Son Dakika
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2010-2018 arasında üye ve aday ülkeler genelinde 1 yaşını doldurmadan hayatını kaybeden bebek ölümlerinin yüzde 44’ünün ülkemizde gerçekleşti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2010-2018 yılları arasında üye ve aday ülkeler genelinde 1 yaşını doldurmadan hayatını kaybeden bebek ölümlerinin yüzde 44’ünün ülkemizde gerçekleştiğini söyledi.
İLGEZDİ: AVRUPA’DAKİ TOPLAM YENİDOĞAN ÖLÜMLERİNİNYÜZDE 44’Ü TÜRKİYE’DE
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2010-2018 yılları arasında üye ve aday ülkeler genelinde 1 yaşını doldurmadan hayatını kaybeden bebek ölümlerinin yüzde 44’ünün ülkemizde gerçekleştiğini ifade ederek, “Avrupa’da kırdığımız tek rekor geri kalmışlığımızın göstergesi olan bebek ölümleri. 8 yılda Avrupa’da 1 yaş altı ölen çocuk sayısı 280 bin 551 iken, bu bebeklerin123 bin 849’u Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yenidoğan ölüm hızının Ülkemizde hala kaygı verici boyutlarda olduğunu kaydederek, “2010-2019 yıllarını kapsayan veriler incelendiğinde ülkemizde bir yaşını dolduramadan hayatını kaybeden bebek sayısı134 bin 741 olarak kayıtlara geçti. Başka bir ifadeyle geçtiğimiz 10 senede her ay bin 122 yenidoğan 365 gün yaşayamadan yani 1 yaşını tamamlayamadan öldü” dedi.
CHP’li Akkuş İlgezdi hazırladığı Türkiye’de Bebek Ölümleri Raporu- 2019 ile çarpıcı bilgiler verdi. Rapora göre Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın, Avrupa Birliği’ne istatistikî bilgiler sağlamak amacıyla yürüttüğü 2018 yılı anket çalışmasına göre Türkiye, yenidoğan ölüm hızı bakımından AB üyesi 27 ve aday 7 ülke arasında Kosova’nın ardından binde 9,3’lük ölüm oranıyla 2. sırada yer alıyor.
Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “2010-2018 yılları arasında üye ve aday ülkeler genelinde toplam 280 bin 551 çocuk 1 yaşını dolduramadan hayatını kaybetti. Bu çocukların 123 bin 849’u Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı. Başka bir ifadeyle 2010-2018 yılları arasında AB coğrafyasında meydana gelen bebek ölümlerinin yüzde 44’ütopraklarımızda gerçekleşti” diyerek durumun vahametini ortaya koydu.
Tüm ölümlerin yüzde 3’ü yenidoğan ölümleri
Türkiye’de 2010-2019 yılları arasında toplam 4 milyon 829 kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini açıklayan Akkuş İlgezdi, “Geride kalan son 10 yılda 1 yaşını dolduramadan ölen 134 bin 741 bebeğin toplam ölüm vakaları içindeki oranı böylece yüzde 3 olarak kayıtlara geçti” dedi.
Çocuk ölümlerinin yüzde 62’si yenidoğan
Çocuk ölümlerini de inceleyen CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “2010-2019 yılları arasında 1-4 yaş arası 31 bin 704, 5-9 yaş arası 18 bin 31, 10-14 yaş arası 16 bin 695 ve 15-17 yaş arası 16 bin 975 çocuk hayatını kaybetti. Ne acıdır ki, son 10 senede hayatını kaybeden çocukların yüzde 62’sini 1 yaşını dolduramadan ölen çocuklar oluşturdu” açıklamasında bulundu.
Her hafta207 bebek öldü
Tartışmalı TUİK verilerine göre bile 2019 yılında 10 bin 770 bebek 365 gün yaşayamadan hayatını kaybettiğini ifade eden Akkuş İlgezdi, “Buna göre günde30, haftada207 bebeğin hayatını kaybettiği 2019’da kayıt altına alınan 435 bin 941 ölüm vakasının yüzde 2’sini 1 yaşını dolduramadan aramızdan ayrılan bebekler oluşturdu” dedi.
Ölen bebeklerin yüzde 14’ü bir gün bile yaşayamadı
Yine TUİK verilerine göre 2010-2019 yılları arasında bir gün bile yaşayamadan ölen bebek sayısının18 bin 193 olduğunun altını çizen Gamze Akkuş İlgezdi, “Bu veriye göre son 10 yılda hayatını kaybeden bebeklerin yüzde 14’ü 1 gün bile yaşayamadı. Bir gün bile yaşayamadan ölen bebeklerin toplam çocuk ölümleri içindeki oranı da yüzde 8 olarak kayıtlara geçti” dedi.
Avrupa ile fark kapanmıyor
“2010-2018 yılı verileri incelendiğinde Türkiye’deki bebek ölümleri Almanya, Fransa ve İtalya gibi G8 ülkelerinde kayıt altına alınan yenidoğan ölümlerinin toplamının 2 katını oluşturuyor. Söz konusu yıllarda Almanya, İtalya ve Fransa’da toplam 61 bin 28yenidoğan ölümü kayıt altına alınırken, bu rakam Türkiye’de 123.849 oldu. Buna göre Türkiye’de 1 yaşını dolduramadan hayatını kaybeden çocuk sayısı İtalya’dan 9, Almanya’dan 6 ve Fransa’dan 5 kat daha fazla oldu” diyen Akkuş İlgezdi, Türkiye’de geride bıraktığımız 9 senede 365 gün yaşayamadan ölen çocukların sayısının Bulgaristan’a kıyasla 28, Yunanistan’a kıyasla 40 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.
En acı birincilik
Gamze Akkuş İlgezdi, her konuda Avrupa’nın gerisinde kalan Türkiye ne yazık ki söz konusu bebek ölümleri olunca Avrupa Birliği ülkelerinin önünde yer aldığını söyleyerek, “Türkiye’de bebek ölüm hızı halen çok yüksek seyrediyor ve engellenemiyor. Bebek ölüm hızının düşmesi en öncelikli gelişmişlik göstergesidir.Ne yazık ki bugün Avrupa ortalamasının çok üzerinde seyreden hatta neredeyse 3 katını aşan bebek ölümleri; Türkiye’de aşı reddinin yaygınlaşması, kadınların çalışma hayatından ve sosyal yaşamdan dışlanması, devlette her alanda liyakatin terk edilmesi ile ülkeyi tek adam idaresinde parti devletine mahkum eden siyasal ve sosyal politikaların sonucudur” dedi.
Sosyal devlet anlayışı dışlanıyor
Gamze Akkuş İlgezdi, raporu değerlendirerek, “Bebek ölüm hızının azaltılması için bebek ölümlerinin izlenmesi kadar ölüm nedenlerinin de doğru olarak belirlenmesi gereklidir. Kamucu anlayışı terk ederek, başta eğitim ve sağlık olmak üzere sosyal devlet anlayışını dışlayan, kamu politikalarını cemaatler üzerinden şekillendiren ve sürdüren AKP kabineleri ve tek adam rejimi koruyucu ve önleyici önlemleri almadığı gibi bebek ölüm hızını artıran toplumsal, ailevi, tıbbi ve kültürel faktörleri de görmezden gelmektedir” açıklamasını yaptı.
İstatistiklerle oynamanın bebek ölümlerine çare olmadığının da altını çizen Akkuş İlgezdi, “Yoksulluğun en ağır düzeyde yaşandığı ve düşük gelirli yurttaşların sefalet düzenine mahkum edildiği Türkiye’de meydana gelen bebek ölümlerinin çok büyük bir bölümü önlenebilirdi” dedi.
Çözüm kamu kaynaklarının kamu yararına kullanılmasında
Bebek ölümleri için çözüm önerilerini de dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Öncelikle sağlık alanını piyasanın emrine terk eden dönüşüm programı acilen terk edilmeli ve kamu kaynakları, kamu yararına kullanılmalıdır.Özellikle işsizliğin ve fakirliğin ön plana çıktığı il ve ilçelerde hizmet veren hastanelerdeki yenidoğan ünitelerinde yoğun bakım kapasitesi artırılmalı, nitelikli personel istihdamıyla hemşire başına düşen bebek ve hasta sayısı azaltılmalıdır. Küçük yaşta zorla evliliklere karşı adalet mekanizması asla taviz vermemeli, çocuk gebelikleri engellenmelidir. Kadın Bakanlığı kurulmalı ve TBMM bünyesinde çocuğun yüksek yararını gözetecek daimi bir Çocuk Hakları Komisyonu vakit geçirmeden kurulmalıdır” dedi.
Etiketler: Avrupa İstatistik Ofisi » Bebek » bebek ölümleri » CHP » En Acı Birincilik » Eurostat » Gamze Akkuş İlgezdi » itvhaber » Ülkemizde Bebek Ölümleri » Yenidoğan » Yenidoğan ÖlümüBENZER HABERLER