logo

CHP ‘İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’ Başlıklı ‘Tüzük Kurultayı’ Başladı

CHP ‘İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’ Başlıklı ‘Tüzük Kurultayı’ Başladı

Açılışı Sivas Kongresi’nin 105. Yıldönümü nedeniyle Sivas’ta yapılan, “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” başlıklı Tüzük Kurultayı Ankara’da başladı.

Recep Kenan / itvhaber.com

Açılışı, Sivas Kongresi‘nin 105’inci yıldönümü nedeniyle Sivas’ta yapılan, taslak tüzük metninin değerlendirileceği CHP Tüzük Kurultayı Ankara’da gerçekleştiriliyor.

BİZİM KURULTAYLARIMIZ LİDERLERE TALİMAT VERİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tüzük Kurultayı açılış konuşmasında, “CHP kurultayları, liderlerden talimat alan kurultaylar değildir. Bizim kurultaylarımız liderlere talimat verir” dedi.

CHP Tüzük Kurultayının yapıldığı Ankara ATO Congresium salonuna, “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” başlığı altında CHP’nin logosu ve “Türkiye’nin birinci partisi” sloganının yer aldığı afişler asıldı.

CHP’nin yeni seçim sloganı olan, “Her derdin var bir çaresi, Cumhuriyet Halk Partisi” sloganı asılan CHP Tüzük Kurultayı’nın gerçekleştirildiği salonda, TRT’nin 31 Mart Yerel Seçimleri yayını, dijital ekranlarda gösterildi.

CHP TÜZÜK KURULTAYI ANKARA’DA BAŞLADI 

CHP’nin parti üyeleri, il başkanları, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve eski genel başkanlarının önerileriyle hazırladığı taslak tüzük metninin değerlendirilmesine ve oylanmasına yönelik Tüzük Kurultayı, ATO Congresium’da başladı.

CHP eski Genel Başkanları Hikmet Çetin, Altan Öymen, Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, partinin Merkez Yönetim Kurulu ve Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çok sayıda belediye başkanı ve partililer katıldı.

Kurultayın yapıldığı alana asılan afişler arasında, partinin yeni seçim sloganı olan, “Her derdin var bir çaresi, Cumhuriyet Halk Partisi” sloganı da yer aldı.

Kurultay salonuna asılan pankartlarda, “Hayat pahalılığı”, “Gelir adaletsizliği” ve “Gelecek kaygısı” gibi toplumsal sorunlar öne çıkarıldı.

 ATO’nun farklı katlarına kurulan dijital ekranlara CHP’nin yerel seçim sürecindeki saha çalışmalarından ve son dönemde yaptığı tematik mitinglerden görüntüler yansıtıldı. 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde gerçekleşen CHP yayını da katılımcılara izletildi.

ÖZGÜR ÖZEL, “FİLİSTİN DAVASINI HER FIRSATTA SAVUNDUK”

Filistin davasını her fırsatta savunduğunu belirten Özel, “Filistin’in haklı davasını savunmak, CHP’nin 1970’lerden gelen tutarlı davasını sahiplenmektir” diye konuştu.

DİVAN KURULU BAŞKANI GÖKAN ZEYBEK

CHP’nin 20. Olağanüstü Kurultayı için Divan Başkanlığı’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek seçildi. Divan Başkan seçilen Gökhan Zeybek, yaptığı açıklamada, “CHP’yi el birliğiyle iktidara taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

CHP TÜZÜK KURULTAYI AÇILIŞI SİVAS’TA YAPILDI

CHP, sembolik açılışını Sivas’ta yaptığı Tüzük Kurultayı’nın resmi açılışını bugün Ankara’da gerçekleştiriliyor. Kurultayla tüzükteki 20 civarı maddenin değişmesi beklenirken CHP Genel Başkanı Özgür Özel, açılış konuşmasında aktif bir dış politika yürüttüklerini dile getirdi. Özel, “Tüm yurt dışı temaslarımda, Türkiye’nin menfaatlerini savundum, Gazze’deki zulmü gündeme getirdim.” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” konulu “Tüzük Kurultayı” açılış konuşmasını gerçekleştiriyor.

GENEL SEÇİMLER BİRİNCİ OLMA GÖREVİ VERMİŞTİR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamalarında özetle şu ifadeler yer aldı:

“Geçen yıl 4-5 Kasım kurultayımız bizlere, önce yerel seçimlerde ardından genel seçimlerde birinci olma görevi vermiştir. Kurultayın hemen ardından Yaş ortalaması 43 olan Parti Meclisimizle çalışmaya başladık. Yaş ortalaması 46 olan bir MYK oluşturduk, tecrübe ile gençliğin enerjisini bir araya getirdik. İki kurulun da yaş ortalaması benden düşüktür.”

KADIN-ERKEK EŞİT GÖLGE KABİNE OLUŞTURDUK

“İdari MYK ve Gölge Kabine’den oluşan 24 kişilik bir Merkez Yönetim Kurulu belirledik. Tüm bakanlıklara denk, onları takip edecek ve politika üretecek, kadın-erkek eşit temsile dayalı bir Gölge Kabine oluşturduk. Bu partiyi kadınların ve gençlerin partisi yapacağız demiştik. Parti yönetiminde ve sonrasında yerel yönetim adaylıklarında kadınların ve gençlerin önünde duran kapının kilidini açtık.”

ÖZGÜR ÖZEL: KURULTAYLARIMIZ LİDERLERE TALİMAT VERİR

Özel, açıklamasında, “CHP kurultayları, liderlerden talimat alan kurultaylar değildir. Bizim kurultaylarımız liderlere talimat verir. Sayın Erdoğan’ın kabinesi 18 kişiden oluşmaktadır. Her birine karşı görevlendirmesini yaptık. Sayın Erdoğan’ın 18 kişilik kabinesinde sadece 1 kadın bakan vardır, o da aileden sorumludur. CHP bugünkü gölge kabinesinde olduğu gibi yarın kurulacak Türkiye’yi yöneteceği kabinesinde eşit temsile yer verecektir, bundan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.”

YEREL SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ: KAVGA ETMEDİK

Yerel seçim süreci hakkında değerlendirmelerde bulunan Özel, “Önümüzde iki risk vardı. İktidarın CHP’yle tartışma, kavga etme, kutuplaşma siyasetini bir taktik ve strateji olarak sürdüğünü gördük. Bunlara karşı kulak asmadık. Sizinle kavga etmeyeceğiz. Kavga edeceksek emekli için, öğrenci için, esnaf için kavga edeceğiz ama sizin suni gündeminiz peşine takılmayacak, bu seçimin yerel seçim olmaktan çıkarmayacağız dedik ve böyle yaptık.”

İTTİFAKIN MİLLETİN KENDİSİYLE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ GÖRDÜK

“İkinci tehlike ise eski dostlarımızın benzer yaklaşımları olmuştu. Özellikle Türkiye İttifakı’nın temellerini bombalamaya yönelikti. Bu parti, 2018-2019 ve 2023 seçimlerine ittifakla girdi. Yerel seçimde de ittifaksız olmayacağını söylüyorlardı. İttifakı reddeden bir parti olmadığımız gibi ittifak arayışları için üzerimize düşeni yaptık. Ama sırf ittifak yapmak için olmayacak teklifler yapmadık. Biz ittifakın partilerle değil milletin kendisiyle yapılması gerektiğini gördük. Partilerle yapılamayacağını gördük.”

47 YIL SONRA PARTİMİZİ BİRİNCİ PARTİ YAPTIK

CHP’yi 47 yıl sonra birinci parti yaptığının altını çizen CHP Lideri Özgür Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin birinci partisidir. Millet 31 Mart’ta Türkiye’de yeni bir siyasi iklim yarattı. Bizlere ağır bir sorumluluk yükledi, ağır bir kredi açtı. Bu kredi, bir yatırım kredisidir. Seçmen, Türkiye’nin geleceğine ve CHP’nin geleceğine yatırım yapmıştır. 412 belediye başkanımızın, başta büyükşehir belediye başkanlarımızın ellerindeki anahtar, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında partimizi iktidar yapacak olan anahtardır.”

HIRSLARINDAN PARTİNİN KARŞISINDA ADAYLAŞANLAR, ADAYLAŞTIKLARI YERDE KALSIN

“Partiyi 100. yılında, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılındaki ilk seçiminde Türkiye’nin bütün demokratları sahiplenmişken kişisel hırslarından dolayı bu partinin karşısında adaylaşanlar, adaylaştıkları yerde kalsınlar. O dönem o hatalar yapılmayacak, bir daha onlar bu partide görev almayacaklardır.”

NORMALLEŞME AÇIKLAMASI: TÜM SİYASİ PARTİ LİDERLERİYLE BAYRAMLAŞTIM

Siyasette normalleşme süreci ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ramazan Bayramı’nda Türkiye’nin birinci partisi olmanın sorumluluğuyla tüm siyasi partilerin liderlerini teker teker aradım bayramlaştım. Anıtkabir’de siyasi liderlerin her biriyle, tüm bakanlarla ve sayın Erdoğan’la tokalaştım. Sayın Erdoğan’ı ziyaret ettim ve partimizde kabul ettim. Yaptığım her görüşmede, kurduğum her temasta sadece halkın beklentilerini dile getirdim. Normalleşme dediğimiz sürece önce birileri yumuşama dediler. Ancak bir süre sonra onlar da normalleşmeyi kullandılar. Halkın bu sürece teveccühü tüm araştırmalarda ortaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor.” Dedi.

NORMALLEŞME SÜRECİ BELLİ NOKTALARDA AKSAKLIĞA UĞRATMIŞTIR

“Bu süre içinde iktidar tarafında ilk başlarda birkaç olumlu atılmaya çalışılsa da normalleşme sürecinde kendisine yer olmadığını düşünenlerin saldırıları süreci belli noktalarda aksaklığa uğratmıştır. Yaptığımız görüşme ne AK Parti’yle ittifak görüşmesi, ne Cumhur İttifakı’na iltihak görüşmesidir. Yapılan görüşme milletin derdini tasasını ifade etmek, çözüm önerilerini sunmak, bu müzakerelerden sonuç alınamazsa mücadele etme ve millete bunu açıkça gösterme sürecidir. Bunun dışında bir sürecin ne biz içinde oluruz, ne de siyasi rakiplerimizin böyle bir isteği olduğunu düşünmüyorum.”

MİLLETVEKİLLERİ İÇİN ÖN SEÇİM

Ön seçim hakkında açıklama yapan Özel, “Genel başkan dahil hepimiz ön seçime gireceğiz. Milletvekili olmak isteyenler örgütten onay ve destek alacaklar” ifadelerini kullandı.

GENÇLİK VE KADIN KOTASI

Gençlik ve kadın kotası hakkında konuşan Özel, kotaları, “Bugün yüzde 33 kadın kotası vardır. Cinsiyet kotasını yüzde 50 olarak yazıyoruz. Yürürlülük maddesinde ilk kurultayda 35, bir sonrakinde 40, bir sonrakinde 45, bir sonrasında 50 olacak şekilde bir geçiş süreci tarif ediyoruz. Gençlik kotasını 18-25 için 10, 35-40 yaşındakileri de şu anda 10, bir sonrakinde 15, bir sonrakinde 20 olarak uygulayıp söz verilen bir devrimi hep birlikte gerçekleştirmeyi istiyoruz. Gençlik ve kadın kotası maddesini size emanet ediyorum.” İfadeleri ile açıkladı.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN ŞARTLAR

Genel başkan adaylığı için şartları da aktaran Özel, açıklamasında “Mevcut genel başkan imza toplamaz. Mevcut genel başkan talebi halinde adaydır. Diğer adaylar yüzde 5 imza toplarlar. Yüzde 10’dan çoğunu toplayamazlar. Divan yüzde5 ‘ten az yüzde 10’dan çok imza kabul edilemez. Bu adımı atmak suretiyle artık delegemizin örgütümüzün üzerindeki imza toplama baskısını, iki kıymetli adayın iki kıramayacağın temsilcisini memleketinde ağırlayıp da ona mı versem buna mı versem mahcup olmuştum tartışmalarını, genel başkanlarımızı bu işe muhtaç ve kurultay delegelerimizi, sanki gayri ahlaki bir tutum takınabilecek kişiler gibi gösteren bu haksız süreci sonuna kadar tarihe gömüyoruz. İl başkanları için de yüzde 10 olan imza sürüyor. ama divana yüzde 15’ten fazla imza teslim edemeyecekler. Yani 600 delegenin 500’ünün imzasını aldım bitti bu iş havasıyla bir kongre yaşamayacağız. Daha çok adayımız olacak.” İfadelerine yer verdi.

PROGRAM ÇALIŞTAYI

Program Çalıştayı için de mesaj veren Özel, “İktidar programına evrilecek parti programımızın değişim çalışmalarına başlayacağız. Bu millet bizden nasıl bekliyor. Nasıl bir devlet-millet ilişkisi. Bu ülkenin ekonomisin nasıl yöneteceğiz, dış politika nasıl olacak, tarımda kime ne vadediyoruz, halkımızla tartışacağız.” Dedi.

ÖZEL’DEN EKREM İMAMOĞLU’NA DESTEK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na açılan ‘ahmak davası’ ile ilgili ceza alabileceği söylentilerine ilişkin şunları söyledi: “Sayın Ekrem İmamoğlu bu çabalara karşı kendi duruşunu en kararlı şekilde ifade etmiştir. Partisinin Genel Başkanları sıfatıyla 1 milyon 460 bin üyemizin adına ifade ediyorum ki sayın İmamoğlu’nun tutumu, partimizin tutumudur. CHP, Ekrem İmamoğlu’nun yanındadır. İstanbul’un sevgilisi, partimizin gözdesini kimsenin insafına bırakmayız. Herkes haddini bilecek!”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ