logo

Başkan Adıgüzel, ‘Zorluk Yaşayan Bana Gelsin’

Başkan Adıgüzel, ‘Zorluk Yaşayan Bana Gelsin’

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Ataşehirli gazeteciler ile buluşan Onursal Adıgüzel, Ataşehir’i, gündemi değerlendirip, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Recep Kenan / itvhaber.com

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Ataşehir‘de görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, gazetecilerin gününü kutlayarak; Ataşehir ile ilgili yürütülen çalışmaları ve genel gündemi değerlendirdi.

Ataşehir belediyesi Basın Danışmanı Kenan Biter ve basın biriminden çalışma arkadaşları ile düzenlenen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Onursal Adıgüzel, gazetecilerin sorularını da yanıtladığı toplantıda, sadece özel günlerde değil daha başka günlerde de gazetecilerle birlikte olma isteğini dile getirdi.

Bütün dertlerin 2024’te kalmasını 2025’in Türkiye’miz için güzel bir yıl olmasını temenni eden Onursal Adıgüzel, www.itvhaber.com haber sitesinin da yer aldığı basın buluşmasında, “Emeklisi, genci, kadını, işçisi mutlu olsun. Refah içinde yaşasın. Biz de Ataşehir Belediyesi olarak Ataşehir’in mutluluğu için çalışalım. Projelerimizi hayata geçirdiğimiz bir yıl olsun istiyoruz. “Ataşehir’deki hal meselesi bütün Ataşehir’in merak ettiği bir konu. Sadece Ataşehir değil bölgeyi etkiliyor.” dedi.

Programa katılan medya temsilcisi gazetecilere teşekkür eden Başkan Adıgüzel, gazetecilerin zor bir görev yaptığının altını çizdiği buluşmada; “Dünyada her an binlerce olay gerçekleşiyor. Gazeteci dostlarımız olmazsa bu haberlerden kimsenin haberi olmayacak. Tarihsel olarak da baktığımızda çok önemli iş yapıyor arkadaşlarımız. Emek veriyorlar. Ataşehir Belediyesi olarak sizleri kahvaltıda ağırlayalım istedik. Hem çalışan gazeteciler gününü kutlayalım, hem de bu vesile ile bir araya gelelim istedik. Ataşehir’de yaptığımız işi anlatalım, 2025’e başka bir motivasyonla girelim.” İfadelerine yer verdi.

ÖDENEĞİMİZİN %40’I KAYNAĞINDAN KESİLİYOR

Belediye’nin çok yüksek SGK ve Vergi borcu olduğunu ifade eden Onursal Adıgüzel: “Hem vergi hem SGK borcumuz var. Son 3 aydır ödeneğimizin %40’ı kaynağından kesiliyor zaten. Borcumuzdan kesilecek en yüksek rakam da zaten…”

ZORLUK YAŞAYAN OLURSA BANA GELSİN, HESABINI SORARIM

Dönüşüm çalışmaları ile ilgili hazırlanan projelerde belediyenin zorluk çıkardığı iddialarını doğru olmadığını ifade eden Onursal Adıgüzel, zorluk çıkarıldığında kendisine gelinmesini isteyerek; “Zorluk çıkaran olursa bana gelsin. Ben hesabını sorarım. Herhangi bir zorluğa uğrayan olursa bana gelsin.” Dedi.

BU YILIN ORTASINDAN İTİBAREN HAL TAŞINMAYA BAŞLANACAK

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında Ataşehir’de görev yapan gazetecilerle bir araya gelen Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, aralarında www.itvhaber.com ’u temsilen Recep Kenan’ın olduğu gazetecilere yaptığı açıklamalarında şu ayrıntılara yer verdi;
“Ataşehir’de 17 mahallede farklı projelerimiz var.  Her mahallemizin farklı sorunlar var. Hepsine de çalıştık. Ataşehir’deki hal meselesi bütün Ataşehir’in merak ettiği bir konu. Sadece Ataşehir değil bölgeyi etkiliyor. Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar, Maltepe etkileniyor. Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu bu konuda çok hassas. Ataşehir ile ilgili her konuyu da yakından takip ediyor. Yakın zamanda halin son halini gen de gidip yerinde gördüm. Projeyi yapan arkadaşlarla konuştum. Projede %90 oranında bir ilerleme sağlanmış durumda. Hedef 2025 yılı içinde hal taşınması. Yürüyen bir prosedürde var. Hal esnafı arkadaşların oraya taşınması ile ilgili öngörümüz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız bilgiler ışığında bu yılın ortasından itibaren halin taşınmaya başlanacağı yönünde… Biz de büyük bir heyecanla bekliyoruz. Çünkü bizim de enerjimizi alan bir bölge. Aynı zamanda Ataşehir trafiğinin yoğunluğunu artıran bir bölge…”

ATAŞEHİR’İN BEKLEDİĞİ, BÖLGENİN BÜYÜK BİR YEŞİL ALANA DÖNÜŞMESİ

“Taşınan taşındıktan sonra Ataşehir’in beklediği, bölgenin büyük bir yeşil alana dönüşebilme süreci var. Bunu da yakından takip ediyor olacağız. İstanbul modern bir hal binasına kavuşuyor. Anadolu Yakası’nda uluslararası standartlarda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem imamoğlu’nun katkıları ile Ataşehir’deki taşınan alanda da yüksek yoğunluklu olmayan, kamu hizmeti alanlarının, yeşil alanın yoğun olduğu, belediye hizmet alanlarının olduğu proje ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.

ATATÜRK KÜTÜPHANESİ VE MÜZESİNİ TAMALAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Ataşehir sınırlarından geçen Ataşehirliye hizmet edecek metro hatları ve istasyon alanları ile ilgili çalışmalarda güncel durumları paylaşan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, istasyon düzenlemelerinin büyük oranda tamamlandığını kaydederek; Ataşehir’de merakla beklenen Atatürk Kütüphanesi ile ilgili kaba inşaatın bitirildiğini ve bu ay içerisinde teslim alacaklarını, danışma kurulu ile birlikte müze çalışmalarının çok hassas bir biçimde yürütüldüğünü, önümüzdeki eğitim dönemine yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Vatandaşların heyecanda beklediği Ümraniye – Ataşehir – Göztepe hattı ile ilgili güncel durumu paylaşan Adıgüzel, devraldıklarında sadece 1 kilometre çalışma tünel kazısı yapıldığını kaydederek; “Şu anda 33 kilometre tünel çalışması yapıldı.  İstasyonlar da %85 bazlarında %90 seviyede tamamlanmış durumda. Niye gecikiriyor? Diye sorulursa. Avrupa bankalarından Finans sağlanmış durumda, ancak onay bekliyor. Kredinin onaylanması gecikti. Onay gelirse bu yıl içerisinde bitmiş olacak. Gecikme sebebi tamamen mali konular ile ilgili. Geciken imzalar.” Dedi. 

BARBAROS MAHALLESİ METRO İSTASYONUN YENİSAHRA ÇIKIŞI OLACAK

Onursal Adıgüzel açıklamalarını şu ifadeler ile sürdürdü:
“Finans Merkezi metrosu şu anda çok ihtiyaç gibi görünmese de, Finans Merkezi açıldığı zaman anlaşılacak o istasyon. Barbaros Mahallesi’ndeki Metro istasyonun Yenisahra tarafında da bir çıkışı olacak.”

TEMATİK BİR PARK ENERJİ PARKI OLACAK

“Aynı zamanda bir müjde de olsun. Biz bir çalışma yürüttük. Büyükşehir’i de buna ikna ettik. Barbaros Mahallesi’nde Fenerbahçe tesislerinin yanındaki alan bir park oluyor İstanbul’da eşine az rastlanan bir park olacak. Bir enerji parkına çevireceğiz. Enerjisa ile bir protokol yaptık. Enerji parkında rüzgardan, güneşten, sudan nasıl elektrik üretildiğini gösteren tematik bir park olacak”

ATAŞEHİR’İ KESEN 4 METRO HATTI OLACAK

“Yenidoğan – Söğütlüçeşme hattının onayı çıkarsa 3 istasyonu Ataşehir’de olacak Ataşehir’in önemli mahallelerine hizmet verecek. Proje hazırlandı. Raylı sistemlerle haftalarca süren çalışma yapıldı. Makul görüldü. hayata geçirilebilmek için adım atıldı. Biz de beklemedikleri şekilde işlerini kolaylaştırdık. Bir ayağının Örnek Mahallesi’ne çıkmasını planlıyoruz. Bu hat için bakanlıktan onay çıkarsa hızlı bir şekilde tanıtımını yapacağız. Bu sonuçta da Ataşehir’i kesen 4 metro hattı olacak; Kadıköy – Sabiha Gökçen, Dudullu – Bostancı, Ümraniye – Göztepe ve Yenidoğan – Söğütlüçeşme hattı orta vadede Ataşehir’in 4 büyük yanlamasına kesen metro hatları olacak.”

OLASI İSTANBUL DEPREMİNE NASIL HAZIRLIKLI OLURUZ?

“Türkiye’de çok değişen, genel geçer gündem var. Ancak değişmeyen tek gündem, deprem gerçeğimiz. İlk akla aklımıza gelen konu olası bir İstanbul depremine nasıl hazırlıklı oluruz? Nasıl bir planlama ile bu sürece karşı dururuz. Depreme karşı durma şansımız yok ama hazırlıklı olmak anlamında bu noktada dönüşüm çok kıymetli. Biz Kiptaş’la çeşitli protokoller hazırladık. Kiptaş uzun zamandır Ataşehir’de proje yapmıyor. Kiptaş proje yapsın istiyoruz.”

YENİSAHRALI VATANDAŞLARIMIZ DÖNÜŞÜM MAĞDURİYETİ YAŞIYOR

“Daha çok Yenisahra bölgesindeki vatandaşlarımız haklı olarak dönüşüm mağduriyetlerini yaşıyorlar. Onlara yönelik neler yapabileceğimizi sahada çalışıyoruz. Sizlerin aracılığınızla tekrar duyuralım; bölgede süreci başlatmak isteyen bütün yatırımcılara, bina sahiplerine kapımızı sonuna kadar açtık. Eğer biri işlerini zorlaştırıyorsa bana gelsinler. Ben şurada, şu şartları sağladım, -bana zorluk çıkaran var.- desinler. Ben onun hesabını sorarım. Böyle bir şey olamaz. Tam tersi biz teşvik ediyoruz. Ne kadar hızla dönüşüm süreci tamamlanırsa vatandaşlarımız o kadar çabuk depreme dayanıklı güvenli evlerde otururlar ve sorun yaşamazlar.”

AMACIMIZ ATAŞEHİR’İ DEPREME HAZIRLIKLI HALE GETİRMEK

“Bir yandan da Afet İşleri müdürlüğümüz de deprem sonrası neler yaparız onu planlıyoruz Kent konseyinde deprem eğitimleri vermeye çalışıyoruz amacımız Ataşehir’i depreme hazırlıklı hale getirmek.”

12 YIL ÖNCE YAPARIM DİYENLER BUGÜN GERİ DURUYOR

“Ekonomik koşulların etkisiyle 12 yıl önce gelip orada her şeyi yaparım diyen yatırımcılar, bugün geri duruyorlar. Onları da teşvik etmek için çeşitli çalışmalarımız var. Çağırdık, çağırıyoruz, konuşuyoruz. Ben kendim, geçtiğimiz günlerde Ataşehir Belediyesi’nin de dahil olduğu bir projenin olduğu bölgeye gittim.  Özellikle ben gittim ki bu projeyi bizim de takip ettiğimizi görsünler. Vatandaşlarla daha sıkı iletişim içinde olacağız. Önümüzdeki süreçte bize gelen bütün geri bildirimleri değerlendiriyor olacağız.”

BÖLGEDEKİ YATIRIMCILAR PROJELERİNİ HAYATA GEÇİRMELİ

“Bölgedeki yatırımcıların artık başka hesapları bırakıp, projelerini hayata geçirmeleri gerekiyor. Bunun için biz de elimizden geleni gayreti göstereceğiz ve teşvik eden, uzlaştırıcı olacağız”

AŞIK VEYSEL VE MUSTAFA KEMAL İTİRAZLARI VE 1/1000 PLANI İBB MECLİSİNE GELİYOR

“Deprem korkusu yaşayan sadece Yenisahra’daki vatandaşlarımız değil. Çok geniş. Çamlıca’dan Aşık Veysel ve Mustafa Kemal’e birçok bölgede vatandaşlarımız kentsel dönüşüm bekliyor. Planlarını bekliyor. Aşık Veysel ve Mustafa Kemal mahallelerimizin planları önümüzdeki ay Büyükşehir Meclisine geliyor, görüşülecek. Aynı zamanda 1000’lik planlarımızında gündeme alınacağı söyleniyor. Komisyon çalışmalarında bir aksilik olmazsa 1/ 5.000’lik plan itirazları ve 1/1000’lik planlar birlikte görüşülecek.”

FERHATPAŞA PLANLARINA İTİRAZ VAR REVİZYON ÇALIŞILIYOR

“Ferhatpaşa planları ile ilgili çeşitli itirazlar var. O konuda revizyon çalışmalarını yürütüyor arkadaşlarımız Büyükşehir Belediyesi ile”

 İÇERENKÖY’DE 18 İHALE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

“İçerenköy İmar Planı tamamlandı, İçerenköy’de 18 uygulamamız kaldı. 200’e yakın parsel var orada 18 uygulaması gereken, yeşil alanda kalan. Arkadaşlarımız ihale çalışmalarını sürdürüyorlar”

İNÖNÜ MAHALLESİ 18 UYGULAMALARI TAMA İTİRAZ SÜRECİNDE

 “söz vermiştik -İnönü Mahallesi 18 uygulamalarını yıl sonuna kadar bitireceğiz- diye. İlk aşaması bitti itiraz süreci başladı. İtirazlar değerlendirilecek. Sürecin tamamlanması bekleniyor”

YENİ ÇAMLICA’DA PLANLAMAYI BÜYÜKŞEHİR İLE BİRLİKTE YÜRÜTÜYORUZ

“Küçükbakkalköy planları hayata geçti. Yeni Çamlıca’da planlama sürecini Büyükşehir ile birlikte çalışma arkadaşlarımız yürütüyor. Planlar yargıdan döndü.”

BİNALARIMIZIN YAKLAŞIK %60’I 2000 ÖNCESİ

“Ataşehir’in birçok mahallesinde kentsel dönüşüm ihtiyacı var. Dışarıdan baktığında, Ataşehir yüksek binalardan  oluşuyor görüntüsü var. Masaya yatırıp, analiz yaptığımızda görüyoruz ki; binalarımızın yaklaşık %60’ı 2000 öncesi, yani deprem yönetmeliğinden önce yapılmış binalar ve ciddi riskler barındırıyor.”

BELEDİYE ŞİRKETİNİN DAHİL OLDUĞU ALANDA SATIŞA BAŞVURULDU

“Yeni Sahra Bölgesi’nin yasal hakları var. Rezerv alan olduğu için %50 geçtikten sonra başvuru hakları var. bölgede %50 çoğunluğu sağlamış firma iş yapmıyorsa; demek ki kendi iş yapmak istemiyordur. Belediye şirketinin dahil olduğu alanda satışa başvurulduğu biliyorum.”

HER FIRSATTA GÜMRÜĞÜN ATAŞEHİR’DEN TAŞINMASINI SÖYLÜYORUZ

“Gümrük alanı ile ilgili gelişmeleri de özetleyen Onursal Adıgüzel, “Biz isteriz ki hal ile birlikte gümrükte taşınsın. Bakanlığın kontrolünde bir alan burası buranın taşınmasını Milli Emlak’a gittiğimizde biz de gündeme getirdik. Her fırsatta gümrüğün Ataşehir’den taşınması gerektiğini söylüyoruz. Ataşehir’de trafik yoğunlaşıyor. Ataşehir için önemli bir meydan olabilir gümrük alanı. Ataşehir’in kendine ait yerleri yok. Bu alanla ilgili hal kadar net olarak konuşabileceğim bir gelişme yok. Taşınma ile ilgili burayla ilgili planlar yapıldı. Ancak yargıdan döndü. Gelişmeleri takip ediyoruz.” Dedi.

ATAŞEHİR’DE BİZİM ÖYLE BÜYÜK ALANLARIMIZ YOK

Onursal Adıgüzel, şu ifadelerle sürdürdü; “Tuzla ile Ataşehir’i karşılaştırmak doğru değil. Ataşehir 25 kilometrekarelik butik bir ilçe. Tuzla dediğimiz yer 125 km, bizim 5 katımız. Ataşehir’de bizim öyle büyük alanlarımız yok. En büyük alanlardan biri de hal ve gümrüktür.”

SON 3 AYDIR ÖDENEĞİMİZİN %40’I KAYNAĞINDAN KESİLİYOR

“Bizim hem vergi hem SGK borcumuz var. Son 3 aydır ödeneğimizin %40’ı kaynağından kesiliyor zaten. Borcumuzdan kesilecek en yüksek rakam da zaten %40. yüze 38 – 39 oranında kesiliyor vergiye. O kadar çok ki borcumuz, faizine yetecek kadar kesilebiliyor. Yapılandırma şansımız da yok. SGK borcu yapılandırılamıyor. SGK yapılandırılması için bir yasa lazım. Yasa Belediye şirketlerinde kapsayacak içerikle çıkması lazım. Borç ödeme yapılandırma ile bizim yetişme şansımız sıfır. Biz 60 aylık bir yapılandırma olsa omuzlarız. Neredeyse 1 yıllık bütçemiz kadar borcumuz var. Takas için girişimde bulunduk ama elimizde çok fazla seçenek yok. Başka belediyelerin arazileri çok hızlı olduğu için hızlıca verip sonuç aldılar. Biz alternatif üretebilmiş değiliz. Belediyenin uhdesinde olan borcumuzun en azından yarısını karşılayacak bir mülkümüz yok.”

KİRALARIN BAZILARINI KIRK KATINA ARTIRDIM

“Göreve geri geldiğinde uzun süreli kiralanan belediyeye ait mülklerinden kira oranları ve sürelerinde düzenleme yaptığını ifade eden Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, “Atatürk Mahallesinde belediye tasarrufundaki binada bazı anlaşmalar da benim de içime sinmeyen noktalar vardı. Kiraların bazılarını kırk katına artırdım. Orta kattaki alanı da belediye gelir getirecek şekilde kiraya verdik. Teras katını da sosyal tesis olarak düzenliyoruz.”

ATAŞEHİR BELEDİYESİ’NİN İLK RESTORAN SOSYAL TESİSİ OLACAK

“Ataşehir Belediyesi’nin ilk restoranı o binanın teras katında açılıyor olacak. Ataşehir Belediyesi’nin ilk Sosyal Tesisi olacak Restoran sizleri de bundan sonraki ilk toplantıda orada ağırlamak isteriz”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ