Son Dakika
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’nın Düsseldorf kentinde, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) üyeleriyle bir araya geldi.
Recep Kenan / itvhaber.com
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’da, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) üyeleriyle buluştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Almanya’nın Düsseldorf kentinde, Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) üyeleriyle bir araya geldi. Bir Türk girişimcinin restoranında gerçekleştirilen toplantıda, sırasıyla; ATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Sarıyar, Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ali İhsan İzbul ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.
SORUNUN KAYNAĞI AVRUPA’NIN VE HÜKÜMETİN YANLIŞ POLİTİKALARI
Türkiye’nin ve dünyanın mülteci sorunu hakkındaki görüşleri sorulan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sorunun kaynağında ve çözümsüzlüğünde Avrupa’nın ve hükümetin yanlış politikalarının yattığını vurgulayarak, mülteci meselesinin Avrupa’dan; “Türkiye, bu konuda duvar olsun. Oradan geçmesin de ne olursa olsun.” Şeklinde görüldüğünün altını çizdi.
“PARA VERELİM VE MÜLTECİLERİ ORADA TUTUN” PAZARLIĞI
Mülteci meselesi, evrensel bir sorun olduğuna dikkat çeken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bir; insani değil mülteciler adına. İki; Türkiye, böyle bir ülke değil. Hiçbir ülke böyle olamaz. Hiçbir ülkeyi böyle bir haksızlığa tabi tutamayız. Mülteci meselesi, evrensel bir sorundur, global bir sorundur. Kaynağı açlık olabilir, susuzluk olabilir, iklim krizi olabilir. Daha kötüsü, savaş olabilir. Böyle bir ortamda göç eden insanları, ‘Barışı nasıl oraya getirebiliriz’ ya da ‘Suyu nasıl oraya getirebiliriz’ ya da ‘Açlığı orada nasıl sona erdirebiliriz’ diye düşünmek zorunda olan ülkeler iken, ne yazık ki Türkiye’yi, ‘Şu kadar para verelim ve mültecileri orada tutun’ pazarlığı yapılan ülke haline getirdiniz.” diye konuştu.
2,5 MİLYONA YAKIN MÜLTECİ İSTANBULLUYA HAKSIZLIK
Mülteci konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümetinin kötü sınav verdiğini iddia eden Ekrem İmamoğlu, “Meseleyi bu seviyede tutarak, mültecilerin gelişini alkışlamış ve alkışlattırmıştır. Bu olmaz. 2,5 milyona yakın mülteci var İstanbul’da. Bir anda. Yani 10 senelik faturadan bahsediyoruz. 10 senede 2,5 milyon ne demek biliyor musunuz? 16 milyon resmi nüfusun neredeyse yüzde 17-18’i demek. Böyle bir artış olamaz. Doğru değil. Mülteciye de haksızlık, İstanbulluya da haksızlık” yanıtını verdi.
“BEYİN GÖÇÜNÜN ÜZÜCÜ VE GURUR VERİCİ TARAFLARI VAR”
Türkiye’den dünyanın farklı ülkelerine yaşanan beyin göçüyle ilgili görüşlerini paylaşan İBB Başkanı İmamoğlu, “Bu beyin göçünün bizi üzen tarafı var. Eğer hak ettiği değeri bulamadığı ya da hak ettiği bir biçimde kendini gösterecek ortamı yakalayamadığı bir şekilde ülkeyi terk eden bir beyin göçü var ise, bu bizi mutsuz eder. Ve şu anda yoğun bir biçimde böyle bir dönemi yaşayan durumdayız” dedi.
ÜLKEMİZİN MARİFETLİ İNSANLARININ BAŞKA ÜLKELERDE BAŞARILARI GURUR
“Ama Türkiye’den bizim insanlarımız, milletimiz yurt dışına gitmeyecek diye bir kaide olmaz, olamaz” diyen İmamoğlu, “Kaldı ki buna ihtiyacımız da var. Böylesi göçler olur ve ‘ülkemizin diasporası’ diye tarifleyeceğimiz, ülkemizin marifetli insanlarının başka ülkelerde başarılar elde etmesi ama iş dünyası olarak ama bilim dünyası ama akademik dünya kavramıyla ama kültürde, sanatta, sporda başarı elde etmesi elbette bizi hem gururlandırır hem de globalleşen bir dünyada bizleri son derece mutlu eder” şeklinde konuştu.
“BÖYLE BİR ARTIŞ İSTANBULLUYA DA MÜLTECİYE DE HAKSIZLIK”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, toplantıda, “2,5 milyona yakın mülteci var İstanbul’da. 10 senede 2,5 milyon ne demek biliyor musunuz? 16 milyon resmi nüfusun neredeyse yüzde 17-18’i demek. Böyle bir artış olamaz. Doğru değil. Mülteciye de haksızlık, İstanbulluya da haksızlık. Şimdi bu bir durum tespiti. Yani geçmişe dair bu durum tespitini yapmazsak, bugünün insanlarını farklı yorumlarız ve farklı yerlerde yargılarız. Ama tekrar söylüyorum; insanlık dışı tariflerle, şiddeti öne koyan anlayışla mülteci meselesini tariflemeye çalışanlara da karşıyım. Altını net çizeyim. Ama şunu da söyleyeyim: Bunu niye anlattın Nice’deki bu toplantıda? Aynen bu konuşmayı yaptım, ‘Bu yanlıştır’ diye Avrupa’daki bütün şehir belediye başkanlarının yüzüne. Kalktı o dönemde, işte iktidar partisiyle aynı partiden bir belediye başkanı, ‘Biz Osmanlı’nın torunlarıyız. Biz herkese kucak açarız. Gelirler. Konuşması bitti. Dedim; ‘Kardeşim sen ne diyorsun Allah aşkına ya? Sen, kendi ilçende seçim konuşması mı yaptın.” İfadelerine yer verdi.
“BU, SON 10 YILIN FATURASIDIR”
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuşmasını, “Meseleyi bu seviyeye evirerek, şu anda ülkemizi büyük bir sorun yumağıyla karşı karşıya bırakmıştır ve bu son 10-11-12 yılın faturasıdır. Artık ülkemizde kaç milyon düzensiz göçle gelen insan vardır, bilmiyoruz. Efendim, bunu şöyle tanımlayanlar var: ‘Bak onlar olmasaydı, tekstil sektöründe biz işçi bulamazdık, bilmem ne sektöründe işçi bulamayanlar var.’ Böyle bir tarif olabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çalışan insana ihtiyacı varsa, gider, nasıl Almanya anlaşmayla Türkiye’den, Yunanistan’dan, başka ülkelerden iş gücü talebinde bulundu; sen de gidersin, ne bileyim Türkmenistan’dan geldi, işte Afganistan’dan iş gücü talebinde bulunursun, resmi iş gücünü ülkende çalıştırırsın. İş gücünü bir ülkeye getirmenin hem evrensel hem ülke hukukunda yeri var. Bunda birtakım hafifletmeler yaparsın, farklı uygulamalar yaparsın, getirirsin. Ama Türkiye’de, gelecekte hesabını veremeyecekleri kötü bir uygulamayla, ardına kadar kapıyı açarak ve de altını çizeyim, Suriye’de veya Irak’ta başta olmak üzere, orada yaşanan birtakım karışıklıkları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dünyadaki dış ilişkilere bakışına ters bir biçimde, iç işlerine müdahale edecek şekilde yöneterek, göçü de tetiklemişiz.” İfadeleri ile sürdürdü.
Etiketler: Almanya » ATİAD » Avrupa Türk İş İnsanları ve Sanayicileri Derneği » Düsseldorf » Ekrem İmamoğlu » İBB Başkanı » İmamoğlu » İstanbul » İstanbulluya Haksızlık » itvhaber » Mülteci » Mülteci SorunuBENZER HABERLER