logo

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde 1 ay içinde kene vakasına bağlı 2 Ölüm

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde 1 ay içinde kene vakasına bağlı 2 Ölüm

Çankırı’da vücuduna kene yapışması sebebiyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan 2 hasta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Recep Kenan / itvhaber.com

Çankırı‘nın Ilgaz ilçesinde 1 ay içinde kene vakasına bağlı Kırım Kongo Kanmalı Ateşi (KKKA) virüsü kaynaklı 2 hasta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ali Akgün’ün vücuduna kene yapıştı. Bir süre sonra rahatsızlanan Akgün, KKKA virüsü (Kırım Kongo Kanmalı Ateşi) kaynaklı rahatsızlıkla hastanede tedavi altına alındı. Ankara’daki hastaneye sevk edilen Akgün, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

ILGAZ’DA KENE VAKASINDAN BİR AY İÇİNDE İKİ CAN KAYBI

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde yaşanan ilk kene vakasıda tarım ve hayvancılıkla uğraşan 3 çocuk babası  Ilgaz ilçesine bağlı Kese köyü sakinlerinden Ali Uğurlu,  Kırım Kongo Kanmalı Ateşi virüsüne bağlı 19 Haziran 2024 Çarşamba günü hayatını kaybetmişti.

ÇANKIRI ILGAZ’DA KKKA HASTALIĞINDAN KAYIP: BOZAN KÖYLÜ ALİ AKGÜN

2. kene Vakasında Kene ısırması sonucu Ilgaz ilçesine bağlı Bozan köyü sakinlerinden Ali Akgün de Kırım Kongo Kanmalı Ateşi virüsü neticesinde 16 Temmuz 2024 Salı günü yaşam mücadelesini kaybetti.

AĞIRLIK İÇ ANADOLU’DA, ORTA VE DOĞU KARADENİZ RİSKLİ

Kene vakalarında riskli iller sırasıyla Gümüşhane, Tokat, Bayburt, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Çorum, Sivas, Amasya, Tunceli, Bingöl, Çankırı, Giresun, Kırşehir, Artvin, Kastamonu, Kars, Samsun, Ordu, Muş, Kırklareli, Bilecik şeklinde sıralandı.

HAZİRAN AYI İTİBARIYLA SİVAS’TA 3 KAYIP

Sivas Valiliği Haziran 2024 itibariyle Sivas’ta toplam 22 pozitif KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) tanılı vaka tespit edildiğini 3 vatandaşımızın vefat etiğini açıkladı.

BİNGÖL’DE KENE ISIRIĞINDAN 2 KAYIP

Geçtiğimiz yıl 32 vakadan 1 vefatın olduğu Bingöl’de, bu yıl 6 ay içinde 12 vaka tespit edildi. Kene ısırması nedeniyle 12 vakadan 2 kişi hayatını kaybettiği açıklandı.

Erzincan’da şüpheli vakanın hastaneye başvuran 21 hasta 2 kayıp yaşandığı belirtiliyor.

ZAMAN KAYBETMEDEN EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURULMALI

Uzmanlar kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının gerektiğini kaydediyor.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ’NDE İLKBAHARLA KENE VAKALARI BAŞLADI

İlkbahar mevsimiyle birlikte kene vakaları yaşanmaya başladı. İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle Çorum, Çankırı, Yozgat, Sivas ve Tokat çevrelerinde sık görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler kırsal kesimde yaşayanlar için risk oluşturuyor. KKKA’nın ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyleyen uzmanlar ise tarım alanları, yeşil alanlar ve hayvancılığın yapıldığı yerler ile pikniğe giden vatandaşlara uyarılarda bulunarak tedbirli olmalarını istedi.

KIRSAL ALANDA VÜCUDU KAPATAN KIYAFETLER SEÇİLMELİ

Uzmanlar, kırsal alanda vatandaşların vücudu kapatan kıyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarını tavsiye ederken, ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetleri bulunan kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrıca, vücuda yapışan kenenin bulunduğu yerden çıplak elle temas etmeden çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

Kene ısırığı sonucu bulaşan virüsün oluşturduğu KKKA Hastalığının belirtilerini çoğunlukla bir griple karıştırılabildiğine işaret eden uzmanlar, hastalarda, şiddetli baş ağrısı, ateş, kas eklem ağrıları, halsizlik, ilerleyen ağır vakalarda burun ve ciltte kanamalarla görülebildiğini ifade ediyor. Bu tarz basit şikayetlerde bile kırsal bölgelerdeki insanların özellikle hayvanlarla temas halindeyse sağlık kurumuna başvurmaları isteniyor.

KENE VAKASINA KARŞI ALINACAK TEDBİR, UYARI VE ÖNLEMLER:

  • Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Vücuda tutunmuş kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle dokunmamalı, tutunan kene çıkarmamalı, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Hayvanların üzerindeki kene elle çıkarılmamalıdır ayrıca hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
  • Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske, vb.) almalıdır.
  • Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde; halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ