Son Dakika
Açık denizlerdeki yaşamı, denizi ve denizcileri tuvale taşıyan Ressam Ayşen Can, açık denizlerdeki 6 yıllık hayatında çözüm odaklı yaşamayı öğrendiğini kaydetti.
Recep Kenan / itvhaber.com
Açık deniz kaptanı olan eşi Kaptan Mustafa Can ile birlikte 6 yıl seyir halinde açık denizlerde yaşamını sürdüren Ressam Ayşen Can, açık denizlerdeki yaşamı, denizi ve denizcileri tuvale yansıtarak sanatseverlerle buluşturuyor.
RESSAM AYŞEN CAN 6 YILLIK SEYİR GÖZLEMLERİNİ TUVALE YANSITIYOR
Ziyaretçilerine serginin amiral eseri Atatürk ve Türk ulusunu anlatan tablo ve hikayesini heyecanla anlatan Ressam Ayşen Can, sanatseverlere açık denizde yaşadığı 45 günü aralıksız, 6 yıllık seyir gözlemlerini tuvale yansıtıyor. Ressam Ayşen Can, “SEYİR”i; “Doğumumuzdan ölümümüze kadar yaşadığımız alan” olarak açıklıyor.
SON KİŞİSEL SERGİ “MAVİ SEYİR” ÜSKÜDAR’DA BAŞKAN DEDETAŞ AÇTI
Ressam Ayşen Can’ın, denizi ve denizde yaşamı eserlerine yansıttığı, açılışı Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın katılımıyla yapılan kişisel sergisi “Mavi Seyir” sanatseverlerden yoğun ilgi gördü. 50’nin üzerinde seyir hikayesini yansıtıldığı eserlerin bulunduğu sergide, Ayşen Can’ın amiral eseri; Atatürk, Anıtkabir ve Türk ulusunu anlatan özel çalışması yoğun ilgi görüyor.
ATATÜRK VE TÜRK ULUSUNU ANLATAN ÖZEL ÇALIŞMASINI HEYECANLA ANLATIYOR
Çocukluğunda “Güzel Sanatlar” okumayı çok istediğini, ailesinin karşı çıktığını için okuyamadığını vurgulayan Ressam Ayşen Can, sergilerinde buluştuğu sanatseverlere amiral eseri; Atatürk, Anıtkabir ve Türk ulusunu anlatan özel çalışmasını adeta yaşayarak, bir heyecanla anlatıyor.
RESSAM AYŞEN CAN KİŞİSEL SEGİSİ, ÇALIŞTAY VE FUARLAR
6 YILLIK “SEYİR”DE 45 GÜN HİÇ KARA GÖRMEDİM
Denizde geçirdiği 6 yılın gece gündüzü birlikte değerlendirildiğinde 12 yılı olarak kabul edilmesi gerektiğine işaret eden Ressam Ayşe Can, Açık denizdeki 6 yılımı gece ve gündüz sayarsak 12 yılım denizin üzerinde geçti. O ana kadar geminin ne olduğunu ne yaşandığını hiç bilmiyordum. Biz üç tarafı denizlerle çevirili bir ülke olarak aslında denizin ve denizcilerin neler yaşadığını bilmiyoruz. Yani denizcilerin fırtınalarda, uzun seyirlerde, ailesinden memleketinden uzak yaşadığı sıkıntıları çoğumuz bilmiyoruz. Benim yaşadığım en uzun seyir 45 gün. 45 gün hiç kara görmedim. O zaman kara parçasının ve memleketinizin ne kadar önemli olduğunu fark ediyorsunuz.
“SEYİR; DOĞUMUMUZDAN ÖLÜMÜMÜZE KADAR YAŞADIĞIMIZ”
Bugüne kadar düzenlediği kişisel sergilerinin üçünün de konusunun seyirle başladığına kaydeden ressam Ayşen Can, gemicilerin konuşurken bile kendilerine, birbirlerine “iyi seyirler” dileğinde bulunduklarına altını çizerek anlattığı “Seyir” hikayesinde; “Seyir doğumumuzdan ölümümüze kadar yaşadığımız alan diye bakıyorum ben. Bu seyirde de; gemide nasıl her an manzara, görüntü değişir, hayatımızda öyle değişiyor. Benim hayatımda bir seyir. Çocukluğum, gemide yaşadığım bu 6 yıllık dönem. Şu anda da resimlerimde ben bu seyri devam ettiriyorum. Aynı zamanda yaşadıklarımı, gördüklerimi tuvalimle aktarıyorum.” İfadelerine yer verdi.
RESSAM AYŞEN CAN: DENİZCİLER ÇÖZÜM ODAKLI YAŞIYOR.
6 yıllık açık denizlerdeki hayatını, denizi ve denizcileri tuvale yansıtan Ressam Ayşen Can, “Denizciler çözüm odaklı yaşıyor. 6 yıllık denizlerdeki yaşanmışlık hayatımda kazandıklarım; çözüm odaklı yaşamayı öğrendim, bir sorun çıktığı zaman probleme üzülmekten çok problemi nasıl çözerim nasıl hallederim diye yaşanmaya başladı.” Dedi.
RESİMLERDE RADAR NOKTASI VE HARİTA İŞARETLERİ
Resimlerindeki deniz etkisini tasarlayarak yapmadığını, açık denizlerde yaşanmışlıkların tuvale yansıması olduğunu kaydeden Ressam Ayşen Can, “Açık denizlerde yaşanmışlıkların resim üzerine taşıma amacıyla çalışarak çıktı bu tarz. Resimlerde gördüğümüz noktalamalar, radarlarda görülen noktalardır. Bir radar görüntüsünü düşünerek, geminin üstünden geçen altından geçenlerin radardaki görüntülerinin; deniz yaşamında ne kadar önemli olduğunu bizzat yaşadığım için biliyorum. Bunun için her resimde noktalama mutlaka var. Çünkü radar olmadan geminin gitmesi mümkün değil. Okyanusun ortasında bizzat yaşadığım için söylüyorum. Sadece siz varsınız. Köprü üstünde, beyaz bulutun içinde, geminin burnunu göremediğinizi düşünün. Radar olmazsa hiçbir şeyi görmüyor olursunuz. Resimlerimdeki daireler, işaretler de haritaya mevki koyduğumuz işaretlerdir. Aslında resimlerimde deniz ve radarın etkisi böyle başladı.” Diye konuştu.
DENİZDE HİÇ RESİM YAPMA ŞANSIM YOK, FOTOĞRAF ÇEKTİM
6 yıllık açık deniz yaşamında resim yapamadığını, çok sayıda fotograf çektiğini kaydeden Ressam Ayşen Can, resim çalışmalarına denizden sonra başladığının altını çizdiği açıklamasında, “Seferlerde çok resim yapmadım. Çünkü denizde hiç resim yapma şansım yok gemi sallandığı için. Seferde resim yapmak mümkün değil. Ama bu sürede çok fotoğraf çektim. Kara kalem, pastel boya çalıştım. Zaten bu çalışmalardan çıktı resim hikayeleri. Açık denizdeki tecrübe, denizler çözüm odaklı çalışmayı öğretti bana.” İfadelerine yer verdi.
KAPTANLAR VE DENİZCİLER ÇÖZÜM ODAKLI DÜŞÜNÜRLER
Denizciler çözüm odaklı düşündüklerini gözlemlediğini ifade eden Ressam Ayşen Can, “Dikkat edin Kaptanlar ve Denizciler çözüm odaklı düşünürler. Çünkü gemiden atamazsınız, gönderemezsiniz. O anda orada çözüm üreterek birlikte yaşamayı çözmeniz lazım. Ortak nokta bulmak lazım. Gemideki bu yaşantı benim normal hayatıma da yansıdı. Bir problem olduğu zaman çözüm odaklı düşünmeyi öğrendim. Sorunlarla yüzleşip, çözüm üretmeyi, uzlaşma iyi öğrendim.” Dedi.
Etiketler: Açıkdeniz » Ayşen Can » deniz » Denizde Yaşam » Hayatımız Seyir » itvhaber » Kişisel Sergi » Kişisel Sergi Mavi Seyir » Kişisel Sergi Mavi Seyir’e Yoğun İlgi » Ressam » Ressam Ayşen Can » Ressam Ayşen Can’ın Kişisel Sergisi » SeyirBENZER HABERLER