logo

Maltepe’de Kadınlar ‘TOPUK Projesi’ İle Daha Güvenle Yol Alacak

Maltepe’de Kadınlar ‘TOPUK Projesi’ İle Daha Güvenle Yol Alacak

Maltepe Belediyesi’nin hayata geçireceği Avrupa Birliği tarafından desteklenen TOPUK Projesi ile kadınların toplu taşımaya güvenle ulaşmalarının yollarını arayacak.

Maltepe Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü, kadınların toplumsal hayata katılımını öne çıkaran yeni bir proje için çalışmalara başladı. Avrupa Birliği tarafından desteklenen TOPUK (Toplu Taşımaya Ulaşan Kadın) Projesi için Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde çalıştay gerçekleştirildi. Proje ile Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi çevresinde yaşayan, çalışan veya bu alanı kullanan kişilerin, özellikle kadınların toplu taşımaya ulaşırken yaşadıkları sorunların çözülmesi, kullanılan yolların güvenli bir hale dönüştürülmesi hedefleniyor.

TOPUK Projesi’nin ilk etabı olan çalıştayda öncelikle katılımcılar birbirini tanıdı ve proje hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Çalıştayda katılımcılara verilen bilgide, ‘TOPUK Projesi’nin Maltepe Belediyesi Strateji Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, KAVŞAK (Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı), EKA (Erişilebilir Kent Atölyesi), İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İstanbul Kentsel Hareketlilik Laboratuvarı-İstanbulON ve Sokak Bizim derneği gibi kurumlar ortaklığında yürütülen bir proje olduğu bildirildi.

VATANDAŞTAN ÖNERİLER TOPLANACAK

Proje tanıtım konuşmasında kürsüye çıkan EKA Temsilcisi Hanna Balık konuşmasında, ‘‘TOPUK Projesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya – Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı” projesi ile kurulan KAVŞAK Ağı’nın düzenlediği mikro-hibe destek programında 3 ay boyunca faydalanıcı olacaktır. Çalıştayın düzenlenmesindeki amaç, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi çevresinde yaşayan, çalışan veya bu alanı kullanan kişilerin, özellikle kadınların ulaşımda karşılaştıkları sorunları, zorlukları söyleyebilmeleri ve çözüm önerisi sunabilmeleri için bu platformda buluştuk. Çeşitli görsel materyallerle desteklenen çalıştayda alanın bir modüler maketi oluşturuldu ve siz Maltepeli vatandaşların öneri sunmaları için çalıştayda yer verildi. Çalıştay sonucunda ve paydaşların çevre halkla yapacağımız diğer görüşmelerle birlikte sorunlar tespit edilecek ve vatandaş gözünden çözüm önerileri toplanmış olacaktır. Bu veriler ışığında 13-14 Ağustos tarihlerinde tasarımcılara açık çağrı yapılacak ve bir tasarım maratonu gerçekleştirilecektir. Çözüm önerileri tasarımcılar tarafından uygulanabilecek birer tasarıma dönüştürülecektir. Bu etkinlik sonrasında ortaya çıkan tasarım belediyenin de yardımıyla pop-up uygulama projesi yapılacak, hayata geçirilecektir. 17 Eylül günü TSKM çevresinde vatandaşın da katılımıyla geçici uygulamalar yapılacaktır. Projenin son etkinliğinden sonra bölgede vatandaşın kullanımı izlenecek ve raporlanacaktır. Proje sonucu olarak hazırlanacak rapor, belediyeye teslim edilecek ve kalıcı uygulama için belediyenin kararlarına yol gösterici olacaktır. Diğer belediyelere örnek olması beklenen bu pilot projede çevrede yaşayan vatandaş fikir beyan edebilecek ve son kararda etkili olacaktır ’’ dedi.

Maltepe Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Bahadır Keşan ise daha önce Altın Karınca ödülü alan Zümrütevler ve Yalı Mahallelerinde yaptıkları ‘‘Oyun Sokağı’’  projelerinden bahsederek, ‘TopukProjesi’nin de Maltepe’ye kazandıracağı bölgesel katma değerinden ve sağlanacak faydalardan bahsetti.

SOKAKLARDA KADIN OLMAK

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Kentsel Hareketlilik Laboratuvarı temsilcisi İmge Akçakaya Waite, konuşmasında, ‘‘IstanbulON, sürdürülebilir, kapsayıcı, çağı yakalayan, toplum odaklı hareketlilik çözümlerini toplumla birlikte üreten, üniversite, kamu ve özel sektörün farklı bileşenlerini sivil toplum ile buluşturan yaşayan bir laboratuvar olma özelliği taşımaktadır. Sizlerle bu projede buluşmamızın ana sebebi, sizlerin önerilerinizle bu projeyi geliştirmek ve özellikle kadın olarak sokaklarda var olmanın getirdiği zorlukları ulaşım alanında tespit ederek, önleyici tedbirleri pilot olarak seçilen bu bölgede uygulamaya koymayı hedefliyoruz’’ dedi.

Son olarak kürsüye davet edilen Sokak Bizim Derneği temsilcisi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Arzu Erturan, ‘‘TOPUK Projesi, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi bir pilot çalışma olarak yürütülecektir. Sizlerin öneri ve tespitleriniz sayesinde bizde bir yol haritası çizerek projeyi şekillendireceğiz. Bu konuda buraya gelerek bizlere katkı sağladığınız için teşekkür ederiz’’ açıklamasında bulundu.    

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ