logo

08 Şubat 2015

Ataşehir’de ‘Yaren Gecesi’ne Yoğun İlgi

Ataşehir’de ‘Yaren Gecesi’ne Yoğun İlgi

atasehir_yaren_gecesi_cankiriAtaşehir Belediyesi Tarafından Düzenlenen, Ataşehir Çankırılılar Deneği’nin organize ettiği Çankırı Yaren Gecesi yoğun ilgi gördü. Ataşehir’de ‘Yaren Gecesi’ne Yoğun İlgi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir’de Çankırı kültüründe önemli yeri olan ve kökleri Orta Asya Türk geleneklerine dayanan yaren meclisinin kurulduğu “Yaren Gecesi”  düzenlendi.

Çankırı’nın Korgun İlçesi Çukurören Köyü Yaren ekibi tarafından kurulan “Yaren Meclisi” Ataşehir Nikah Salonu’daki izleyicilere doyumsuz bir Yaren Gösterisi yaptı.

UNESCO’nun dünya kültürel mirasları arasına aldığı Çankırı kültüründe çok önemli yer tutan “Yaren Meclisi” Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin desteği ile Ataşehir’de kuruldu.

Kökü Orta Asya’ya geleneklerine dayanan, Türk orta oyunun kaynakları arasında gösterilen yaren oyunlarının Yaren ekipleri tarafından sergilendiği “Ataşehir Yaren Gecesi”nde yöre türküleri eşliğinde konukların da katıldığı yöre folklorunun izlerini taşıyan oyunlar oynandı.

Ataşehir’de Kurulan “Yaren Meclisi”ne; CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekilleri Celal Dinçer, PM Üyesi de olan Kadir Gökmen Öğüt, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Sadi Özata, Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Hüseyin Hışman ve Namık Sürmen, CHP Ataşehir Belediye Başkanı Hakkı Altınkaynak, MHP Ataşehir İlçe Başkanı Oğuz Sarul, MHP Tuzla İlçe Başkanı Recep Karot, Tuzla Belediye Meclis Üyesi Salih Gündoğdu, Ataşehir Belediye Birim Müdürleri Güresel Sarımaden ve Cenan Aslan, Çankırı Platformu Başkanı Ersoy Kaşak ile Pendik Çankırılılar Derneği Başkanı Engin Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu STK ve dernek başkan ve yöneticileriyle Çankırlılar ve Ataşehirliler katıldı.

Hüseyin Hışman “Bize Yarenliği Gösterdiler”

Ataşehir Çankırılar Derneği Başkanı Ertuğrul Baysal’ın “Yaren Gecesi”ne verdiği desteğe teşekkürü sonrası konuşan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin şehir dışında olması dolayısı ile katılamadığı gecenin katılımcılarını selamlarını iletti.

Anadolu’dan gelirken kültür ve gelenekleri de beraberimizde getirdiğimizin altını çizen Hüseyin Hışman, bu anlamda dernekçiliğin önemine vurgu yaptığı konuşmasında; Bu akşamın düzenlenmesinde emekleri geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizlere gerçek yarenliğin ne olduğunu gösterdiler. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

KADİR GÖKMEN ÖĞÜT “KADINLI – ERKEKLİ TOPLANDIK”

Dernek yönetimine “Yaren Gecesi”ni düzenlediği, izleyicilere de katıldığı içi teşekkür ederek sözlerine başlayan Çankırı asıllı, CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili ve PM üyesi Kadir Gökmen Öğüt, derneklerin düzenlediği birçok etkinliğe gittiğini, genellikle çok dar alanlarda etkinlik yapılmak zorunda kalındığının altını çizerek; “Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin katkılarıyla bu sefer büyük bir salonda, kadınlı – erkekli toplandık. Bu güne kadar bunun gibi güzel bir şey oldu mu? İyi ki kadınlarımızla birlikte yapıyoruz bu etkinlikleri. Bu etkinliğe katılan MHP Tuzla İlçe Başkanı Recep Karot Başkanıma, Ataşehir İlçe Başkanı’na ocak başkanına ve CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak’a çok çok teşekkür ediyorum.  Düzenleyenlere, katılımcıların tamamına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ataşehir’de düzenlenen Çankırı “Yaren Gecesi” Tuzdan yapılan gece lambası ve çiçek takdimi ile sona erdi.

FOTOLAR VE VİDEOLAR GELİYOR…

Yaren Kültürü Nedir?

Çankırı kültüründe çok önemli yer tutan “Yaren”, UNESCO tarafından dünya kültürel mirasları arasında yer alıyor.

Kökü Orta Asya’ya dayanan Oğuz Türkleri kültürünün uzantısı olan “Yaren Kültürü” Türk tiyatrosuna“Orta Oyunu” alanındaki önemli kaynaklar arasında yer alıyor. Çankırı kültürü ve geleneğinde önemli bir yeri olan Yaren Meclisi, Oğuz boylarını temsilen yirmi dört yarandan oluşuyor. Usta çırak ilişkisinin sıkı disiplinle işlendiği Yaren Meclisi, teknolojinin gelişmediği uzun ve soğuk kış gecelerinde Çankırılıların eğlence kaynağı oldu. Yaren Kültürü, bu gün de birçok dernek, vakıf ve STK tarafından desteklenerek yaşatılmaya çalışılıyor.

Yaren kültürü, kendine has ahlaki değerleri ve kuralları barındırıyor. Kendine has türküleri, oyunları, manileri ve yemekleri bulunan yaren geleneği, Çankırı’nın ilçe ve köylerinde de yaşatılıyor. Yaren kültürü; “Türk örf, adet ve geleneklerinin İslam ahlak ve fazileti ile bütünleşerek; sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde yürütülen kültürel mirası” olarak özetleniyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ