Son Dakika
Ataşehirli Kadınlardan Lezzet Dolu Geri Dönüşüm Atölyesi
Dilek Öncevarlık Hikayesini Anlattı: ‘ATABUTİK İle Hayatım Değişti’
Ataşehir’de Okullar Arası Atatürk Kupası Satranç Turnuvası Düzenleniyor
Ataşehir Temizlik Hareketi: Günde 500 Tona Yakın Çöp Toplanıyor
Başkan Adıgüzel, Kültür Merkezlerinde Proje Çalışmalarını İnceledi
Ataşehir Belediyesi, Avrupa Atık Azaltım Haftası’na Özel Etkinlikleri
5 Aralık 1934 tarihinde Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabulü, ülkemizde her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmakta …
Neredeyse yılın üç yüz altmış beş gününün her birini bir gün olarak kutluyoruz. Bu bazen öyle bir hal alıyor ki, bir gün değil birkaç günü aynı günde kutluyoruz. İşte 5 Aralık günüde bunlardan birisidir diyebiliriz. Şöyle sosyal medya ve internet ağlarına bir göz atayım dedim. Dolayısıyla en doğru bilgi alma merkezinin Google amca olduğunu da varsayarak yapmış olduğum araştırma ve edindiğim bilgiler aşağıdaki gibidir.
Bu günlerden birincisi ve benim için hatta belki de toplumumuz için çok daha önemli olan günlerden birisidir diyebiliriz. Çünkü bugün öyle bir günkü dünya devletlerinde kutlanmadan hatta verilmeden önce Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Kadınına verilmiş bir gündür. Şöyle ki, 5 Aralık 1934 tarihinde Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı veren yasanın kabulü, ülkemizde her yıl “Kadın Hakları Günü” olarak kutlanmakta olup, bu hakkın verilişinin 88. Yıldönümünü de bu yıl yine hep birlikte gururla kutluyoruz.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleriyle beraber yürümezse, ilerlemesine ve medenileşmesine teknik bakımdan imkân, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur” diyerek, Türk kadınının sosyal ve kültürel alanda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasının önünü açmıştır. En önemli yanı da çıkarılan yasayla kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Bu hak diğer dünya devletlerine çok daha sonra bu yasa örnek alınarak girmiştir.
Bu günlerden ikincisi ise,Gönüllüler Günü’dür. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1985 yılından beri 5 Aralık tarihinde Dünya Gönüllüler Günü kutlanıyor. Bugünün kutlanmasının sebebi gönüllülüğün öneminin anlaşılması ve gönüllülük kavramının daha geniş kitlelere yayılmasıdır.
Gönüllülük, tanım olarak bireyin herhangi bir çıkar yada gelir beklentisi olmadan özgür iradesi ile ihtiyacı olan kişilere ya da kurum ve kuruluşlara herhangi bir yarar sağlamak amacıyla yapılan eylemlerdir.
Gönüllülük, birtakım kişilere yarar sağladığı kadar gönüllü olanlara da yararlar sağlamaktadır. Gönüllülük her alanda yapılan bilen bir eylemdir. Sadece maddi anlamda gönüllü olunmaz, aynı zamanda manevi anlamda da gönüllülük olabilir. Gönüllülük, bireylerin iletişim becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Gönüllülük, kişilerin sosyalleşmelerine katkı sunar. Gönüllülük, kişilerin liderlik ve yardımseverlik özelliklerini de geliştirir.
Bu günlerden üçüncüsü de kesin tarih tartışmalı olsa da günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Misafirliklerin en önemli sunum içeceği olan hatta sağlık açısından doktorların dozu aşmamak üzere kalp sağlığı ve dinçlik için önermiş oldukları kahvenin bu topraklara 16. Yüzyıl ortalarında Arap Yarımadası’ndan geldiği bilinmekteymiş. UNESKO’nun 5 Aralık 2013’te aldığı kararla tüm dünya da bu tarih Türk Kahvesi Günü olarak kutlanıyor. Hani ne derler bizde; “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırası vardır.”
Ne diyelim, o halde bize de Türk ve dünya insanlarına bu üç gününde kutlu olmasını dilemek düşer. Özellikle kadınlarımız, gönüllülerimiz ve kahve severlerimiz günleriniz kutlu olsun.
Yaşar GELER
Etiketler: kadın » Kadına Seçme Hakkı Verilişi » Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı » Seçme HakkıİLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
24 Kasım 2024 Genel, Köşe Yazıları
06 Mart 2024 Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Üst Manşet
17 Aralık 2023 Köşe Yazıları
09 Kasım 2023 Köşe Yazıları