logo

Ilgaz Belediyesi, Keneye Karşı Dikkatli Ve Tedbirli Olalım!

Ilgaz Belediyesi, Keneye Karşı Dikkatli Ve Tedbirli Olalım!

Kene yapışması sebebiyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan 2 hastanın hayatını kaybetmesi üzerine Ilgaz Belediyesi’nde videolu uyarı geldi.

Recep Kenan / itvhaber.com

Çankırı‘nın Ilgaz ilçesinde 1 ay içinde kene vakasına bağlı Kırım Kongo Kanmalı Ateşi (KKKA) virüsü kaynaklı 2 hasta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Mehmed Öztürk başkanlığındaki Ilgaz Belediyesi son günlerde artan kene yapışması ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne yakalanan 2 hastanın KKKA virüsüne bağlı hayatını kaybetmesi üzerine hemşerilerini videolu paylaşımla uyardı.

Ilgaz Belediyesi, “Keneye Karşı Dikkatli Ve Tedbirli Olalım!” sloganı ile yapılan paylaşımda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtileri hatırlatıldı. Çiftçiler, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, piknik yapanlar ile bu bölgelerde görev yapan sağlık görevlilerinin risk altında olduğu vurgulanan paylaşımda, hastalıktan korunmak için tarla, bahçe ve piknik alanlarına giderken, kol ve bacakları kapatan giysilerin giyilmesi, çizme kullanılarak paçaların çorap içine soğulması tavsiye ediliyor.

Kenelerin rahat görülmesi için açık renk elbise giyilmesi, oturulan yere açık renkli örtü serilmeli, Hayvanların kan ve sıvılarıyla temastan kaçınılması, vücudun ve kıyafetlerin kene kontrolü yapılmasının öneminin de altı çiziliyor. Keneye çıplak elle kesinlikle dokunulmaması vurgulanan paylaşımda, yapışan kene mendil, pens ile çıkarılması, bölgenin temizlenmesi ve devamında en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi öneriliyor.

ILGAZ’DA KENE VAKASINDAN BİR AY İÇİNDE İKİ CAN KAYBI

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde hayvancılıkla uğraşan Ali Akgün’ün vücuduna kene yapıştı. Bir süre sonra rahatsızlanan Akgün, KKKA virüsü (Kırım Kongo Kanmalı Ateşi) kaynaklı rahatsızlıkla hastanede tedavi altına alındı. Ankara’daki hastaneye sevk edilen Akgün, doktorların tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde yaşanan ilk kene vakasında tarım ve hayvancılıkla uğraşan 3 çocuk babası  Ilgaz ilçesine bağlı Kese köyü sakinlerinden Ali Uğurlu,  Kırım Kongo Kanmalı Ateşi virüsüne bağlı 19 Haziran 2024 Çarşamba günü hayatını kaybetmişti.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için Sağlık Bakanlığı önerileri;

• Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

• Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

• Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

• Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

• Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

• Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

• Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ