Son Dakika
Tarihçi – Yazar Sinan Meydan, “Lozan’dan Cumhuriyet’e Çağdaş Türkiye’nin Doğuşu” söyleşisinde Cumhuriyet Bayramı’nı daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız.” dedi.
Recep Kenan / itvhaber.com
Ataşehir Belediyesi’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında, Tarihçi – Yazar Sinan Meydan “Lozan’dan Cumhuriyet’e Çağdaş Türkiye’nin Doğuşu” başlıklı bir söyleşi düzenledi.
Milli bayramların kutlanmasının önemine işaret eden Tarihçi – Yazar Sinan Meydan, etkinliği düzenleyenlere teşekkür erek; “Cumhuriyetimizin 101 yılını daha büyük bir coşkuyla kutlamalıyız. terörün amacı bizim ulusal birlik ve bütünlüğümüzü bozmak değil mi? Bizi korkutmak değil mi? Bizi uluslaştıran cumhuriyetimiz. Cumhuriyet Bayramı’nı daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız.” dedi.
Ataşehir Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel olarak hazırlanan etkinlikler kapsamında, Tarihçi – Yazar Sinan Meydan “Lozan’dan Cumhuriyet’e Çağdaş Türkiye’nin Doğuşu” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
1920 YILINDA TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYET HAYAL EDİLEMEZDİ
1920 yılında,1923 yılını görmeye çalışan hiç bir ülke, Hasta adam adını taktıkları Türklerin yokluk, yoksulluk, sefalet içinde, 1. dünya savaşının yıkıntısından çıkmış Türklerin 1923 yılında; tam bağımsız, üniter, toprak bütünlüğüne sahip, çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulabileceğini hayal bile edemezdi.
MAZLUM MİLLETLERE ÖRNEK OLDU
İngiliz Savunma Bakanının yaptığı açıklamada Yeni Türkiye’nin medeniyeti yendiğini söylediğini kaydeden Tarihçi – Yazar Sinan Meydan, Lozan’da Türkiye’nin modern dünyayı değil, emperyalizmi yendiğini vurgulayarak; “Kurtuluş savaşı ve Lozan görüşmelerinde Türkler Emperyalist ülkeleri yendi. Mazlum milletlere örnek oldu. Bir çok millet bağımsızlık mücadelesi başlattı.” Dedi.
“CUMHURİYET BAYRAMINI DAHA BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ”
TUSAŞ’a yapılan terör saldırısından sonra “Cumhuriyetimizin 101 yılını daha büyük bir coşkuyla kutlamalıyız”diye bir tweet attığını söyleyen Tarihçi – Yazar Sinan Meydan, “teröre inat Cumhuriyet Bayramını daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız.” Diyerek yaptığı konuşmasında “Bu o kadar önemli ki; terörün amacı bizim ulusal birlik ve bütünlüğümüzü bozmak değil mi? Bizi korkutmak değil mi? Bizim hayatımızın doğal akışını değiştirmek değil mi? Bizim moralimizi bozmak değil mi? Terörün amacı budur. Terörün amacına hizmet etmeyeceğiz. Bizi bir araya getiren en büyük bayramımız Cumhuriyet Bayramı. Bizi uluslaştıran cumhuriyetimiz. Cumhuriyet Bayramını daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız.” İfadelerine yer verdi.
İnal Aydınoğlu Kültür Merkezi’nde 27 Ekim Pazar günü saat 19.00’da başlayan söyleşide “Lozan’dan Cumhuriyet’e Çağdaş Türkiye’nin Doğuşu” başlığı altında Cumhuriyet öncesi ve kuruluşu sırasındaki tarihe düşülen notları paylaştı.
LOZAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DÜNYAYA İLANIDIR
İstiklal Savaşı sonrası Cumhuriyetimizin kuruluşu sırasında Atatürk, İsmet İnönü öncülüğünde verilen mücadeleyi özetleyen Tarihçi – Yazar Sinan Meydan, Lozan’ın Türkiye’nin devlet olduğunun dünyaya ilanı olduğunu ifade etti.
LOZAN ÖNCESİ OSMANLI’DA ÇOKLU HUKUK VE KAPİTİLASYONLAR GEÇERLİ
Lozan öncesi çoklu hukukun ve kapitilasyonların geçerli olduğunun altını çizen Sinan Meydan, “Çoklu hukuk sistemini kabul etmişti Osmanlı. Şimdi İsmet Paşa diyor ki; artık Türkiye’de herkes tek bir hukuk sistemine bağlı olacak. Bu tartışmalarda İngilizler, Fransızlar hepsi birden ağız birliği ederek… Lozan’da Avrupalı ülkelerin bize dayatmasını reddederek, devleti olmak üzerine konuşacağız dedik. Kapitülasyonları kaldırdık. Mahkemelerini kapattık ve tek bir hukuk sistemine başlandı. O sayede bütün ülkelerin hakları sona erdi. O nedenle bunu kabul edemediler. Fransızlar bunu kabul etmedikleri için konferans dağıldı. Ara verildi görüşmelere…” diye konuştu.
BU COĞRAFYADA TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR BARIŞ ADASI GİBİ
Lozan’da kurulan barış ikliminin önemine işaret eden Tarihçi – Yazar Sinan Meydan, “Lozan’dan sonra İstanbul’u kurtardık. İstanbul’a girdi Türk orduları. İsmet Paşa Türkiye’ye döndü. 101 yıldır yeni bir savaşın parçası olmadı Türkiye. O barışı kuruduk biz. Bu o kadar kıymetli ki; 101 yıldır çocuklarımız cephelerde savaşlarda ölmedi. Başka nedenlerle kaybediyoruz çocuklarımızı. Barış için, çocuklarımızı yaşatmak için mücadele etmeliyiz. Gazze’de, Ortadoğu’da olanları görüyoruz. Ukrayna’da savaş devam ediyor. Balkanlar, Kafkaslar her an patlamaya hazır. Bu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti bir Barış Adası gibi.” Söyleşisinde etrafımızdaki savaşlara rağmen 101 yıldır barı içinde yaşadığımızı vurguladı.
LOZAN’DA GİZLİ ANLAŞMALAR OLDUĞU KOCA BİR PALAVRA
Lozan Antlaşması’nın gizli imzalandığı iddialarının asılsız olduğunu, Lozan’da birçok devletin imzası olduğunu, gizli olsa bile devletlerin kayıtlarında olduğunu kaydeden Sinan Meydan, “Lozan’da gizli anlaşmalar olduğu, gizli kapaklı şeyler oldu gibi iddialar koca bir palavradır. Anlaşmanın geçerli olması için tarafların parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Gizli konuşmalar olsa bile, bunlar parlamento da onaylanmadıktan sonra bir şey ifade etmez. Ayrıca Lozan’da gizli kapaklı görüşme olsa; o kadar gazeteci, o kadar heyet mensubu var. Bunlar, bugüne kadar tabii ki ortaya çıkardı. ‘Gizli görüşmeler olduğu. Gizli anlaşmalar olduğu iddiası bir Cumhuriyet yalanıdır. Cumhuriyeti karalama, kara propagandadır. Böyle bir şey söz konusu değil. 143 maddelik Lozan Antlaşması ekleri ve protokolleri ile elimizdedir. Bugün imzacı bütün ülkelerin arşivindedir bu anlaşma…” dedi.
MUSUL’U LOZAN’DA KAYBETMEDİK
Musul’u Lozan’da kaybetmediğimizi kaydeden Sinan Meydan, “Musul Lozan’ın dışında bırakıldı. sonradan Türkiye’ye ile İngiltere arasında iki ülke arasında çözülmek üzere. İngilizlerle Musul konusunu görüşmeye başladık. İsyanlar çıkmaya başladı. Konu Milletler Cemiyetine havale edildi. Şeyh Sait isyanı çıktı; ‘hepsi tesadüf tabi.’ Musul’u 1926 yılında kaybettik biz Lozan’la ilgisi yok.” Dedi.
CUMHURİYETİMİZİN 101. YILINI DAHA BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLAMALIYIZ
Tarihçi – Yazar Sinan Meydan “Lozan’dan Cumhuriyet’e Çağdaş Türkiye’nin Doğuşu” başlıklı bir söyleşisini şu ifadelerle tamamladı:
‘Cumhuriyetimizin 101. yılını daha büyük bir coşkuyla kutlamalıyız’ diye bir tweet attım terör saldırısından sonra. Bu o kadar önemli ki; terörün amacı bizim ulusal birlik ve bütünlüğümüzü bozmak değil mi? Bizi korkutmak değil mi? Bizim hayatımızın doğal akışını değiştirmek değil mi? Bizim moralimizi bozmak değil mi? Terörün amacı budur. Terörün amacına hizmet etmeyeceğiz. Bizi bir araya getiren en büyük bayramımız Cumhuriyet Bayramı. Bizi uluslaştıran cumhuriyetimiz. Cumhuriyet Bayramını daha büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Bu toplantılar çok değerli bu toplantıyı düzenleyen herkesi tebrik ederek sözlerimi bitirmek istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ümüz başta olmak üzere İstiklalH kahramanlarımız ve şehitlerimizi Cumhuriyet devrimine emeği geçen Mustafa Kemal’in dava arkadaşları Devrim şehitlerimize saygı ve rahmetle anıyorum. Nice 101 yıllara…
BENZER HABERLER