Son Dakika
BM Kadım Birimi, Avrupa Birliği tarafından Türkiye’de finanse edilen proje kapsamında mali ve teknik destek sağlanacak sivil toplum kuruluşlarını duyurdu.
Avrupa Birliği ve UN Women, 22 sivil toplum kuruluşuna mali ve teknik destek verecek
Birleşmiş Milletler Kadım Birimi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi” projesi kapsamında mali ve teknik destek sağlanacak sivil toplum kuruluşlarını duyurdu.
Türkiye’nin 17 ilinden 22 sivil toplum kuruluşu, 8 Aralık akşamı BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı, Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidou’nun katılımlarıyla Ankara’da gerçekleşen ödül töreninde bir araya geldi.
Ödül töreninde konuşan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova şunları söyledi: “Kadın hareketi ve kadın sivil toplum kuruluşları, küresel, bölgesel, ulusal ve yerel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın haklarını ilerleten yasaları, politikaları ve uygulamaları güçlendirmek için önemli değişimlerin en ön saflarında yer aldılar. Kadın sivil toplum kuruluşları UN Women’ın kilit ortaklarındandır ve onları bu önemli çalışmalarında desteklemeyi taahhüt ediyoruz.”
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı ve Elçi Müsteşar Eleftheria Pertzinidouise şöyle konuştu: “Proje, kadın haklarını daha ileriye taşımak için temel önceliklere odaklanmaktadır: yani, kadınların ve kız çocuklarının ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele… Bununla birlikte proje, kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki diyaloğu güçlendirme açısından da katma değer yaratmaktadır. BM Kadın Birimi’yle ortaklığımız sayesinde toplumsal cinsiyet eşitliği alanında 22 sivil toplum örgütünü destekliyoruz.”
BM Kadın Birimi; Kadınlarla Dayanışma Vakfı, KAMER, Türk Kadınlar Birliği ve Uçan Süpürge Vakfı ile birlikte, kadınlara vekız çocuklarına yönelik şiddetin sonlanması, kadınların adalete ve insanhakları mekanizmalarına erişimi alanlarında ortak projeler yürütülecek. Kadınlarla Dayanışma Vakfı, İstanbul’da, şiddet tehlikesi altında olan ve destek mekanizmalarına erişmekte güçlük çeken kadınlara yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. KAMER, 23 ildeki şubesi ve iş birliği içinde olduğu 17 sivil toplum kuruluşu (STK) ile, şiddete maruz bırakılan kadınlara destek sağlayacak. Türk Kadınlar Birliği, belediyeler ve baroların kadın dayanışma merkezlerine yönelik faaliyetler yürütecek. Uçan Süpürge Vakfı ise, çevrim içi sunacağı ücretsiz hukuki danışmanlığın yanı sıra, avukatlara yönelik eğitimlerle, kadınların adalet hizmetlerine erişimini geliştirme hedefine yönelik çalışacak.
BM Kadın Birimi, ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının ilerletilmesindeki çalışmaları için kurumsal kapasitelerinin güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla, 18 kadın örgütü ve kadınların liderlik ettiği STK’ya‘küçük ölçekli hibe desteği’ veriyor. Hibe desteği alan kuruluşlar şöyle:
– Adana İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği
– Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği
– Aramızda Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Derneği
– Ev Hanımları Dayanışma ve Kalkındırma Derneği
– Fethiye Kadın Danışma Dayanışma Derneği,
– Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği
– Kadına Özgürlük ve Eşitlik Derneği
– Kırsal Bolgelerdeki Kadın Hareketi Derneği
– Kütahya Girişimci ve Sanatçı Kadınlar Derneği
– Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği
– Midyat Kadınları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
– Ordu Kadını Güçlendirme Derneği
– Rabıta Suriyeli Kadın Derneği
– Roman Kadın Hakları ve Eşitlik Derneği
– Sil Baştan Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği
– Suriyeli Kadın Topluluğu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
– Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği
– Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği
Proje Hakkında
“Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi” projesi, Avrupa Birliği’nin “Sivil Toplum ve Medya Programı” kapsamında yaklaşık 4.5 milyon Avroluk mali desteğiyle Mart 2024’e kadar uygulanacak. Proje, sivil topluma destek yoluyla Türkiye’de kadın haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. UN Women, proje çerçevesinde ağ kurma, bilgi ve deneyim paylaşımı, kapasite geliştirme, veri ve kanıt temelli savunuculuk ile kamu kurumları, yerel yönetimler ve akademik kuruluşlarla ortaklıklarının güçlenmesi alanlarında STK’ları destekliyor.
Etiketler: 22 STK’ya Destek Verecek » Avrupa Birliği » BM Kadım Birimi » Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi » Toplumsal Cinsiyet Eşitliği » Türkiye’de Kadın Hakları » UN WOMENBENZER HABERLER