Son Dakika
Okuyan Toplum Projesi’nin, günümüzün ekran bağımlısı mağduru, kitaba küs çocuklarla okullarda yürüttüğü Kitapla Barışma Söyleşileri Kadıköy’de Fenerbahçe Lisesi’ndeydi.
Recep Kenan/itvhaber.com
OKULLARDA OKUMA AŞISI SÜRÜYOR
Okuyan Toplum Projesi’nin, günümüzün ekran bağımlısı mağduru, kitaba küs, okumaya gönülsüz elektronik kuşağını okumaya güdülemek için okullarda yürüttüğü Kitapla Barışma Söyleşileri sürüyor. Proje bu kapsamda geçtiğimiz hafta Kadıköy’de Fenerbahçe Lisesi’ndeydi.
Türkiye Yardım Sevenler Derneği Kadıköy Şubesi’nin katkılarıyla Kırıntı Dergisinin düzenlediği söyleşide Ferhat Özen öğrencileri kitap okumaya ‘kışkırttı’. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık izni ve oluruyla Özen’in gerçekleştirdiği söyleşi büyük ilgi gördü. Sunum sonrası geri bildirimlerinde öğrenciler bu sunumun bütün Türkiye’de uygulanması gerektiğini, bir çağ hastalığı olan ekran bağımlılığından kurtulmak için, okuyan bir toplum için bu sunumun bütün öğrencilere ve hatta yetişkinlere uygulanması gerektiğini vurguladılar.
Ferhat Özen, kendisini izleyen gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sunumlarda güdülemenin, görüntülü, metin tabanlı ve tiyatral olarak yapılması nedeniyle, öğrenciler görüp, duyarak, yaşayarak, bir yere gitmeden ama drama yoluyla görsel ve müzik efektleriyle, gereken her yere götürülüp getirilerek, Japonların uyguladığı bir kültür şoku benzeri ve kültür terapisi içinde ‘uyarılıyor’. Canlandırmayla (animasyon) 70 – 80 kişilik salon ortamında, her öğrenme gurubundan öğrenciye ulaşabiliyoruz. Unutmamak gerekir ki günümüzde okuma araştırması yeni bir bilim dalıdır. Eğitimin temel güdüsü ise ilgi uyandırmaktır. Okuma başarısı, okuma zevki ve yararlı okumanın ölçüsü ilgidir. Bütün okuma etkinlikleri ilgiden türer. Bu nedenle sunum tekniği, atölye çalışması biçiminde yaptığımız teknoloji ve ekran zehirlenmesine karşı izleyiciyi okumaya güdülemek, isteklendirmektir. Öğretmenlere okuma isteği, okuma açlığı uyanmış öğrenci bırakmaktır.”
Günümüzün, ‘dijital çağın yerlileri’ ve ‘çevrim içi çocukları’ kabul edilen kuşağa uyguladığı İşlevsel Okur Yazarlık Programının öğrenci ayağı dışında Ferhat Özen yetişkin eğitimleri de veriyor. Bu kapsamda öğretmenlere dönük “Okullarda Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır” velilere dönük Okuyan Anne babanın Okuyan Çocuğu Olur konferansları gerçekleştiriyor.
Proje 4 yılda, Adsız Kütüphanecinin anısına, 170 okulda 29 680 öğrenciye, 320 veliye, 540 öğretmene ulaştı. Geri bildirimlerden, projenin hedefine % 80’ler düzeyinde ulaştığı, öğrencilerde okuma algısını değiştirerek okuma isteği uyandırdığı anket yöntemiyle saptanmıştır.
Kısa bir konuşma yapıp ayrılmak zorunda kalan Okul Müdürünün odasında Kırıntı Dergisi Yayın Yönetmeni Osman Ünal, Türkiye Yardımlaşma Derneği Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melek Hanım ve Ferhat Özen sunum öncesi birlikte.
Etiketler: çağ hastalığı » drama yoluyla » EKRAN BAĞIMLILIĞI » ekran bağımlısı » elektronik kuşak » Fenerbahçe Lisesi » Ferhat Özen » görsel » görüntülü » güdüleme » İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü » Kadıköy » Kadıköy Şubesi » Kaymakamlık izni » kitaba küs » KİTAPLA BARIŞMA SÖYLEŞİLERİ » Kırıntı Dergisi » Kırıntı Dergisi Yayın Yönetmeni Osman Ünal » metin tabanlı » müzik efektleriyle » Okul Müdürü » OKULLARDA OKUMA AŞISI SÜRÜYOR » okumaya gönülsüz » okumaya güdüleme » Okuyan Toplum Projesi » Özen » söyleşi » Sunum » tiyatral » Türkiye » Türkiye Yardım Sevenler Derneği » Türkiye Yardımlaşma Derneği Kadıköy Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Melek HanımBENZER HABERLER