logo

Çankırı Belediyesi Uluslararası Çankırı Tuz Festivali Başladı

Çankırı Belediyesi Uluslararası Çankırı Tuz Festivali Başladı

Çankırı Belediyesi Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi ve şapka inkılabının 97. yıl ile Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümünü taçlandıran Uluslararası Çankırı Tuz Festivali düzenledi.

Çankırı Belediyesi tarafından 23 Ağustos Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin ve şapka inkılabının 97. yıl dönümü ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümünü taçlandırmak amacı ile Uluslararası Çankırı Tuz Festivali düzenlenendi.

ULUSLARARASI ÇANKIRI TUZ FESTİVALİ ATEŞİ YAKILDI

Çankırı Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Çankırı Tuz Festivali başladı. Festivalin ateşi, Atatürk Anıtı önünde protokol tarafından yakıldı. Festival ateşi, Türk dünyasından katılımcılar ve konuklar eşliğinde Belediye önünden şehir turu ve kortej yürüyüşüne katılan misafirleri de etrafında topladı.

Yöresel ürünler pazarı, tuz ve sanayi fuarlarının açılışının yapıldığı festivalin ilk günü, yöresel halk oyunları ve mehteran gösterileri ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “Her yerin kendine has festival konusu var. Bizim festivalimiz de tuz üzerine kurgulandı. Çankırı halkı için önemli bir miras. Bu konuya değinmek ve sizlere de anlatmak isterim. İnsanlar yerleşimlerini suya yakın yerlere kurmayı tercih etmişlerdir, ama tarih kitapları bizlere gösteriyor ki Çankırı’nın yerleşim yeri olarak tercih edilme sebeplerinden birisi de tuza yakın olmasıdır. Bu da konuya ekonomik bir boyut kazandırarak Çankırı’da eski dönemlerden beri tuz üretimi ve ticareti yapıldığının kanıtıdır.”  dedi.

TUZ, KİMİ ZAMAN SAĞLIKLI BİR NEFES, KİMİ ZAMAN SOFRALARIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ

Tuzun dünyada yüzyıllardan beri insanlar için önemli bir baharat olduğuna değinen Esen,  tuzun medeniyetleri nasıl şekillendirdiğini örnekler ile açıkladı. “Peygamber Efendimiz, Hazreti Ali’ye hitaben “Ey Ali, yemeğe tuzla başla! Çünkü 70 derde devadır.” buyurmuşlardır. Çünkü tuz şifadır. Biz, yaraya tuz basarız. Çünkü tuz temizleyendir. Bir şey onarılamayacaksa eğer  “ tuzla buz oldu” deriz. Kaybedecek bir şeyi yoksa “tuzu kuru” diye ifade ederiz. Bir şeye katkı sağlanması bekleniyorsa “çorbada tuzu olsun” isteriz. Bir şeyin maliyeti çok olursa “tuzluya mâl oldu”, birisi sohbette yüksekten uçsa “tuzlayım da kokma” deriz. Tuz, kimi zaman sağlıklı bir nefes, kimi zaman sofralarımızın vazgeçilmezi, kimi zaman işte bugün olduğu gibi birlik ve beraberliğimizin bir vesilesi.  Kısacası, tuz hayatımızın her yerinde.” şeklinde konuşarak tuzun milli birlik ve beraberliğimizi, ortak bilincimizin başka bir ifade biçimi olduğunu ifade etti. 

ÜLKEMİZE 400 YIL KADAR YETECEK TUZ REZERVİ İLE ÇANKIRI’MIZIN GÖZ BEBEĞİ

Esen, festival tarihini 23 Ağustos Atatürk’ün Çankırı’ya gelişi ve şapka inkılabının 97. yıl dönümü ile 30 Ağustos Zaferi’nin 100. yıl dönümüne özellikle denk getirdiklerini belirterek “Bugün, üç yıl önce söz verdiğimiz bir hayalimizi daha gerçekleştirdiğimiz bir gün. Üç yıl önce halkımızın takdiri ve güveni ile çıktığımız hizmet yolculuğumuzda en büyük hedeflerimizden birisi de Çankırı’da turizmin kılcal damarlarını açmak, kendi halkımız başta olmak üzere, Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtmaktı. Elimizde bizlere miras bırakılmış beyaz bir elmasımız var. Tuzun bütün nimetlerinden herkesi faydalandırmak istiyoruz. Dünyada ilk üçe giren tuz madenimiz, ülkemize 400 yıl kadar yetecek rezervi ile Çankırı’mızın göz bebeği. Hepinizin huzurunda bir kez daha altını çizerek ifade etmek isterim ki; tuz görmek için Everest’e çıkmanıza gerek yok. Bugün sizleri kaya tuzunun başkenti ile tanıştırıyoruz. Çankırı,  yanı başınızda. Hitit uygarlığına ev sahipliği yapmış Tuz Mağaramız, çok yakın zamanda Yer Altı Tuz Şehri ile turizmin cazibe merkezi olmaya aday. Daha şimdiden 500 bine yakın ziyaretçi ağırlıyor.

ATATÜRK’ÜN ÇANKIRI’YA GELİŞİNİN VE ŞAPKA İNKILABININ 97. YILI

Çankırı Belediyesi tarafından 23 Ağustos Atatürk’ün Çankırı’ya gelişinin ve şapka inkılabının 97. yıl dönümü ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümünü taçlandırmak amacı ile düzenlenen Uluslararası Çankırı Tuz Festivali’nin açılışının ardından toplu açılış ve temel atma töreni gerçekleştirildi.

53 PROJENİN AÇILIŞI VE TEMEL ATMA KURDELESİ KESİLDİ

Çankırı Belediyesinin son üç yılda Çankırı halkına kazandırdığı hizmetler arasından öne çıkan yaklaşık 680 milyonluk 53 projenin açılışı ve temel atma kurdelesi protokol tarafından kesildi. Törende Çankırı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün Belediyenin son üç yılında öne çıkan çalışmalardan derlediği kısa bir video gösterimi de yapıldı.  Fuar yolunda gerçekleştirilen törende çalışmalar, vatandaşlardan büyük alkış aldı.

FESTİVALİN BİRİNCİ GÜNÜ SONER SARIKABADAYI VE AHMET ŞAFAK KONSERLERİ

ilk gününden yoğun ilgi gören Uluslararası Çankırı Tuz Festivali’nin konserleri başladı. Festivalin birinci gün etkinlikleri, akşam saatlerinde Fuar yolunda düzenlenen Soner Sarıkabadayı ve Ahmet Şafak konserleri ile taçlandı.

Festival kapsamında Çankırı’nın farklı noktalarında gün boyu devam eden etkinliklere katılan ziyaretçiler,  akşam saatlerinde TuzFest konserleri ile coştu. Fuar yolunu dolduran vatandaşlar, ünlü sanatçılar Soner Sarıkabadayı ile Ahmet Şafak şarkıları ile keyifli bir akşam geçirdi. Şarkılara hep birlikte eşlik eden müzikseverler, telefonlarının ışıklarını yakarak gecenin görüntüsüne ahenk kattı.

Festival, katılımcıları 28 Ağustos gecesine kadar saat 20.00’den itibaren Fuar yolu alanında sanatçılar ile buluşturmaya devam edecek.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ