Son Dakika
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması Aralık, Ocak, Şubat 2022 raporuna göre, İstanbul’da yaşam maliyeti son bir yılda %66.23 arttı.
İstanbul Planlama Ajansı İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması Aralık, Ocak, Şubat 2022 raporu yayımlandı.
İPA Araştırması Sonuçlarına Göre İstanbul’da yaşam maliyeti son bir yılda %66.23 arttı.
Geçtiğimiz yılın Şubat ayında 4 kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 9.240 TL iken, bu sene aynı dönemde 15.360 TL’ye yükseldi.
Üç aylık periyotlarla yayımladığımız “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması” ile İstanbul’da ortalama bir hanenin yaşam maliyetindeki değişiklikler ortaya konularak yaşam maliyetini etkileyen harcama grupları ve incelenen maddeler paylaşılmaktadır.
Araştırma kapsamında 2020 yılında İstanbul’daki haneleri temsil etmek üzere seçilen 1.600 hanenin temel harcamaları ve bu harcamaları oluşturan maddelere ilişkin veriler toplanmaktadır.
İstanbul Planlama Ajansı üç aylık periyotlarla yayımladığı “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması” ile İstanbul’da ortalama bir hanenin yaşam maliyetindeki değişiklikler ortaya konularak yaşam maliyetini etkileyen harcama grupları ve incelenen maddeler paylaşılıyor.
Yaşam Maliyeti Aylık
Değişim Oranı
Şubat ayında İstanbul’da yaşam maliyeti artış oranı %5,86 olarak
gerçekleşti.
İstanbul’da Yaşam
Maliyetinin Yıllık Değişim Oranı
Şubat ayı değişim oranlarına göre İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık (son
12 ay) artış oranı %66,23 olarak gerçekleşti.
İstanbul’da Ortalama
Yaşam Maliyeti (TL)
Şubat ayında İstanbul’da dört kişilik
bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 15.360 TL olarak ölçüldü. İstanbul’da
ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 850 TL arttı. Geçtiğimiz yılın
şubat ayı ile karşılaştırıldığında ise bu maliyet ortalama 6.120 TL artış
gösterdi.
Ortalama Yaşam Maliyeti Tutarının Metodolojisi
Çalışma kapsamında, yaşam maliyetinin belirlenmesi doğrultusunda COICOP’ta (Classification of Individual Consumption by Purpose) bulunan 10 ana başlıkta (gıda, giyim, konut giderleri, temizlik malzemeleri, ulaşım, haberleşme, teknolojik cihazlar, eğitim, hizmet ve çeşitli mallar, sağlık ve kişisel bakım) 321 maddeye ait veriler 1.600 haneden kullanılarak tüketim, miktar ve tür verileri ayrıntılı olarak toplanmıştır.
Böylece hanelerin harcama eğilim ve tercihlerinin de dikkate alınması ile İstanbul halkının aylık ortalama yaşam maliyeti tutarı belirlenmiştir. Ayrıca piyasa araştırmasına altlık oluşturması açısından harcama yapılan yer (mağaza, market, pazar vb.) bilgileri de derlenmiştir. Her hanenin giderleri OECD’nin Eşdeğerlik Ölçeği kullanılarak oluşturulan katsayılar vasıtasıyla eşdeğer ferdi maliyetlere dönüştürülmüştür. Son olarak, 4 kişilik (2 yetişkin, 2 çocuk) bir ailenin yaşam maliyeti eşdeğer ferdi maliyetler üzerinden hesaplanmıştır.
Araştırma Genel Metodoloji
İstanbul Planlama Ajansı İstatistik Ofisi tarafından yürütülen “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması” kapsamında 2020 yılında İstanbul’daki haneleri temsil etmek üzere seçilen 1.600 hanenin temel harcamaları ve bu harcamaları oluşturan maddelere ilişkin veriler toplanmıştır. Bu süreçte seçilen hanelerin harcamaları günlük bazda detaylı olarak derlenmiştir. Böylelikle 10 ana başlıkta toplam 321 maddeden oluşan sepet için fiyat, miktar ve tür verilerinden hareketle; harcama gruplarının ağırlıkları saptanmıştır. Ayrıca piyasa araştırmasına referans oluşturması açısından harcama yapılan yer (mağaza, market, pazar vb.) bilgileri de derlenmiştir. İncelenen 321 maddenin hane tüketiminde %80,9’una karşılık gelen 176 ürünün 1 yıllık fiyat değişimi 3.000 farklı noktada takip edilmiştir.
Etiketler: İPA » İstanbul Planlama Ajansı » İstanbul’da Yaşam Maliyeti » İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması » İstanbul’da Yaşam Maliyeti Arttı » İstanbul’da Yaşam Maliyeti Son Bir Yılda Yüzde 66 ArttıBENZER HABERLER