Son Dakika
Ataşehir’de vatandaşın temel hukuk bilgileri ve temel hakları konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Ataşehir Belediyesi ve AKK’nin düzenlediği “Hukuk Okur Yazarlığı” seminerleri başladı.
Ataşehir Belediyesi ve Ataşehir Kent Konseyi (AKK)’nin proje ortağı olduğu seminerler Ataşehir Erdal Eren Kültür Merkezi’nde yapılmaya başlandı. Bu kapsamda ilk seminer Türkiye Barolar Birliği tarafından hayata geçirilen “Hukuk Okur Yazarlığı” STK temsilcilerine kapsamında “Dernekler Mevzuatı” konulu seminer düzenlendi.
Toplumda hukukun üstünlüğüne ve hak arama bilincinin yerleştirilmesine katkıda bulunmak, temel hukuk bilgileri ve hakları konusunda vatandaşı bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Türkiye Barolar Birliği tarafından hayata geçirilen “Hukuk Okur Yazarlığı” seminerlerinin ilki gerçekleşti.
Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Nilgün Özdemir’in moderatörlüğünde ve sunumunda gerçekleşen toplantıya Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, Ataşehir Belediyesi birim müdürleri, TBB Yönetim kurulu üyesi Av. Filiz Saraç, TBB yetkilisi Av. Vecihe Tunca, Ataşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Kemal Aldoğan, Belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve yöneticileri katıldı.
Hukuk okur yazarlığı seminer Vecihe Tunca
Recep Kenan paylaştı: 4 Ekim 2018 Perşembe
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu katılımcıları selamladıktan sonra, etkinliğin yapıldığı Erdal Eren Sivil Toplum Merkezini Ataşehir STK’larına kazandırdığı için başta Belediye Başkanı Sn. Battal İlgezdi ve Belediye Başkan Vekili Sn. İlhami Yılmaz olmak üzere Ataşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti. Ataşehir Kent Konseyi olarak Sivil Toplum Kuruluşlarını da ortak çalışma ve proje oluşturmaya davet etti.
TBB adına konuşan Av. Vecihe Tunca’da “Hukuk Okur Yazarlığı” projesi hakkında bilgi vererek, projenin tüm Türkiye çapında Barolar ve TBB tarafından yürütüldüğünü, Ataşehirde de Belediye ve Kent Konseyi aracılığıyla güçlü bir şekilde uygulanacağını vurguladı.
Vatandaşların ve STK yöneticilerinin hukuk ve temel hakları konusunda bilinçlenmesinin önemine işaret eden Ataşehir Belediye Başka Vekili İlhami Yılmaz “Hukuk Okur Yazarlığı” seminerlerinde yaptığı konuşmada: “Hukuk Okur Yazarlığı Projesi ile Ataşehir’deki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızın temel hukuksal haklarını öğrenmesi, pratik yaşamda kullanılabilir hale gelmesini amaçlanıyor. Söz konusu projede, dernekler mevzuatı, kadın ve çocuk hakları, aile hukuku, çalışanların hakları, site ve apartman yönetimi, boşanma gibi birçok alanda kullanabileceğimiz hukuk bilgilerini içeriyor. Gerçekten de bunlar hayatın içinde çok önemli noktalar. Çünkü bizlerin, yani toplumların bir arada yaşayabilmesi yasalarla mümkündür. Bu nedenle hukuk yaşamımızda ekmek, su ve hava gibi olmazsa olmazımızdır.” İfadelerine yer verdi.
“Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılamaz” görüşünden yola çıkan İlhami Yılmaz, bilinmeyen hakkın da korunamayacağını söyledi. Yılmaz, “ Evet, o zaman, bizler binlerce maddeyi nasıl bileceğiz. Doğal olarak bilemeyeceğiz. Bunun için zaten hukuk fakülteleri var, avukatlarımız, hukuk insanlarımız var. Yalnız bilmemiz gereken önemli bir şey var; o da, temel hak ve hürriyetlerimiz. Bu kapsamda öncelikle biz vatandaşların her şeye ‘itiraz hakkımız’ olduğunu bilmemiz gerekiyor” dedi.
Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Filiz Saraç projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Hukuk Okur Yazarlığı projesi avukatların kollektif emekleri, çeşitli kurum, kuruluş ve STK’larla birlikte uygulanması yapılan bir çalışmadır. Diğer hukuk seminerlerinden farkı en az 4 ayrı seminer olarak düzenlenmesi, tüm ülkede ortak marka, sunumlar ile bütünlük içinde uygulanmasıdır. Bir toplumda adalet olursa, huzur ve mutluluk olur. Hakkımızı bilirsek savunuruz. Hakkımızı talep için önce haklarımızın varlığını bilmeliyiz. Bizim verdiğimiz eğitimlerin amacı ne zaman hakkınız var olduğunu, avukatlık mesleğinin, savunmanın önemini anlatmaktır. Avukat görevlendirecek mali gücünüz olmadığında Adli Yardım dediğimiz sistemi anlatmaktır.”
İlk seminer konusu olan “Dernekler Mevzuatı” hakkında katılımcılara bilgiler aktaran Avukat Hüseyin Köprülü ise şunları söyledi.
“Dernekler, gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır. Hiç kimse, bir derneğe üye olmaya ve hiçbir dernek de üye kabul etmeye zorlanamaz. Yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir.”
Seminerler kapsamında, 11 Ekim’de “Boşanma ( Velayet, Nafaka, Tazminat)”, 18 Ekim’de “Boşanma (Mal rejimi ve boşanma sonrasında mal paylaşımı)”, 25 Ekim’de “Çocuğun İhmal ve İstismarı” konuları hakkında seminerler düzenlenecek.
Ekim ve Kasım ayı boyunca düzenlenecek seminerlere tüm Ataşehirliler katılabilir.
Seminer Programı:
11 Ekim 2018 / Saat: 14.00
“Boşanma” ( Velayet, Nafaka, Tazminat)
18 Ekim 2018/ Saat: 14.00
“Boşanma” (Mal rejimi ve boşanma sonrasında mal paylaşımı)
25 Ekim 2018/ Saat: 14.00
“Çocuğun İhmal ve İstismarı”
Yer: Ataşehir Erdal Eren Kültür Merkezi
Adres: Mustafa Kemal Mahallesi 3091/2 Sokak No:1 ( Deniz Gezmiş Parkı içinde)
Etiketler: AKK » Ataşehir » Ataşehir Belediyesi » Ataşehir Kent Konsey » Dernekler Mevzuatı » Erdal Eren Kültür Merkezi » Hukuk Okur Yazarlığı » Hukuk Okur Yazarlığı Seminerleri Başladı » itvhaber » STK Temsilcileri » Temel Haklar » Temel Hukuk Bilgileri » VatandaşBENZER HABERLER