logo

Çankırı’da Dünyanın En Eski Buğday Türlerinden Kavılca Hasadı Yapıldı

Çankırı’da Dünyanın En Eski Buğday Türlerinden Kavılca Hasadı Yapıldı

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde deneme amacıyla 2 dönümlük tarlaya ekilen ata tohumu dünyanın en eski buğday türlerinden Kavılca buğdayının hasadı yapıldı.

Çankırı‘nın Kurşunlu ilçesinde ekilen bilinen eski buğday türlerinden; nem oranı düşük, yüksek rakımlı topraklarda yetişen Kavlıca buğdayının hasadı yapıldı.

ÇANKIRI’DA İLK DEFA KAVILCA HASADI YAPILDI

Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde deneme amacıyla 2 dönümlük tarlaya ekilen ata tohumu Kavılca buğdayının hasadı yapıldı.

Çankırı Postası haberinde yer alan bilgiye göre; Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde deneme amacıyla 2 dönümlük tarlaya ekilen ata tohumu Kavılca buğdayının hasadı yapıldı.

Dünya’nın en eski buğday türlerinden birisi olarak bilinen nem oranı düşük, yüksek rakımlı topraklarda yetişen Kavlıca buğdayının hasadı yapıldı.

Kurşunlu ilçesinde 1.210 rakım yüksekliğinde 2 dönümlük araziye ekilen Kavılca buğdayının ilk hasadı gerçekleştirildi. Gübre ve her hangi bir kimyasal kullanılmadan ekilen Kavılca Buğdayından 1/14 verim alındı. Çankırı bölgesinde ilk defa ekildiği tahmin edilen Kavılca buğdayından elde edilen ürünün analizleri yapılarak iklim koşullarında daha fazla yaygınlaşması hedefleniyor.

Kavuzlu bir yapıya sahip olan Kavılca Buğdayı, glüten oranı düşük buğday türlerinden birisi olarak biliniyor. Kavılca buğdayı, özellikle makarnalık buğday olarak ve unlu mamulle imalatlarında de tercih ediliyor.

Kavılca buğdayını hasadını gerçekleştiren Biçerdöver Operatörü Seyit Dumlupınar, “8 yıldır biçerdövercilik yapmaktayım. Çankırı civarında ilk defa kavılca buğdayının biçimini yapıyorum” dedi.

Kaynak: Çankırı Postası  / Ercan Şeker

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ