logo

DYT İstanbul’da Deniz Yüzeyinden 140 Kamyon Çöp Topladı

DYT İstanbul’da Deniz Yüzeyinden 140 Kamyon Çöp Topladı

İBB Deniz Yüzeyi Temizleme Teknesi (DYT) yılın ilk 8 ayında deniz yüzeyinden yaklaşık 2 bin 800 metreküp (140 kamyon) çöp topladı, geri dönüşüm merkezlerine gönderildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile İBB iştiraki İSTAÇ, deniz yüzeyindeki yüzer atıkları yerli üretim Deniz Yüzeyi Temizleme Teknesi (DYT) ile topluyor.

İBB DENİZ YÜZEYİNDEN YERLİ TEKNELERLE 140 KAMYON ÇÖP TOPLADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri her gün düzenli olarak deniz yüzeyi temizliği yapıyor. Bu yılın ilk 8 ayında deniz yüzeyinden yaklaşık 2 bin 800 metreküp (140 kamyon) çöp toplanarak geri dönüşüm merkezlerine gönderildi.

Kaptan, gemici ve bir makinistten oluşan DYT ekipleri, İstanbul genelinde 5 milyon metrekareyi bulan alanda topladıkları atıkları İSTAÇ’ın geri dönüşüm merkezlerine gönderiyor. Burada ayrıştırılarak geri dönüşüm merkezlerine gönderilen atıklardan çöp gazı elde ediliyor. İstanbul’da 300 bin konutun günlük elektrik ihtiyacı bu ve benzeri toplanan çöplerden karşılanıyor.

-İBB DENİZLERİ NEDEN TEMİZLİYOR?-

İBB yıl boyunca kıyı, plaj ve deniz yüzeyi temizliği yapıyor. Bu sayede hem çevreyi temiz tutarak insanlara hem de denizi temiz tutarak deniz canlılarına sağlıklı bir ortam oluşturan İBB, düzenlediği eğitim ve seminerle de, çevre bilincinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.Denize atılan olta ipinin 600 yıl, plastik şişenin 450 yıl, sünger ve şamandıranın 50 yıl, plastik poşetin 20 yıl, sigara izmaritinin 2 yıl, kağıt parçasının ise 2 ay içerisinde doğaya karışıyor.

-YILIN İLK 8 AYINDA 2 BİN 80METREKÜP ATIK TOPLANDI-

İstanbul Boğazı, Marmara, Haliç ve dere ağızlarında DYT ile yapılan temizliklerde yüzer haldeki katı atıklar konveyör bant sistemi (katı malzemeleri sürekli bir şekilde uzun mesafelere yatay veya belirli sınırlar dahilinde eğimli olarak taşıma işlemi) ile temizleniyor. Yerli üretim 8 adet DYT’lerle bu yılın ilk 8 ayında denizlerden yaklaşık 2 bin 800 metreküp (140 kamyon) atık toplandı. Mevsim şartlarına göre değişen deniz yüzeyi kirliliğinde toplanan atık miktarı yılda 5 bin metreküpe kadar çıkabiliyor.

-DERE AĞIZLARINDAKİ BARİYERLERDE BİRİKEN ATIKLAR-

Deniz yüzeyi temizleme ekipleri aynı zamanda İBB’nin derelerden denizlere yüzer katı atıkların taşınmasını engellemek amacıyla dere ağızlarına kurmuş olduğu bariyerlerde biriken atıkları da topluyor. Toplanan bu atıklar ile denizlerle birleşen derelerin taşarak çevreye zarar vermesinin önüne geçilmiş oluyor.

FARKINDALIK OLUŞTURMA EĞİTİMLERİ-

İBB, Eminönü Üsküdar ve Yenikapı’da, “Sizce denizlerimiz nasıl daha temiz kalır?” sorusunun da yer aldığı 11 soruluk anket çalışması yaptı.  Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu bu soruyu, “Eğitim ve Bilinçlendirme” şeklinde yanıtladı. İBB de bundan yola çıkarak okullarda ve resmi kurumlarda eğitim seminerlerine ağırlık verdi. 2018’in ilk 8 ayında STK ve gönüllülerle 46 eğitim ve bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirildi.

İBB deniz yüzeyinde, kıyılarda ve plajlarda yürüttüğü temizlik çalışmalarının yanında vatandaşlara da çevre temizliği konusunda eğitim ve seminerler veriyor. Bu kapsamda İBB, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı içerisinde 50’ye yakın okulda 5 bin öğrenciye “Denizlerimiz Temiz Kalsın” eğitim projesiyle çevre bilinci eğitimi verdi.

-2019’DA HEDEF 10 BİN ÖĞRENCİ-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların çevre ve deniz temizliğine karşı farkındalıklarını arttırmak için düzenlediği eğitim ve seminer programlarına 2019’da da devam edecek. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Denizlerimiz Temiz Kalsın” eğitim projesi düzenleyen İBB, 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda bir önceki yılda 5 bin olan öğrenci sayısını 10 bin öğrenciye çıkarmayı planlıyor. Ayrıca İBB Trafik Müdürlüğü tarafından ilk ve orta dereceli okullara yönelik trafik eğitim merkezlerinde her yıl verilen “trafik” eğitimine bu yıl “çevre”yi de ekleyecek olan İBB, bu sayede çok daha fazla öğrenciye çevre bilinci aşılamayı hedefliyor. Eğitimler çerçevesinde Galata Köprüsü, Arnavutköy, Aşiyan, Üsküdar, Zeytinburnu, Yenikapı, Paşabahçe, Beykoz Sahili’ndeki amatör balıkçı alanlarına ve balıkçı kooperatiflerine bilgilendirme ziyaretleri yapan İBB, STK ve çevre gönüllüleri ile bu eğitim çalışmalarına devam edecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ