Son Dakika
8 soruda İmar Barışı Uygulamasındaki merak edilenlerin yanıtına açıklık getiren Sadık Semih Kayhan, uygulamada tespit ettiği belirsizliklere de dikkat çekti.
Recep Kenan/itvhaber.com
İmar Barışı Uygulamasını ve yönetmeliğini inceleyen Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Semih Kayhan, 8 soruda uygulamada merak edilenlerin yanıtını verirken, uygulamada tespit ettiği belirsizliklere de dikkat çekti.
Sadık Semih Kayhan, tarafından başvuru yapacak vatandaşlar ile ilgili kurumlara kılavuz niteliği taşıyacak çalışma:
1-Hangi yapılar imar barışından yararlanır?
-31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsatına aykırı olarak yapılmış yapılar yararlanıp, Yapı Kayıt Belgesi alabilir. 31 Aralık 2017 den sonra yapılan yapılar, kesinleşmiş imar planlarında sosyal donatı alanında kalan yapılar, İstanbul ve Çanakkale Boğazları ön görünüm alanlarında ki yapılar ile tarihi yarımadada ki yapılar bu yasadan yararlanamaz.
2-Yapı kayıt belgesi için ne zaman, nereye kimler tarafından başvurulur?
-31 Ekim 2018 tarihine kadar, e- devlet üzerinden (özellikle buradan yapılması isteniyor) yada Çevre ve Şehircilik bakanlığı müdürlükleri ile yetkilendireceği kurumlara Yapı Kayıt Belgesi formu eksiksiz doldurularak başvurulur. Belirlenecek bedel ise en geç 31 Aralık 2018 e kadar ödenecektir. Bakanlar kurulu bu süreyi bir yıl uzatabilir. Başvuru için hissedarlardan birisinin veya vekilinin başvurusu yeterlidir. Kat mülkiyetine geçiş için tüm hissedarların imzaları gerekir.
3-Yapı kayıt belgesi ne işe yarar?
-Yapı kayıt belgesi alan yapılar yapı kullanma belgesi (iskan) almış gibi işlem görür. Elektrik, su, doğalgaz bağlatabilir, verilmiş yıkım kararı ve tahsil edilmemiş para cezası varsa iptal edilir.
4-Ödeme miktarı nasıl hesaplanacak?
-Belediyelerce belirlenen arsanın emlak vergi değeri ile yapının maliyet bedelinin toplamının konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında hesaplanır.
Yapı yaklaşık maliyeti
-Tarımsal amaçlı basit yapılar için 200 TL/m2
-1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600TL/ m2
-3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000TL/m2
-8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2
-Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel vb. yapılar 2000TL/m2
-Güneş enerjisi santralleri 100.000 TL/MW
Esas alınarak hesaplanır.
Yapı paydaşları payları oranında ödemelere katılmak zorundadır.
5-Yapı kayıt belgesi ile cins değişikliği yapılır mı, kat mülkiyetine geçilir mi?
-Evet, ancak mimar tarafından yapının cepheleri ile birlikte hazırlanıp imzalanan, bütün bölümlerin ölçüleri, eklentileri, bağımsız bölüm numaraları, yapı inşaat alanını, niteliklerini ve arsa paylarını içeren mimari projenin bütün paydaşların imzalarıile elektronik ortamda tapu müdürlüklerine ibraz edilmesi,Yapının bulunduğu arsanın umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin belediyesinden belge alınması,Tüm malikler tarafından hazırlanan yönetim planı,Yapı kayıt belgesi ile zemin ve mimari projenin uyumunu gösteren harita mühendisi imzalı zemin tespit tutanağı gerekir.
Kat mülkiyetine geçilirken yapı kayıt belgesine ödenen bedel kadar daha ödenmesi gerekiyor.
6-Yapı kayıt belgesi geçerlilik süresi nedir?
-Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm yapılıncaya dek geçerlidir.
7-Yanlış veya hatalı beyanın cezası varmı?
-Evet,yanlış beyanda bulunan mal sahipleri, kat mülkiyetine geçerken projeyi hazırlayan mimar ve mühendisler hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 206ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur.
8-Hazine arazisi üzerindeki yapılar ne olacak?
-Hazineye ait arazilerin üzerinde yapılan binalar işgal ettikleri alan kamu hizmeti için ayrılmış alan değilse, araziÇevre ve Şehircilik Bakanlığına devri yapılıp, rayiç değer üzerinden satış yapılacak.
Bana göre
İMAR BARIŞINDA EKSİK VE BELİRSİZLİKLER
Yapıda eksilen otopark ve sığınak ihtiyaçları nasıl karşılanacak?
(mad.8ç) Ancak kısmi tecavüzlerde, örneğin komşu parsele 30cm tecavüzlü binalarda çözüm nasıl olacak belli değil.
BENZER HABERLER