logo

Trafik Sigortasının Kapsadığı ve Kapsamadığı Durumlar Nelerdir?

Trafik Sigortasının Kapsadığı ve Kapsamadığı Durumlar Nelerdir?

Mali sorumluluk sigortası olarak tanımlanan trafik sigortası olası bir trafik kazasında karşı tarafın hasarını karşılamak için kullanılan bir sigortadır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 91. Maddesinde mali sorumluluk sigortası olarak tanımlanan trafik sigortası olası bir trafik kazasında karşı tarafın hasarını karşılamak için kullanılan bir sigortadır. Kanun gereği herhangi bir aracın trafiğe çıkabilmesi için zorunludur.

Trafik sigortası zorunlu olmakla birlikte, sigorta primleri Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında belirlenen usuller doğrultusunda sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenir. Başka bir ifade ile trafik sigortası yapılması zorunlu iken sigorta poliçesinin hangi şirket tarafından yapılacağı ise araç sahibine bırakılmıştır. Ödenecek sigorta primi aracın ve kişinin kaza kaydına göre değişiklik gösterir. Bu noktada en ucuz trafik sigortası en az prim ödenen sigortadır.

Trafik Sigortasının Kapsadığı Durumlar

Bir kaza durumunda teminat bedelleri araç türüne bağlı olarak farklı kategorilerde belirtilen limitlerle sınırlandırılmıştır. Bunlar maddi zararlar, sağlık giderleri ve sakatlanma ve ölüm olarak sayılmıştır. Kaza sırasında oluşan masraf teminat bedelinin üzerinde ise sigorta kısmi ödeme yapar ve geri kalan kısım kişinin kendisi tarafından ödenir. Öte yandan kusur ödenecek tutar için önemli bir kriterdir.

Genel olarak zorunlu trafik sigortası ve kasko karıştırılır. Trafik sigortası karşı tarafın hasar tazmini için kullanılırken, kasko araç sahibinin zararını karşılamak için kullanılabilir. Trafik sigortası zorunlu, kasko ise isteğe bağlıdır.

Trafik sigortasının kapsamına giren masraflar ve bunlarla ilgili önemli noktalar aşağıda özetlenmiştir.

  • Karşı tarafın aracında oluşan hasara ait masraflar
  • Karşı tarafta bulunan kişilerin yaralanması durumunda sağlık giderleri
  • Sakatlanma ya da ölüm olması durumunda tazminat
  • Ölüm durumunda merhumun bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait masraflar
  • Kaza geçiren karşı tarafın çalışma hayatının süreli ya da süresiz olarak kesintiye uğraması durumunda azalan gelirin tazmini
  • Çalışma hayatının kesintiye uğraması durumunda yine kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere ait masraflar
  • Kazanın araç yerine bir özel mülkiyet ya da devlet mülkiyetindeki bir mala zarar vermesi halinde oluşacak maddi zararlar

Sigorta tüm bu masrafların tamamını ödemek için kullanılmaz. Teminat limiti sigortalı olan aracın türüne göre kişi ve araç başı olarak kanunca belirlenmiştir. Örneğin ölümlü bir kazada merhumun bakmakla yükümlü olduğu kişinin ömür boyu bakımı üstlenilemez, belirlenen kişi başı teminat bedeli üst limiti verilebilir.

Trafik Sigortasının Kapsamı Dışındaki Durumlar

Mali sorumluluk sigortası yıllık olarak yapılır. Süresi dolduğunda yenilenmelidir. Aksi halde hiçbir geçerliliği kalmadığı gibi cezai işleme de konudur. Trafik sigortasının kapsamına girmeyen en önemli hususlar aşağıda özetlenmiştir.

  • Kişinin kendi masraflarını karşılamaz.
  • Süresi bitmiş ise geçerliliğini yitirir ve herhangi bir zararı karşılamaz.
  • Sigorta süresi içinde el değiştiren bir araç için 15 günlük süre zarfı içinde yeniden sigorta yaptırılması zorunludur. Satış işlemini takip eden 15 gün içinde gerçekleşen bir kaza mevcut trafik sigortası kapsamına girer. Bu sürenin sonunda ise geçerliliğini yitirir ve hatta cezai işleme konu olur.
  • Türkiye içerisinde yapılan sigortalar yalnızca ülke içinde geçerlidir. Yurtdışında yapılan kazalar kapsam dışındadır.

Trafik sigortasının kapsamı ile ilgili önemli iki noktadan daha bahsetmek faydalı olacaktır. Bunlardan biri çalıntı araç ile yapılan kazalar, diğeri ise sigorta şirketinin rücu hakkıdır.

Çalıntı bir araç ile yapılan kazada, esas araç sahibinin kusurundan bahsedilemez. Bu nedenle karşı tarafın herhangi bir zararını tanzim etmek ile yükümlü olmayacağından bu durum sigorta kapsamına alınamaz.

Sigorta şirketi, karşı tarafın zararını tanzim etmekten imtina edemez. Öte yandan, Kanun rücu hakkını düzenlemiştir.

  • Kazanın sigortalının kasıtlı ya da ağır kusurlu hareketinden kaynaklanması
  • Araç sürücüsünün ehliyetinin olmaması ya da ilgili aracı kullanma şartlarını yerine getirmemesi
  • Aracın çalınması ya da gaspında kusurlu sorumluluğu bulunması

Bu gibi durumlarında sigorta şirketi rücu hakkını kullanarak ödediği tutarı sigortalıya yansıtabilir. Başka bir ifade ile yukarıda belirtilen koşullarda oluşan zararlar sigorta şirketi kapsamına girmeyecektir.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ