Son Dakika
Türkiye ile ilişkilerde önemli adımını atarak, kararı yeni yönetime bırakmayan ABD Başkanı Donald Trump, ABD Senatosu’nun Türkiye’ye yaptırımı öngören tedbir paketini imzaladı.
ABD ve Türkiye arasında soruna dönüşen S-400 yaptırımlarıyla ilgili en sıcak gelişme yaşandı. ABD Başkanı Donald Trump, görev süresinin bitmesine sayılı günler kala kritik bir karar verdi.
İki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceği ifade edilen ABD’nin Türkiye’ye yaptırımı öngören tedbir paketi ABD Başkan Donald Trump tarafından imzalandı.
ABD Başkanı Trump Türkiye’ye Yaptırım Paketini İmzaladı
ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’da yapılan oylamada 13’e karşı 84 oyla kabul edilen Türkiye’ye yaptırımı öngören tedbir paketi ABD Başkan Donald Trump tarafından imzalanarak onaylandı.
Türkiye’ye Yaptırım İçeren Tasarı ABD Senatosu’ndan Geçmişti
Türkiye’ye S-400 satın alması nedeniyle yaptırım öngören 2021 savunma bütçe yasa tasarısı ABD Senatosu’ndan da geçti. Yasa Senato’dan üçte ikiden fazla çoğunlukla geçtiği için Başkan Trump’ın vetosunu etkisizleştiriyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), 740 milyar dolarlık 2021 yılı savunma bütçesi için hazırlanan yasa tasarısı ABD Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da bugün yapılan oylamada 13’e karşı 84 oyla kabul edilmişti. Böylece üçte ikiden fazla çoğunluk sayesinde, ABD Başkan Donald Trump yasayı veto etse de, Senato tekrar toplanarak vetoyu etkisiz kılabilecek.
ABD Senatosu’ndan geçen ve Trump tarafından onaylandığı açıklanan tasarıda, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 tipi hava savunma sistemi satın aldığı için yaptırım uygulanması öngörülüyor. Ulusal Savunma Yetkilendirilme Yasası’nda (NDAA) ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) uyarınca S-400’ün satın alınmasında rol oynayan kişilere yaptırım uygulanması isteniyor.
ABD TARAFINDAN UYGULANABİLECEK YAPTIRIMLAR
ABD Başkan Donald Trump’ın onayladığı tasarıda, Türkiye’ye 30 gün içinde CAATSA’da yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.
İşte o 12 madde:
1 – ABD Başkanı ABD Eximbank’ı (ithalat-ihracat bankası), yaptırım uygulanan kişinin ülkeden mal ve hizmet ithal etmesiyle ilgili sigorta ve garanti edinimi ile kredi uzatımı konularında onay vermemesi için yönlendirebilir.
2 – ABD Başkanı ABD hükümetine, yaptırım uygulanan kişinin ülkeden herhangi bir dayanıklı mal veya teknoloji ithal etmesine izin verecek lisans veya yetki belgesi vermemesi yönünde direktif verebilir. Bu maddenin kapsamına askeri mühimmat ve nükleer bağlantılı malzemeler de giriyor.
3 – ABD Başkanı, ABD’deki finans kurumlarına yaptırım uygulanan kişiye kredi vermeme yönünde direktif verebilir. Buna göre, yaptırım uygulanan kişi ABD’den toplamda en fazla 10 milyon dolar kredi kullanabilir.
4 – ABD Başkanı, uluslararası finansal kuruluşlarındaki (IMF, Dünya Bankası gibi) ABD’li üst düzey yöneticilere, yaptırım uygulanan kişiye kaynak aktarılmaması için görüş bildirmeleri veya bu kuruluşların, yaptırım uygulanacak kişinin faydasına olabilecek kredi verme kararlarına karşı oy kullanmaları yönünde direktif verebilir.
5 – Yaptırım uygulanan taraf finans kurumuysa, bu kurumun ABD piyasasındaki işlemleri kısıtlanırken, ABD devlet tahvillerine erişimi engelleniyor.
6 – ABD yönetimi yaptırım uygulanan kişiden mal ve hizmet tedarik etmeyi durdurabilir.
7 – ABD Başkanı, ABD’nin yetki alanı dahilinde, yaptırım uygulanan kişinin faydasına olacak herhangi bir döviz alım-satım işlemi yapmasını engelleyebilir.
8 – ABD Başkanı, ABD’nin yetki alanı dahilinde, yaptırım uygulanacak kişinin faydasına olacak bir ödeme veya kredi aktarımının finansal kuruluşlar arasında veya finansal kuruluşlar aracılığıyla ya da finansal kuruluşlara yapılmasını engelleyebilir.
9 – Yaptırım uygulanan kişinin ABD’de mülk edinmesi ve bir mülkle ilgili her türlü işlemi yapması engellenebilir.
10 – ABD Başkanı, ABD’li bir kişi veya kurumun yaptırım uygulanan tarafa yatırım yapmasını veya her türlü tahvil ürünü almasını engelleyebilir.
11 – ABD Başkanı, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, kapsamı Başkan tarafından belirlenmek üzere yaptırım uygulanan tarafla ilgili kişilere vize kısıtlaması getirmesi için direktif verebilir. Başkan ABD İçgüvenlik Bakanlığı’na bu kişilerin ülkeden çıkarılması talimatını da verebilir.
12 – ABD Başkanı, yaptırım uygulanan tarafın yöneticilerine ve yetkililerine bahsedilen yaptırımları uygulayabilir.
Etiketler: ABD Başkanı » ABD Senatosu » ABD Tedbir Paketi » Donald Trump » itvhaber » Trump » Türkiye » Türkiye’ye Yaptırım Paketi İmzalandı » Türkiye'ye YaptırımBENZER HABERLER