Son Dakika
İstanbul’un uluslararası finansın merkezi yapacak İFM’nin inşaatında sona gelirken, hukuki altyapı çalışmalar tamamlanarak, yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Recep Kenan/itvhaber.com
İstanbul Finans Merkezi’yle ilgili değişiklikler içeren, faaliyet gösterecek şirketlere kurumlar vergisi muafiyeti tanınacak yasa teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu.
TORBA YASA İLE ATAŞEHİR’DEN ÜMRANİYE’YE ALINDI
Ataşehir sınırlarında iken Ataşehir Finans Merkezi olarak anılan, torba yasa ile Ümraniye sınırlarına aktarılarak İstanbul Finans Merkezi adını alan İstanbul’u uluslararası finansın merkezi yapmayı amaçlayan İFM’nin faaliyet alanı ve biçimi ile ilgili düzenlemeler tamamlandı.
İFM düzenlemesiyle en az 5 yıllık tecrübeye sahip kişilere yüzde 60, en az 10 yıllık tecrübeye sahip kişilere de yüzde 80 oranında gelir vergisi muafiyeti tanınacak.
İFM KANUNU TEKLİFİ 1 HAZİRAN 2022 TARİHİNDE TBMM’DE
İstanbul’un küresel bir finans merkezi haline getirilmesine yönelik çalışmalar 15 yıl önce başla çalışmalar nihayet sonuçlandırıldı ve İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi 1 Haziran 2022 tarihinde TBMM Başkanlığına sunuldu. İstanbul Finans Merkezi Projesi ile İstanbul’un bölgesel ve nihai olarak küresel finans merkezi olması amaçlanıyor.
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Finans merkezinin kalbi olacağı ön görülen İstanbul Finans Merkezinin inşaatında sona gelirken, hukuki altyapısı için de çalışmalar tamamlandı.
İstanbul Finans Merkezi’yle ilgili değişiklikler içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle, merkezde faaliyet gösterecek şirketlere kurumlar vergisi muafiyeti tanınacak.
İSTANBUL’UN ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ OLMASI HEDEFLENİYOR
Kanun teklifi ile getirilmesiyle öngörülen düzenlemelerle, uluslararası finans kurumlarını ülkemize çekerek, İstanbul’un önde gelen uluslararası bir finans merkezi haline getirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, küresel finans merkezlerine paralel olarak kanun teklifinde öncelikli olarak İFM’yi rekabetçi kılmayı amaçlayan indirim, istisna ve diğer vergi avantajları düzenleniyor. Ayrıca nitelikli insan kaynağını çekmeye yönelik kolaylıklar getirilmesi öngörülüyor. Bu teşviklerden yararlanabilmek için katılımcı belgesi alınması gerekiyor.
İLK DÖNEMDE, TAŞINMALARI TEŞVİK ETMEK: YÜZDE 100 İSTİSNA
İFM’nin faaliyete geçtiği ilk dönemde, taşınmaları teşvik etmek ve İFM’yi küresel ölçekte rekabetçi kılmak amacıyla, 2022 ila 2031 yılları vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için istisna oranının yüzde 100 olarak uygulanması öngörülüyor. Bu dönemler özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıllar içinde başlayan hesap dönemlerini kapsayacak.
2031 YILINA KADAR KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAF
İstanbul Finans Merkezi ile ilgili düzenlemeye göre, bölgede faaliyet gösterecek finans şirketlerine bazı istisna ve ayrıcalıklar tanınacak. Şirket kazançlarının yüzde 75’i, 2031 yılına kadar kurumlar vergisinden muaf tutulacak.
İFM TÜRKİYE VARLIK FONU SORUMLULUĞUNDA OLACAK
İstanbul Finans Merkezi’nin tüm altyapı ve üstyapı işletmesi için bir yönetici şirket kurulacak. Yönetici şirket, Türkiye Varlık Fonu sorumluluğunda olacak.
Finans bölgesinde faaliyet gösterecek kuruluşlar, yurt dışında yerleşik kişilere finansal hizmet ihracı gerçekleştirebilecek. Finans merkezinde istihdam edilen personele, yurt dışı tecrübesine göre gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.
HESAP VE DEFTERLERİ TÜRKÇE TUTMA ZORUNLULUĞU YOK
Katılımcıların tutmak zorunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelerin yabancı para birimiyle tutulabilmesi ve düzenlenebilmesine ilişkin Vergi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine bağlı olmaksızın düzenleme yapmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili olacak.
Katılımcıların kendi aralarında ve İFM’de yürüttükleri faaliyetler kapsamında düzenlenen her nevi muamele, mukavele, muhabere, hesap ve defterlerini Türkçe tutmaya mecbur olmayacak.
YÜZDE 60 – 80 ORANINDA GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ
12 maddelik düzenleme önce Plan ve Bütçe Komisyonunda ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşlar tarafından İFM’de gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların yüzde 75’i kurumlar vergisinden istisna ediliyor.
Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İFM’de istihdam ettikleri personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin; yurt dışında en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60’ı, yurt dışında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde ise yüzde 80’i gelir vergisinden istisna ediliyor
Bu istisna, İFM’de çalışmaya başlamadan önceki son 3 yılda Türkiye’de çalışmamış olan personelin ücret gelirlerine uygulanacak. Bu istisna ile İFM’nin yurt dışından gelecek nitelikli insan kaynağı için çekim merkezi olması hedefleniyor.
1,4 MİLYON METREKARELİK OFİS ALANI
1,4 milyon metrekarelik ofis alanları, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 22 bin metrekarelik konferans merkezi, 30 bin metrekarelik 5 yıldızlı oteli ile uluslararasıo finansın merkezi olmayı amaçlayan İstanbul Finans Merkezi, 26 bin araç kapasiteli otoparkı ve akıllı şehir modeliyle yönetimi ile iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.
KAMU VE ÖZEL BANKALAR İLE FİNANSAL KURULUŞLAR 21 BİNADA
İstanbul Finans Merkezi, son teknolojiyle donatılmış 21 binada kamu ve özel sektör bankalarını, farklı kategorilerden ulusal ve uluslararası finansal kuruluşları, sigorta şirketlerini, aracı kurumları ve profesyonel hizmet şirketleri ile reel sektörü bir araya getiriyor.
Etiketler: İFM » İFM Hukuki Altyapısı » İFM Vergi Muafiyeti İstanbul » İFM Yasa Teklifi TBMM’de » istanbul Finans Merkezi » İstanbul Finans Merkezi Düzenlemesi » İstanbul Finans Merkezi Düzenlemesi TBMM » Uluslararası Finansın MerkeziBENZER HABERLER