Son Dakika
Harvard Üniversitesi’nin “Genç Türk Akademi Üyesi” Dr. Canan Dağdeviren, vücuda yapıştırılarak cilt kanserinin teşhisinde 10 saniyeden daha az sürede sonuç verebilen cihaz geliştirdi.
Recep Kenan/itvhaber.com
Harvard Üniversitesi’ne “Genç Akademi Üyesi” olarak kabul edilen ilk Türk olan Dr. Canan Dağdeviren, cilt kanserinin teşhisini kolaylaştıracak, dövme gibi vücuda yapıştırılabilen ve 10 saniyeden daha az sürede sonuç veren cihaz geliştirdi.
Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği mezunu, Sivas asıllı Canan Dağdeviren, en yüksek oyla Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyesi seçildi. Canan Dağdeviren, Harvard üye kulübünün tarihinde seçilmiş ilk Türk Bilim Kadını oldu.
Türk fizik mühendisi Canan Dağdeviren yaptığı bilimsel çalışmalar ile dünyanın dikkat çeken bilim insanları arasında yerini almayı başardı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Dr. Canan Dağdeviren Forbes dergisinin 30 yaş altı bilim insanı listesinde yer almayı başarmıştı.
Forbes dergisinin “30 yaşından küçük 30 bilim insanı” listesine giren Dr. Dağdeviren’in bu çalışması Nature Materials dergisinde yayımlandı.
Dr. Canan Dağdeviren, bu önemli gelişmeyi bilimsel çalışmalarını sürdürdüğü Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi’nden tüm dünyaya duyurdu.
CİLT KANSERİNİ 10 SANİYEDE TEŞHİS EDEN CİHAZ
Dr. Canan Dağdeviren’in mucidi olduğu cihaz, yapıştırıldığı deriye basınç uygulayarak derinin mekanik özelliklerini tespit ederek özelliklerin kansere yakın olup olmadığını gösteriyor. Deri kanserinin belli olan mekanik özelliklerine uyan sonuçlar çıktığında, uzmanlar hasta için biyopsi ve diğer prosedürleri gerçekleştiriyor.
kanser şüphesi olan hastalar üzerinde denediği, biyopsi yapılarak doğrulama çalışmalarının da yapıldığı sonuçlarla biyopsi sonuçlarının bire bir örtüştüğü ifade ediliyor. Hızlı, ağrısız ve kolay bir yöntem olan derinin mekanik özelliklerini tespit ederek kanser testi yapan cihaz 10 saniyeden az bir sürede sonuç veriyor.
KANSER TEŞHİSİNE YENİLİK GETİREN CİHAZIN KULLANIMI
Derinin mekanik özelliklerini tespit ederek, verileri ile kanser teşhisinde yenilik getiren cihaz, dövme gibi vücuda yapıştırılabiliyor. Çıkarılıp başka bölgeye de uygulanabileceği belirtilen cihazın mucidi Dr. Dağdeviren tarafından yapılan açıklamada, “Vücut bunu hiç hissetmiyor, çok ince. Elektriksel bağlantılarla verileri bilgisayarda topluyoruz. Sonra bir program sayesinde vücudun mekanik özelliklerini gösteren renkli bir harita ortaya çıkıyor. Renklerle vücutta anormallik olan bölgeyi çok küçük bile olsa gösteriyor” ifadelerine yer veriyor.
Etiketler: Canan Dağdeviren » Cilt Kanseri Teşhis Cihazı » Cilt Kanseri Teşhisi » Dr.Canan Dağdeviren » Fizik Mühendisi » Genç Türk Akademi Üyesi » Harvard » Harvard Üniversitesi » Medikal Teknoloji » Önemli Buluş » Türk Akademi ÜyesiBENZER HABERLER