logo

CHP Tüzük Değişikliği Teklifi Kurultayda Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

CHP Tüzük Değişikliği Teklifi Kurultayda Oy Çokluğuyla Kabul Edildi

CHP’nin “Tüzük Değişikliği”nin görüşüldüğü  “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı”nda, Genel Merkez tarafından getirilen tüzük değişikliği teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

Recep Kenan / itvhaber.com

CHP Tüzük Kurultayı ilk gününde tüzük değişikliği teklifi Genel Merkez tarafından getirilen şekliyle kabul edildi.

CHP‘de tüzük değişikliğini görüşmek üzere toplanan kurultay, tüzük değişikliği teklifini oy çokluğuyla kabul etti. Kurultayda, ön seçim yöntemlerini tanımlayan 52’nci maddenin görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. Madde, binin üzerinde oyla kabul edildi.

CHP’nin “Tüzük Değişikliği”nin de görüşüldüğü  “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı”nda, Gezi Parkı davası tutuklusu Tayfun Kahraman’ın gönderdiği yazılı mesaj okundu.

ÖZEL, “KURULTAYDA KAZANAN – KAYBEDEN YOKTUR”

“İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı”nda tüzük değişikliklerinin onaylanmasının ardından teşekkür konuşması yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bu kurultayda kazanan-kaybeden yoktur. Bu kurultayın sonunda kazanan Cumhuriyet Halk Partisi’dir.” ifadelerini kullandı.

CHP LİDERİ ÖZEL, “TÜZÜK YAPMAK ANAYASA YAPMAK GİBİ”

İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’nda konuşmada konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Tüzük yapmak anayasa yapmak gibi bir iştir. Eğer tüzüğü yapıyorsanız, tüzüğü kendinize uyduramazsınız. Bu, birisinin anayasayı kendisine uydurması ya da lafı açık söyleyelim, her doğana değil Erdoğan’a anayasa yapılmasından farklı olmaz. Tüzük bir kişinin taahhüdü de olamaz, taslağı da olamaz. Tüzük bir ortak mutabakat, örgütsel mutabakat işidir. Bunun için ilk önce 4-9 Eylül kararını aldığımız kasım ayından itibaren yazışmalara başladık. Ama fiilen 15 Nisan’dan itibaren mahallelerden, illerden, ilçelerden yaptıkları toplantıların sonuçlarında ortaya çıkan önerileri topladık. İlk önce internet üzerinden 9 bin, daha sonra demokratik dijital katılım yöntemiyle 21 bin, 30 bin görüşü alıp, teker teker elleçledik” dedi. Özgür Özel konuşmasında, “Türkiye’yi ayağa kaldırmaya, partiyi ayağa kaldırmaya ve iktidar olmaya davet ediyorum. İkinci Yüzyılın Değişim Kurultayı, ayağa kalkın ve bu parti iktidar yapın. Ben size güveniyorum, size inanıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin birinci partisi. Her derdin var bir çaresi, onun da adı Cumhuriyet Halk Partisi. Türkiye’nin birinci partisini saygıyla selamlıyorum. Biz başardık, biz başaracağız. Biz başaracağız, Türkiye’nin önünü açacağız.” Dedi.

PROGRAM ÇALIŞMASI DA ÇOK ÖNEMLİ

Tüzük Kurultayı’nda oylama sonrası konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP olarak tarihi bir günü geride bıraktıklarının altını çizip, kurultaydaki iki gün boyunca sürecek program çalışmasının da çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Kurultayın büyük bir mutabakat zemininde tamamlandığını vurgulayan Özgür Özel, tüzüğün hiçbir maddesini örgüt aleyhine istismar etmeyecekleri sözünü verip, 52’nci maddeye dikkati çekerek, parti örgütünün vereceği kararın CHP’nin kararı olacağını belirtti.  Hazırlayacakları yönetmeliklerle bir erken seçime hazırlıklı olacaklarını aktaran Özel, bir sonraki seçim için hazırlanacak milletvekili listesinin CHP’nin iktidar grubunu oluşturacak liste olacağına işaret etti.

TARTIŞMALI 52. MADDE OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Kurultayın tartışmalı maddesi olarak görülen 52’nci madde üzerindeki görüşmeler sona erdi. Madde, parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, çoğunlukla kabul edildi. Ön seçimin yöntemlerini belirleyen maddenin görüşmeleri yaklaşık iki saat sürdü. Maddenin oylanmasının ardından çok sayıda kurultay delegesinin kurultay salonundan ayrıldığı görüldü. Kalan dokuz madde, yaklaşık yarım saatte oylandı ve kabul edildi.

“TBMM Üyeliği İçin Adayların Saptanması” başlıklı 52’nci madde şu şekilde:

  • “TBMM üyeliği için adayların saptanmasında yöntemler önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Hangi seçim çevresinde hangi aday saptama yönteminin kullanılacağına il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisi karar verir.
  • Ön seçimde adaylar yargı gözetim ve denetiminde sandık konularak üye kütüğünde kayıtlı üyelerin seçimiyle belirlenir. Aday yoklamasında adaylar yargı gözetim ve denetiminde sandık konularak partide belirli görevlere seçilmiş veya tüzüğün 5/14. maddesinde tanımlanan biçimde görevlerini yerine getiren üyelerin seçimiyle belirlenir.
  • Örgüt denetiminde önseçimde adaylar örgüt gözetim ve denetiminde sandık konularak üye kütüğünde kayıtlı üyelerin seçimiyle belirlenir. Örgüt denetiminde aday yoklamasında adaylar örgüt gözetim ve denetiminde sandık konularak partide belirli görevlere seçilmiş veya tüzüğün 5/14. maddesinde tanımlanan biçimde görevlerini yerine getiren üyelerin seçimiyle belirlenir. Bu yöntemlerde seçimler yönetmelikte belirlenen usule göre örgüt içinde belirlenecek ilçe, il ve merkez seçim kurullarınca yürütülür.

“BİR KİŞİ EN FAZLA ÜÇ DÖNEM ÜST ÜSTE MİLLETVEKİLİ SEÇİLEBİLİR”

  • Örgüt denetiminde önseçim ve örgüt denetiminde aday yoklamasında seçim sonuçları Parti Meclisinin kararıyla tespit edilerek Yüksek Seçim Kurulu’ na merkez yoklaması usulüne göre bildirilir. Parti Meclisi kararı tespit niteliğinde olup kesinleşen seçim sonuçlarını değiştirir nitelikte olamaz. Bu yöntemlerde kullanılacak oy pusulasında adayların bölge, cinsiyet, yaş vb. dağılımlarının dengeli olmasını sağlayacak önlemler alınır. Bunun için her seçim çevresinin özelliklerine göre oy kullanma esasları yönetmelikle belirlenir.
  • Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde Parti Meclisi, TBMM üye tamsayısının yüzde on beşi (%15) kadar sırayı genel merkez kontenjanı olarak belirleyebilir. Bu kontenjan her bir seçim çevresinde toplam milletvekili sayısının yüzde on beşi (%15) kadar olabilir. Parti Meclisi ölçme değerlendirme yöntemlerinden yararlanarak genel merkez kontenjanına ayrılan sıraları üçte birine kadar (1/3) il örgütüne, üçte birine kadar (1/3) gençlik ve kadın kolları üyelerine, üçte birine kadar (1/3) TBMM’nin mevcut partili üyelerine ayırır. Gençlik ve kadın kolları üyelerine ayrılan sıraların en az dörtte biri (1/4) önceki seçimde milletvekili seçilmiş sıralara ayrılır. Fasıllar arası aktarma yetkisi Parti Meclisine aittir.
  • Merkez yoklamasında adaylar doğrudan Parti Meclisi tarafından belirlenir. Ön seçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması ya da örgüt denetiminde aday yoklamasına katılanlar, merkez yoklaması, merkez adaylığı veya genel merkez kontenjani için başvuramazlar. En az bir seçim çevresinin aday listesinin ilk sırasında engelli adaya yer verilir.
  • Bir kişi en fazla üç dönem üst üste milletvekili seçilebilir. Yarısı tamamlanmadan seçimlerin yenilendiği yasama dönemleri hesaba katılmaz. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem koşulu aranmaz. Partinin milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde milletvekili çıkarmak veya bu seçim çevrelerinde partinin oyunu yükseltmek amacıyla Merkez Yönetim Kurulunun önerisi Parti Meclisi kararıyla dönem kuralı uygulanmayabilir.”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ