Son Dakika
O hep duymaya alıştığımız “beta” mikrobunun en değerli varlıklarımıza hem de kalplerine zarar verebileceğini biliyor muydunuz?
Romatizmal hastalıkların en tehlikesi olarak kabul Romatizmal kalp hastalığı diğer adıyla kalp romatizması, beta mikrobuyla sebebi ile ortaya çıkabilir. Yetişkinler kadar bebekleri de etkileyen bu hastalıkla ilgili bilinmeyenleri Avrasya Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram anlatıyor.
Romatizma Hep Duyardık Da Bu “Kalp Romatizması” Nedir?
En basit anlatımı ile kalp kapakçığında oluşan iltihaplanmadır. Romatizmal ateş sonucunda meydana gelen bu hastalık kadın, erkek her cinsiyet ve yaş gurubunda görülebilirken, bebeklerde de sıklıkla gözlemlenen bir hastalıktır.
Üşütmüş Olabilir Diyerek Atlamamak Gerekir.
Üst solunum yolları rahatsızlıkları sonrasında meydana gelen iltihaplanma ile berabergözlemlenir. Özellikle de tedavisi yapılmayan üst solunum yolu hastalıkları 2-3 hafta sonra romatizmal ateşe dönüşerek kalbe kadar ulaşır. Böylelikle de kalp romatizmasını beraberinde getirir.
Nasıl Anlayacağız?
Romatizmal kalp hastalığının birçok anlaşılır belirtisi vardır. Belirtileridikkate alıp en erken zamanda doktora başvurmak çok önemlidir.
Bebeklerimiz Ve Çocuklarımız Da Riske Ediyor
Kalp romatizması her yaş gurubunda ve cinsiyette de görülse en çok çocuklarda ve bebeklerdegözlemleniyor. Özellikle çocukluk çağında karşımıza çıkan boğaz enfeksiyonlarında erken teşhisoldukça önem taşıyor. Sıklıkla tekrar eden boğaz enfeksiyonlarındatedavi için geç kalınırsa,romatizmal ateş kalbe ulaşabilir. Üstelik bu yaşlarda kalpte bir rahatsızlık gözlemlenmese bile ilerleyen yaşlarda kalp romatizması belirtileri kendisini gösterebilir. Bu hususta ciddiye alınması gereken en önemli nokta ise erken teşhis için çocuklarda ve bebeklerde kalp rahatsızlığınındurumuna göre 6 ayda bir doktor kontrolüne gidilmesidir.
Erken Teşhis En Önemli Tedavi Şekli Sayılabilir
Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp romatizmasında da erken teşhis oldukça önemlidir. Kalp romatizmasında teşhis sürecinde çeşitliyöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemlerde genellikle kan sayımı, EKG, ekokardiyografi ve boğaz kültürü işlemleri uygulanmaktadır.
Tedavi Süreci Nasıl İlerliyor?
Uygulanan tedavilerin en önemli amacı tekrar oluşabilecekenfeksiyon riskini ortadan kaldırmaktır. Bu sayede kalp ve vücut dinlendirmesi sağlanır. Enfeksiyona neden olan mikrobik sebepleri önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Genellikle aspirin, kortizon gibi ilaçlar tercih edilir. Hastalığın sürecine göre penisilin kullanılması gerekiyorsa mutlaka öncesinde hastaya bir test uygulaması yapılmalı, sonuçlar sorun teşkil etmiyorsa bu ilaç kullanılmalıdır. Daha ilerlemiş vakalarda ise cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Etiketler: Beta Mikrobu » Çocuklarda Romatizmalkalp Hastalığı » Kalp Hastalığı » Kalp Romatizması Nedir » Romatizma » Romatizmal Kalp HastalığıBENZER HABERLER