacılar; Parkinson’un yaygın nedeni olarak bilinen ve üst motor nöron kaybı olarak nitelenen “UCHL1 gen kaybı” olan bir fare tasarladılar. Üst motor nöronlar beyin ile omuriliği birbirine bağlarlar ve ALS hastalığı sürecinde kaybedilirler.
Araştırmacılar gen kaybı olan fare çalışmasında; üst motor nöronlarda ayırıcı bir zayıflık buldular. Bu nöronların dejenerasyonu; hücrenin protein kalite kontrol sisteminde – endoplazmik retikulum- stres emarelerine eşlik ediyor ve bu hastalığın gelişimine katkıda bulunuyor.
Bu yeni fare modeli, motor nöron zayıflığının moleküler mekanizmasını çözmeye yardım edebilir ve belki de beyin motor nöron sağlığını iyileştirecek ilaçların test edilmesinde kullanışlı olabilir.
Etiketler: ABD » ALS » Amiyotropik Lateral Skleroz » Dergi » Dr.Hande Özdinler » Dünya » En İyi Buluş » International Innovation » Les Turner » TÜRKBENZER HABERLER