Son Dakika
Solunum Derneği TÜSAD ve KOAH Hastaları Derneği tarafından gerçekleştirilen “Nefes Al Nefes Ol” projesi kapsamında atılan adımların sayısı 3 milyon 600 bini geçti.
“Nefes Al Nefes Ol” Projesine 3 Milyon 600 Binden Fazla Adım Bağışlandı.
“NEFES AL NEFES OL” PROJESİNDE 3 MİLYON 600 BİNDEN FAZLA ADIM
Yüzlerce kişinin gün boyunca attığı adımlar, KOAH hastaları için nefes olacak. Solunum Derneği (TÜSAD) ve KOAH Hastaları Derneği tarafından gerçekleştirilen “Nefes Al Nefes Ol” projesi kapsamında atılan adımların sayısı 3 milyon 600 bini geçti. Bu adımlar karşılığında TÜSAD tarafından KOAH Hastaları Derneği’ne yapılan bağış ise hastalığın erken tanısı için yürütülecek çalışmalarda kullanılacak.
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve KOAH Hastaları Derneği’nin birlikte yürüttüğü “Nefes Al Nefes Ol” projesi ile milyonlarca adım bağışa dönüştü. Bu proje kapsamında Türkiye geneline yüzlerce katılımcının attığı günlük adımlar, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) içinfarkındalık oluşumuna katkı sağlayacak.
TÜRKİYE’NİN KARA SINIRI KADAR ADIM ATILDI
KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, 19 Mayıs’ta başlayan ve 16 Kasım Dünya KOAH Günü’ne kadar devam eden projenin sonuçlarını açıklarken, şu değerlendirmeyi yaptı: “TÜSAD ile birlikte yürüttüğümüz bu iyilik hareketi kapsamında yüzlerce insan attığı günlük adımı #nefesalnefesol etiketi ile Instagram’dan paylaştı. Bağışlanan adımların sayısı 3 milyon 600’ü aştı. Bu rakam, Türkiye’nin kara sınırlarına denk gelmesi nedeniyle bizim için çok anlamlı. Çünkü destekçilerimizle birlikte KOAH farkındalığını arttırmak amacıyla, Türkiye’nin kara sınırlarının uzunluğu olan 2 bin 753 kilometre boyunca yürümüş olduk. KOAH’I gündemde tutmak, bu hastalık konusunda farkındalık oluşturmak çok önemli. Çünkü KOAH çok yaygın,ancak geç fark edilen bir hastalık. Dünya çapında yılda en az 3 milyon insanın ölümüne neden olan, Türkiye’de ise 5 milyondan fazla kişiyi etkileyen bu hastalık konusunda toplumu bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu proje ile bize destek veren TÜSAD’a ve her katılımcıya çok teşekkür ediyorum. Atılan her bir adım KOAH için nefese dönüşecek.”
KOAH’TA ERKEN TANININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİK
TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Onur Turan da “KOAH’ın daha fazla tanınması, bilinmesi ve böylece ülkemizde artık milyonlarca insanın hayatına kasteden bir hastalık olmaktan çıkması için risk faktörlerinin toplumda iyi bilinmesi gerekiyor” derken şu bilgileri verdi: “5 bine yakınsağlık çalışanı üyesiyle ülkemizin en büyük uzmanlık derneklerinden biri olarak, toplumsal akciğer sağlığı bizim temel amaçlarımızdan biri. Bu doğrultuda KOAH’ın erken tanı ve tedavisi konusu da bizim için çok önemli. Bunun için pek çok çalışma yapıyor ve KOAH Hastaları Derneği’nin bu konudaki çabalarını destekliyoruz. Bu proje ile de KOAH’ta erken tanının önemine dikkat çekmeyi amaçladık. Bu doğrultuda üyelerimizin yanı sıra Türkiye genelinde yüzlerce insanın katılımıyla milyonlarca adım attık, KOAH hastaları için nefes alıp, nefes olmaya çalıştık.Adımlarıyla bize destek olan tüm destekçilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu konuda toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
KOAH FARKINDALIĞINI ARTIRMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Prof. Dr. Mecit Süerdem ve Doç. Dr. M. Onur Turan, KOAH farkındalığını artırmanın neden önemli olduğuna ise şöyle dikkat çekti:
TÜSAD HAKKINDA
Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 52 yıllık geçmişinde 44 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.
KOAH HASTALARI DERNEĞİ HAKKINDA
KOAH Hastaları Derneği 23 Ocak 2015 tarihinde kuruldu. Derneğin temel amaçları; toplumda KOAH farkındalığını artırmak, KOAH tanısı alan hastaların eğitimlerine yardımcı olmak ve hastalar arasında dayanışma ve iletişim ortamını hazırlamaktır. Dernek ülkemizde KOAH alanında kurulmuş olan ilk hasta derneğidir. Dernek bu yıl European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations (EFA) üyeliğine seçildi.
Etiketler: KOAH » KOAH Hastaları » KOAH Hastaları Derneği » Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı » Nefes Al Nefes Ol » Solunum Derneği » Türkiye’de Atılan Adımlar KOAH Hastalarına Nefes Oldu » TÜSADBENZER HABERLER