Son Dakika
İçerenköy Muhtarı Sırma Doğru’nun girişimiyle İBB ve Ataşehir Belediyesi yetkileri yargı tarafından iptal edilen, düzenlemesi yapılan İmar Planı bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Recep Kenan/itvhaber.com
Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan ve İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan ile yargının iptal gerekçesi olan (D) rumuzlu alanlarda düzenleme nedeniyle teknik ekip tarafından yapılan çalışmada İçerenköylülerin görüşünü almak ve İçerenköy Mahallesi ve Yakın Çevresinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı detayları hakkında yerinde doğru bilgileri ilgililerinden aktarmak için bilgilendirme toplantısı düzenledi.
İÇERENKÖYLÜLERİN SORULARINI YANITLADILAR
İçerenköy Mahallesi ve Yakın Çevresinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında değişiklik yapılması istemi ile geri çevrildiği (D) rumuzlu alanlarda İBB Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar hakkında İBB Planlama ekibi uzmanları tarafından İçerenköylülerin; (D) rumuzlu alan içinde her yer 15 kat, 2.07 emsal mi? Kendi evimi yıkıp yakamaz mıyım? Parselimde donatı alanı varsa inşaat hakkım yok mu? Evimin yerinde ev istiyorum, yerimi değiştirmeden olmaz mı? 1/1000 ölçe plan ne zaman çıkacak? İptal edilen (D) rumuzlu alanda ne gibi değişiklik olacak? Çok sayıda parselin bir araya gelmesi zor olmayacak mı? Müteahhitlik aşamasında kandırılır mıyım? Sorularını yanıtlayıp, vatandaşlardan kendi çözüm önerilerini aldılar.
Ataşehr Belediyesi Neşet Ertaş Kültür Merkezi Konferans salonun da düzenlenen bilgilendirme toplantısına imardan sorumlu Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, İBB Şehir Planlama Müdürü Fatih Doğan ile şehircilik ve planlama uznanlar, Ataşehir Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Gonca Çalışkan ve Planlama ekibinin yer aldığı teknik ekibin katıldığı bilgilendirme toplantısına İçerenköylüler yoğun ilgi gösterdi.
İMAR, İÇERENKÖY’ÜN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ
Toplantıya açılışında konuşan ev sahibi İçerenköy Muhtarı Sırma Doğru, İçerenköy’ün en önemli sorunlarından birinin imar sorunu olduğunu kaydederek; “İçerenköy’ün en önemli sorunlarından biri imar sorunu. Seçimlerden sonra Ataşehir ve Büyükşehir Belediyesiyle görüşüyorduk. Bende halkı yanıltmamak, doğru bilgi vermek adına Ataşehir Belediyesi’ne toplantı için müracaat ettim. Ataşehir ve İBB yetkililerden toplantı için olumlu cevap alınca gerekli çağrımızı yaptık. Öğrenmek istediğiniz ne varsa; belediye yetkilileri burada, doğru bilgileri alabilirsiniz.” Dedi.
ATAŞEHİR’DE BÜYÜKŞEHİR İLE BİRLİKTE İLK TOPLANTI
İlk kez Büyükşehir ile birlikte bir toplantı yapıldığına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, iş birliği için İBB yetkililerine teşekkür ederek; “Bizimle birlikte toplantıya katılan Büyükşehir Şehir Planlama Müdürü ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Sizlere ve muhtarımıza da teşekkür ediyorum. Bu toplantı enteresan bir tarihe denk geldi. Birkaç gün önce acı bir olay yaşadık. Bağıra bağıra geliyorum diyen deprem geldi ve 41 can aramızdan ayrıldı. Şu an belki depremden sonra devlet iyi çalışıyor ama depremden sonra ne kadar iyi çalışırsanız çalışın giden canları geri getirme şansınız yok. Onun için çalışmaların depremden önce yapılması gerekiyor. Şu an çoğunuzun içinde bulunduğu evlerin risk altında olduğunu sizlerde, bizlerde biliyoruz. Onun için bu planlar tahminimizden öncede ve daha fazla öne çıkmaya başladı. 1993 yılından önce İçerenköy’ün yarısı planlı bölge, yarısı hisseli arazilerden oluşuyordu. Ve mevcut planda kamulaştırma öngörülüyordu. 1999 yılından önce, o günün yönetmenliğine göre yapılan konutlar mühendislik hizmet olsa da risk altında kabul ediliyor.” Dedi.
PLANLARDA (D) RUMUZLU ALANLARLA İLGİLİ BİR NOTU İPTAL
1994 yapılan 1/5000’lik planların (D) rumuzlu alanlardaki kamulaştırma kararı nedeniyle uygulama şansı olmadığını ifade eden Sadık Semih Kayhan, konuşmasında; “Eğer plan uygulansaydı bugün oturduğunuz evlerin yarısı kamulaştırmış olacaktı. 1994 planı sizleri mutlu edecek bir plan değildi. Planlarla ilgili 3 yıl öncesine kadar Büyükşehir yetkilileriyle defalarca görüşmeler yaptık ve sonunda bir plan ortaya çıktı. Belediyemiz tarafından Büyükşehir’e gönderilen planlar, mahkeme kararıyla durduruldu. Bize geri iade ettiler ama bir üst mahkeme o planların yürütmesini durdurdu. Bu arada bizde 1/1000’lik planları onaylamak üzere Büyükşehir’e gönderdik. Bu mahkeme kararı planın tamamını iptal etmiyor. İçerenköy Mahallesi ve Yakın Çevresinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planının bir notu iptal edildi. Özellikle hisseli yerlerde kalan parsellerle ilgili.(D) rumuzlu alanlarla ilgili not yanlış anlaşıldığı için iptal edildi sanırım. Sanırım mahkemede anlatamama ve anlamama gibi bir durum oldu ki o planlardaki (D) rumuzlu alanlarla ilgili bir notu iptal ettiler. Seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesinde ki arkadaşlarımızla görüşmelerimiz sonucunda, daha çabuk ve sizin de mutlu olabileceğiniz planların nasıl olacağını; sizinle de konuşarak, fikirlerinizi alalım ve muvafakatiniz olursa hızlı bir şekilde planları en kısa sürede sonuçlandıralım. İmar planlarını birlikte yapalım. Umarım buradan iyi bir sonuçla ayrılırız.” ifadelerine yer verdi.
İMAMOĞLU’NUN “BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ” ANLAYIŞI NEDENİYLE BURADAYIZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesişehir (İBB) Planlama Müdürü Fatih Doğan, İçerenköy planlarıyla ilgili sorunları konuşmaya, bölge halkının görüşlerini almaya geldiklerini kaydederek; “ İptal olan bir plan notunuz var. Onunla ilgili ayrıntılı bir görüşme yapmak için geldik. Sizin de fikirlerinizi ve sorularınız alacağız. Sorularınızın karşılığını vereceğiz. Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun -birlikte yöneteceğiz- anlayışı ile buradayız. Mümkün olduğunca burada ve buradan sonra da vatandaşların görüşünü alacağız. Sadece bu bölgede değil; bütün bölgelerde planlarımızı vatandaşlarla, bütün kurum ve kuruluşlarla, alanda kim varsa tüm paydaşlarla birlikte çözmeye çalışacağız.” diye konuştu.
SORUNLAR VE ŞİKAYETLERİ DİNLEDİLER ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ ALDILAR
İçerenköy Mahallesi ve Yakın Çevresinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında değişiklik yapılması istemi ile geri çevrildiği (D) rumuzlu alanlarda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Planlama Uzmanı Gökhan Yazıcı, yaptığı sunumda, 1993 ile 2016 yılları arasındaki plan sürecini anlatarak, gelinen aşama hakkında bilgi verdi. Sorunlar ve şikayetlerini dinlediği mahalle sakinlerinin çözüm önerilerini aldı.
PLANDA (D) RUMUZLU ALANLARIN DÜZENLEMESİNİ YAPACAĞIZ
Kendilerinin çözüm olarak ada bazında toplulaşmayı ön gren planlama yaptıklarını kaydeden Gökhan Yazıcı, vatandaşlardan gelen önerileri de dikkate alacaklarının altını çizerek; “2020 yılında İçerenköy Mahallesi ve Yakın Çevresinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında (D) rumuzlu alanların düzenlemesini yapacağız. İkincisi de ilçe belediyesinin bize vermiş olduğu 1/1000 ölçekli planı bir an önce inceleyip bunu meclise sunmamız gerekiyor. Buradaki teknik süreç uzun… Ama biz bu yıl içinde en hızlı şekilde çalışıp, gerekli düzenlemeleri yapıp, planları birlikte meclise getirmeye çalışacağız.” Dedi.
EMSAL (E) ARSANIN BRÜT ALANI ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR
1993 planlarıyla 2016 yılında çıkan planlar arasında yapılan değişiklikleri kıyaslayarak bilgi veren Yazıcı diğer bölgelerle kıyaslarsak aslında bu plana en yüksek emsali verdiklerini, planda Emsal (E): 2.07 Kat (K) 15 olduğunu hatırlatarak, “Planda Emsal (E) arsanın brüt alanı üzerinden hesaplanıyor. Yani hiç imar hakkı olmayan bir durumdan hem donatısı olan, hem bu planla en yüksek emsali verilen bir şekle dönüştürdük.” Şeklinde konuştu.
TOPLANTI SORU CEVAP İLE TAMAMLANDI
Sunumdan sonra vatandaşlardan gelen emsal artışı istekleri ve toplulaşma ile ilgili soruları yanıtlayan yetkililer, salonun yetersizliğinden şikayet üzerine, gerekirse daha büyük salonda bir başka toplantı daha yapabileceklerini belirttiler.
BENZER HABERLER