logo

‘Ramazanda da Sağlık İçin Hareket Edelim’

‘Ramazanda da Sağlık İçin Hareket Edelim’

Ramazan uyarısı yapan Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Fizyoterapist İlknur OLÇA ERDEN, ramazan ayında hareketsiz kalınmaması gerektiğini belirtti.

T.C Sağlık Bakanlığı tarafından 2011’de yapılan “Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre, Türkiye genelinde kadınların %87’si,erkeklerin %77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlenmiştir. Bu oranlar, hareketsiz yaşam tarzının ülkemiz için ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler ile obezite önlenebilir, hipertansiyon ve inme riski azalır, kan yağları ve kolestrol düzenlenir, kas kitlesi artar, kemik yapısı güçlenir, osteoporoz ve düşmeye bağlı kırık riski azaltılabilir.

Ayrıca depresyon ve anksiyete ile mücadelede de önemli rol oynamaktadır.

Gün içerisinde oruçlu olunan zamanda beslenme ve su tüketiminin olmaması, hatta çalışmayan bireylerde uyku düzeninin öğlen saatlerine yaklaştırılması, hareketsiz kalınan (inaktif) sürenin artmasına sebep olmaktadır. Oruç tutan bireylerin iftardan sonra da hareketsiz olmayı tercih ettikleri gözlenmektedir. Bu durum kilo artışı ile sonuçlanabilmektedir. Oruç tutmanın ibadet olmasının yanı sıra sağlık için faydalı olduğu şüphesizdir. Oruç tutmanın faydasını korumak ve artırmak için fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteyi doğru zamanda ve uygun şiddette yapılması çok önemlidir.

Düzenli spor yapan, ancak ramazan ayı boyunca spora ara verenlerin, genel kondüsyonunda % 30’a yakın kayıplar gözlenmekte olup, çalışma açığının kapatılması, en az 5-6 haftalık bir süreyi gerektirmektedir. Ramazan ayında bilinçli şekilde spor yapmaya devam edilmelidir.

Fiziksel aktivite için uygun zamanlamanın iftardan 2-3 saat sonra olması gerektiğini belirtenTürkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Fizyoterapist İlknur OLÇA ERDEN,iftar saatinden sonra kan şekeri yükseleceğini, hemen egzersiz yapmak yerine vücudun ihtiyacı olan sıvı ve enerji gereksinimi bu sürede tamamlanmış olması gerektiğini, fiziksel aktivite yaklaşık ise 30 dk. süre ile hafif veya orta şiddette olmalı ve kişiye özel planlanması gerektiğini ifade etti.

Fiziksel aktivite; metabolizmanın yavaşlamasını engelleyeceği gibi, formda ve sağlıklı kalmayı da sağlamakta, iftarda alınabilecek fazla kalorinin, kilo artışına neden olmasını engellemektedir. Aktivite öncesi ve sonrasında yeterli sıvı alımı oldukça önemlidir.

Uygun fiziksel aktivite programınız için,” FİZYOTERAPİSTİNİZE DANIŞIN!..”

Fizyoterapist İlknur Erden

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ